Za hrabre i odvažne!

MEDUZA ŠIŠKE: Običan beauty trend inspiriran starom frizurom Pamele Anderson ili nešto puno više?

Lena Ivanović
12.08.2023.

Kako su veliki valovi na kosi morali ustuknuti ne bi li mjesto na tronu ovoga ljeta ustupili meduza šiškama.

Znate li kako frizeri među sobom zovu subotu? Dan velikih valova. I doista, pogledate li malo bolje fotografije sa subotnjih špica diljem zemlje unazad nekoliko godina – sve je prepuno predivnih žena koje furaju super stil i trebali biste dobro gledati i zumirati u pozadini, ne biste li možda uočili i one hrabrije koje su rekle ‘ne’ – valovima u kosi.

No, kako stvari ovo ljeto stoje, nešto se ipak promijenilo jer pojavile su se i meduze. Srećom, ne na Jadranu nego na našoj kosi. Ok, mogao se možda taj trend lagano uvinutih šiškica, koje nisu odrezane strogo kao ravnalom nego se uvijaju u pramenovima, bilo da su posve duge pa nam upadaju u oči ili jako kratke na vrhu čela, nazvati i ‘dražesni uvojci svibanjski’, no slabo bi se ovaj trend prodao za vrijeme ljetnih mjeseci.

Strah od moćnih žena

Uostalom, i Meduza, to staro biće iz grčke mitologije, nekadašnja ljepotica koju je Atena, božica rata i mudrosti iz čiste pakosti pretvorila u gorgonu sa zmijama umjesto kose jer je imala aferu s Bogom mora Posejdonom – konačno je doživjela rebranding i nova feministička čitanja. I dalo bi se raspravljati je li svijet, i puno godina nakon grčkih mitova, doista u takvom strahu od moćnih žena koje bi samo jednim pogledom sve te godine patrijarhata mogle pretvoriti u kamen. Ta sjećate se sigurno onih neinventivnih ilustratora i karikaturista kako su često prikazivali žene na pozicijama moći kao što su Hillary Clinton i Angelu Merkel – s a što drugo nego s meduza kosom.

Versace, Uma Thurman i Dua Lipa

Uostalom, bilo je krajnje vrijeme da zamijenimo one ‘šiške zavjese’ nekom moćnijom frizurom koja omekšava naš look, ali koja ujedno govori – ne bojim se svoje moći. Prvi koji je bio fasciniran glavom Meduze, ali i ženskom snagom, bio je talijanski dizajner Gianni Versace koji ju je 1982. uzeo za svoj logo, a ubrzo su mu se pridružile i ostale kolege – od Alexandera McQueena koji je motiv zmijica isfurao na haljinama i remenima u kolekciji iz 2009. godine do Ume Thurman koja glumi modernu Meduzu u filmu ‘The Lightning Thief’.

Stoga nas uopće ne čudi što su ovo ljeto meduza šiške prigrlile sve neovisne i jake žene – od Dua Lipa preko Ariane Grand do Rihanne. Em savršeno odgovaraju sparnim ljetnim danima, praktične su, ne morate se brinuti ako nisu u milimetar ravno odrezane i ne manje bitno – odašilju samosvjesnu i osnažujuću poruku svima onima koji vas se usude pogledati.

Naslovna fotografija: Versace

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.