ISPROBALI SMO TIKTOK TREND

FACE TAPING: Jesu li flasteri novi botoks?

Nika Kovačić
03.12.2023.

Jesu li jastučići koji se lijepe ispod očiju samo nova ludorija s Instagrama ili stvarno mogu proći kao vrsta prirodnog botoksa, pitale su me jednoga dana moje bore ispod očiju koje se panično boje igle, a ja sam im objeručke odlučila priuštiti taj eksperiment

Da sam se u životu možda previše smijala pa sada imam tragove ‘dolce vita’ na licu, palo mi je na pamet kada me kolega na poslu zatekao rečenicom. ‘Izvrsno ti stoji konjski rep. Kao da si bila na face liftingu. Skroz nova osoba!’ E, sad, jesam li mu se u prethodne tri godine baš toliko zamjerila ili frajer nije dobro promislio o toj rečenici, dalo bi se razmisliti. No situacija se naglo pogoršala kada mi je frendica za rođendan poklonila masku za njegu lica sa zlatnim listićima uz rečenicu: ‘Moraš probati kada se već tako panično bojiš igle.’ Jesam li s netom navršene 33 godine uopće kandidat za ikakve zahvate, jer mi je i neinvazivni tretman poput joge za lice nekako naporan, ili sam možda samo žrtva nepromišljenih rečenica?

Frownies – dobro čuvana tajna holivudskih diva

U vrtlogu takvih suptilnih optužbi koje bacaju sumnju na kvalitetu moje kožu, naravno da sam naćulila uši kada su kolegice komentirale novi beauty trend s TikToka zvan Face Taping. Zvučalo je nevjerojatno, kao ne radiš ništa, a dobiješ sve. U prijevodu, nekoliko sati nosiš flastere ispod očiju – bilo danju, bilo noću – oni hrabriji čak i ispod šminke, a kada ih skineš, bore se doslovno moraju tražiti povećalom.

Razlog više zašto sam odlučila dati šansu testiranju ovog trika jest što taj trend uopće nije tako nov. Kao i u većini slučajeva, neki je tiktoker zavirio u arhivu i naišao na prve, drevne flastere za lice. Doduše, davne 1889. nisu se zvali Face Taping nego Frownies i nisu bili viralni (čitaj hashtag #facetaping nije dosegao 1,4 milijuna pregleda), nego strogo čuvana tajna holivudskih glumica koje su već tada na svojoj koži osjetile kako se angažmani smanjuju proporcionalno njihovoj zrelosti, iskustvu i mudrosti.

Ja, žena mačka

Ako su mogle najveće holivudske dive, zašto ne bih mogla i ja? Nabavila sam preko neta najbolje flastere za Face Taping, i to one prozirne s pripadajućim trakicama koje se vežu iza glave. I doista, kada sam ih stavila imala sam dojam kao da mi je netko u Photoshopu naglo podigao oči i obrve i pretvorio me u ženu mačku. Kada sam ih malo olabavila, već sam se lagano mogla prepoznati

No iz nekoga razloga nisam mogla zaspati pa sam odlučila prekinuti kuru od trideset noći i nositi ih samo nekoliko sati prije izlaska. Rezultat? Kada su me frendice vidjele, komentirale su da tako afektirano govorim kao da sam bila na botoksu. To je zapravo i svrhu ovih flastera, zar ne? Odmoriti mišiće lica koji se previše mršte i gestikuliraju, poglavito u vrijeme sna. Nešto kao svileni jastuk i strogo spavanje na leđima koje prakticira Jennifer Lopez.

Ma lako obrišeš tragove u Photoshopu!

No kada je konačno došlo vrijeme izlaska, ipak sam ih odlučila skinuti jer nisam baš od onih koji vole riskirati i s njima izići u noćni provod. Iako, neki se na TikToku kunu da trik doista pali na snimanjima jer se tragovi flastera vrlo lako obrišu u Photoshopu. Problem je nastao u trenutku kada sam ih poželjela skinuti jer sam s njima odlijepila i dobar dio dlačica na licu, ali i kosu na zaliscima i čelu. Plus, izlazak smo morale odgoditi za dva sata, koliko sam na licu držala hladne obloge da izdajnički tragovi flastera konačno nestanu.

Da stvar bude gora, naposljetku sam se morala odreći i dobrog starog konjskog ‘facelifting’ repa jer mi je nedostajala moja baby kosa. Što reći nego – Brigitte Bardot je u pravu. Treba starjeti sa stilom i prihvatiti godine, kao i pripadajuće bore. Ili barem strpljivo čekati neki bolji izum za brisanje bora zbog kojega neće trebati žrtvovati dobar san i osmijeh na licu. Osim, naravno, ako flasterima oko glave baš ne želite ludo zabaviti svoje društvo na TikToku…

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.