Hedonizam na najjače

VELIKI POVRATAK PARTY GIRL: Zbogom Clean Girl! Molimo mjesta za Indie Sleaze trend

Aleksandra Orlić
02.02.2024.

Kako se svijet ponovo zaželio stila života koji bi se najbolje mogao opisati kao ‘kaotična spontanost’ i kako je Kate Moss utjecala na modni stil glavnih junaka u filmu ‘Saltburn’

Prije dvadesetak godina, negdje u doba prije nego što su rođeni Facebook i mlađa mu sestra Instagram, televizije su morale odraditi dio prljavog posla popularne kulture, a to znači da su se na malim ekranima, kako smo ih tada zvali, vrtjele razne emisije o slavnima i kreativnima, a jedna od njih se zvala ‘Zašto je super biti… (tu sada ubacite ime svoje omiljene zvijezde – Jennifer Aniston, Kate Moss, J. Lo). U desetak točaka autori emisije bi secirali karijeru i lifestyle zvijezde, a sve to garnirali duhovitim opaskama i onim što se zvalo trivia – prekidi, razvodi, blamaže, skandali, želeći očito iznivelirati osjećaje divljenja, zavisti i olakšanja kod gledatelja.

20 godina – pa tko položi test vremena

No već dvadesetak godina kasnije dogodio se obrat. Neke su zvijezde preživjele, neke su se povukle, a neke lagano izblijedjele, jer kako drugačije objasniti da portali diljem svijeta danas objavljuju naslove tipa – ‘Tko je Claudia Schiffer’ ili ‘Zašto sam mislila da je Keanu Reeves zapravo Adam Driver’? Je li dakle 20 godina dovoljno da neke stvari i osobe padnu u zaborav i da s pitanja – zašto odmah prijeđemo na tko? Uostalom, u modnom svijetu dva desetljeća je rok kada neki predmet može dobiti status vintage ili pasti u zaborav.

Kate Moss: majstorica meditacije ili opaka party girl?

I baš kada smo pomislili da bi se ista sudbina mogla dogoditi i Kate Moss, koja je prošli mjeseci proslavila pola stoljeća, a koju će mlađi naraštaji možda pamtiti kao vrhunsku iscjeliteljicu i majstoricu meditacije koja živi u kućici na osami i gola se kupa u jezeru, netko je iz prošlosti ponovo izvukao dobru staru party girl. Znate već o čemu pišemo. Ne, ovaj put ne mislimo na ispozirane fotografije u skupim restoranima i još skupljim brendiranim komadima odjeće, nego na one neobrađene fotke na kojima glavne protagonistice možda i nisu najbolje ispale, ali se vraški dobro zabavljaju. A sponzori im zbog divljeg ponašanja otkazuju angažmane, istom onom brzinom kojom su se nizale runde, ali i rehabilitacije.

Čizme do koljena, minica, široka majica, neuredne pletenice, razmazana maskara, plastična čaša u ruci, stil koji su furale Kate Moss, Sienna Miller, Avril Lavigne, Amy Winehouse. A sve ostalo se gubi u magli ili blatu kakvog rock koncerta. Ili je onaj koji drži loš fotić u ruci naprosto pao u nesvijest pa mu je ruka zadrhtala? I nema šanse da će ispod fotke biti tagiran hotel kao sponzor jer hm… Kako to sada pristojno napisati? Hotelska soba je ostavljena u takvom stanju da je dobro da gosti ne dobiju zabrana prilaska objektu, a ne besplatan smještaj i klopu. Iz današnje vizure, to možda doista izgleda kao zadnje razdoblje kada smo se razuzdano i nesputano zabavljali. Ili je zapravo riječ o nostalgiji?

Indie Sleaze ili neki to vole prljavo

Uostalom, ne kažu uzalud da je najgori dio starenja onaj kada se trendovi iz vaše mladosti počnu ponovo ponavljati, a nove generacije počnu osjećati nostalgiju za razdobljem kada ste bili mladi i ludi i sve ono što ste nosili nazivati retro i pitati se – što je to? No, neće nam biti prvi put da moramo pogledati neku reprizu. S tim da sada naš stil života ima i posve novo ime. Riječ je o nazivu indie sleaze koji je skovan 2021.

Naime, djevojka pod imenom Olivia V. je bila toliko impresionirana indie glazbom, časopisom Sleaze koji je izlazio početkom tisućljeća te stihovima “I’ll make your sleazy dreams come true” te tadašnjim stilom života da je otvorila na Instagramu račun pod imenom @indiesleaze koji je odmah pobudio zanimanje javnosti. Naime, pretraživanja na Googleu za pojam indie sleaze (naziv implicira prljavi, sirov, seksi zvuk i stil) naglo su šiknula u vis sljedećih godina, što se prvih dana prepisivalo popuštanju kočnica i užasnoj gladi za tulumarenjem bez granica. Uostalom, vrijeme pandemije je bilo iza nas i normalno je da više nismo bili normalni te smo se prepuštali užicima svih vrsta.

Film Saltburn kao posveta party girl estetici

No jednom kada smo se otrijeznili i došli k sebi od silnog partijanja, primijetili smo da taj Indie Sleaze stil života nije otišao doma ili se vratio uredno u ladice prošlosti. Upravo suprotno. Sjedio je i dalje u svojim poderanim tigrastim čarapama, preuskoj kožnoj jaknici i s prevelikim naočalama na kauču i piljio u nas, kao da nas pita Konstraktino pitanje – “I što ćemo sad?” A ništa, pogledat ćemo zajedno kontroverzan film ‘Saltburn’ o kojem svi već danima pričaju, rekli smo mu.

Iz ljubavi prema spontanom kaosu i užitku

I tu smo se gadno zeznuli, jer film ne samo da je uzburkao naše emocije nego je i probudio stare uspomene, posebno na godinu 2006. Kao da mu je redateljica htjela dignuti spomenik. Bilo da je riječ o pjesmi “Murder on the Dancefloor” Sophie Ellis-Bextor, koja se trenutno vratila na top-liste ili zbog one divlje party girl estetike. A to sada znači samo jedno – taj vražji Indie Sleaze i dalje se ne miče, a kako stvari stoje – došao je tu da bi i ostao. No s druge strane, hej? Pa tko će se drugi s nama boriti protiv one imaginarne prijetnje da će AI tehnologija previše utjecati na naše živote i pretvoriti nas u previše uredne robote u čijim životima nema mjesta za manje ili veće greške.

Saltburn (2023) – Alison Oliiver

Ok, Indie, možeš ostati, ali samo pod uvjetom da nećeš spominjati one sramotne scene iz prošlosti i objavljivati ih na društvenim mrežama kao #TBT. Jer ono što se dogodilo u doba ludog partijanja nego ipak ostane u magli. Ili na zbluranim fotkama u ladicama. Daj da vidimo što predlažeš za 2024. Ali ako nam samo pokušaš uvaliti one fore da dva puta kupimo stvar koju već imamo u ormaru, znaš gdje su ti vrata.

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.