sve za ljepotu

KOLIKO SMO DALEKO SPREMNI IĆI ZA LJEPOTU: Najluđi beauty tretmani nekad i sad

Lena Ivanović
17.09.2023.

Trendovi ljepote mijenjali su se kroz razdoblja, no ono što ostaje nepromijenjeno jest spremnost ljudi da im se podvrgavaju, bez obzira na cijenu i posljedice

Tko od nas nije ugledao neku fotku Jennifer Aniston, Jennifer Lopez, Jennifer Garner ili umetni-neku-drugu-Jennifer i zapitao se: kako izgleda tako dobro u pedesetima?! Odgovor bi nam već mogao biti poznat – da, ključna je dostupnost skupih, ali često i bizarnih tretmana.

Tako je Jennifer Aniston nedavno priznala da bi isprobala što god za mladolikost, a jedan od najnovijih tretmana koje je probala? Tretman za njegu lica sa spermom lososa. Djeluje li on doista nije mogla reći, no zaklinje se u injekcije peptida koje joj ubrizgavaju na tjednoj bazi.

Nekad

Za ljepotu je potrebno patiti, rekle bi vam brojne beauty ljubiteljice, a to je opjevala i Beyonce sa svojim starim hitom „Pretty hurts“. Pa koliko smo daleko spremni ići? Ako je povijest ikakav pokazatelj – do smrti.

Što svjetlija put bila je pokazatelj društvenog statusa tijekom velikog dijela povijesti, pa su žene u doba Elizabete I koristile bjelilo napravljeno od mješavine vode, octa i olova zvano Venetian ceruse i svjesno ignorirale moguće nuspojave kao što su trovanje, gubitak kose, neplodnost, gluhoća, pa i smrt. Drugi način za postizanje trendi bljedila? Pijavice.

Foto: Pexels

U viktorijansko doba, žene su romantizirale tanak struk, blijedu put i ružičaste usnice oboljelih od tuberkuloze, pa su se namjerno izlagale bolesti ili gutale pijesak, a za održavanje vitke linije promovirala se trakavica.

Na beauty propagandu nisu bili imuni ni u antičkom Rimu, pa su se tako tada prodavale bočice znoja gladijatora za koje se smatralo da poboljšavaju ten te služe kao afrodizijak…

Sad

A da tjelesne izlučevine kao „lijek“ za lijepu kožu nisu rezervirani samo za neka predindustrijska vremena i davno zaboravljene bapske priče vidljivo je i iz suvremenih tretmana za ljepotu. Uostalom, upravo je Kim Kardashian koja je proslavila tzv. „vampirski tretman lica“ u kojem se koristi vlastita plazma za poticanje proizvodnje kolagena, ne tako davno rekla: „Ako biste mi rekli da trebam jesti izmet svaki dan kako bih izgledala mlađe, možda bih to i napravila“.

Foto: Pexels / Cottonbro Studio

A vjerojatno najbizarniji i etički upitan (stvarno, WTF) jest tretman za pomlađivanje koji su isprobale Sandra Bullock, Cate Blanchett i Kate Beckinsale, znan kao Hollywood EGF (Epidermal Growth Factor) ili Penis Facial, kod kojeg se koristi serum od kloniranih prepucija beba (?!?).

Očito je da se, kad su ljepota i mladolikost u pitanju, mnogi, osobito slavni, ne zamaraju sitnicama kao što su izvori, dugoročne posljedice i učinci na njihovo zdravlje, ali i moralna pitanja. No gdje povlačimo granicu između žrtvovanja za ljepotu i ludila?

Naslovni vizual: Pexels, Canva

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.