Kratka kosa ili bob?

5,5 CM PRAVILO: Znate li kako odabrati najbolju dužinu kose za vas?

Nika Kovačić
26.11.2023.

Zaboravite Photoshop i razne aplikacije jer John Frieda ima precizniju formulu, a sve što trebate su ravnalo i olovka

Koliko ste puta donijeli fotografiju nečije fenomenalne frizure, a onda ste satima proučavali što je pošlo po zlu da je rezultat miljama udaljen od predloška. A budući da naše tijelo itekako pamti sve one senzacije vezane uz faux pas koji se dogodio na vašoj kosi – i užas, preznojavanje, nerviranje, lupanje srca i ono najgore – gledanje na kalendar kada će kosa narasti, nije ni čudo da se velik broj žena, ziherašica ne odlučuje tako lako na promjene, a posebice na drastično skraćivanje kose.

Srećom John Frieda se dosjetio kako najbolje odrediti koja će vam duljina kose najbolje stajati, a ponajviše je olakšao dilemu onima koji već neko vrijeme razmišljaju o kratkoj frizuri i ne mogu se odlučiti između duge kose, shoba, boba ili pixie frizure. Stoga je izumio 5,5 cm pravilo, a koje bi trebalo na brzaka na osnovu oblika glave procijeniti najbolju dužinu kose. Evo kako formula funkcionira…

Sat matematike ispred ogledala

Stanite ispred ogledala. Olovku držite vodoravno ispod brade – trebala bi doseći barem do uha. Zatim postavite ravnalo pod pravim kutem na olovku, tako da dodiruje uho. Očitajte udaljenost između olovke i uške. Ako vrijednost iznosi manje od 5,5 centimetara, stručnjaci preporučuju kratke frizure. No ako su vaše vrijednosti veće od 5,5 cm trebali biste odabrati frizuru s nešto dužom kosom.

Naravno, ova formula nije jedini faktor, jer u obzir treba uzeti i vaše lice, konture, karakter jer tko kaže da i poneka greška na kosi ne može biti baš ono što želimo i trebamo.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.