Giga pidžama party!

MODA ZA IZRAŽAVANJE I IZLEŽAVANJE: Kako Skandinavke furaju pidžame za van

Aleksandra Orlić
05.11.2023.

Ako već mjesecima Kopenhagen izgleda kao da je netko na ulicama napravio gigantski pidžama party, to znači samo jedno – vrijeme je da i mi nabavimo svoje pidžame za van. No s druge strane, pidžama je zapravo i započela svoju karijeru kao odjeća za van, kažu povjesničari mode.

Kada mu je žena za rođendan kupila pidžamu, francuski pisac Frederic Beigbeder se ozbiljno zabrinuo. Zar nam je brak gotov? Pa cijelo ovo vrijeme smo spavali bez pidžama, pita se autor u svojoj posljednjoj knjizi “Brana na Atlantiku”. No ako je vjerovati trendovima iz Skandinavije, a ne onima iz Francuske – pidžame se već odavno ne kupuju za spavanje koliko za rad i izlazak. Pa ako ćemo biti iskreni, pidžamama nikada nije ni bilo mjesto u krevetu, reći će povjesničari mode.

Indija kao domovina pidžame

Iako se ovaj neoblačan odjevni predmet prvi put spominje 1600. godine (Francuz Jean de Thevenot spominje u svom putopisu da Portugalci nose pidžame kada idu na spavanje), činjenica je da su Europljani prvi put vidjeli pidžame u Indiji gdje su ih furali kao dio svakodnevne odjeće. Drugim riječima pidžama nije bila ništa drugo nego naziv za udobne hlače koje su se vezivale oko struka i bile prikladne za nošenje u javnosti, kako za muškarce tako i za žene. Kada su ih kolonijalni Britanci donijeli natrag u Englesku, trgovci su ih nazvali “mogul’s breeches” i odmah počeli reklamirati kao luksuznu odjeću za opuštanje.

Senzualni bunt na plaži

No tek su ih Francuskinje spustile na zemlju i hrabro izvele van. Točnije rečeno na plaže. Uostalom, ta plaža je uvijek bila neko granično mjesto gdje je svašta dopušteno, a ‘plažne pidžame’ su tu savršeno upale i zamaglile granice između spavaće odjeće, odjeće za opuštanje te sportske odjeće. A tko je imao više hrabrosti rušiti granice od Coco Chanel, jer 1921. pojavili su se prvi izvještaji o ženama u pidžamama koje su šokirale goste hotela u Normandiji kada bi se na večeri pojavile u pidžami. No ako ćemo biti pošteni, pidžama je zapravo ženama otvorila vrata do muške odjeće i odijela.

Stotinu godina kasnije, pidžame su još uvijek tu. I svako malo nas netko iznenadi super inovativnim stilom. Pa čak iako niste možda ljubitelj pidžama za po van, pandemija je ipak učinila svoje te je čak i one najkonzervativnije uvjerila da kombinacija sako i pidžama uopće nije loša. No izgleda da nitko ovaj stil nije toliko prigrlio kao Dankinje, jer cijeli Kopenhagen već neko vrijeme izgleda kao da je netko napravio gigantski pidžama party na ulicama.

Nakon bokserica furamo pidžame

S druge strane, to je bilo i logično nakon što su bokserice bile hit ovoga ljeta. No tijekom hladnih mjeseci, Skandinavke se za svakodnevni outfit s pidžama-hlačama okreću toplom klasičnom pamuku. Osim toga, sto posto organski pamuk s biorazgradivim i obnovljivim prirodnim vlaknima je ekološki prihvatljiviji od sintetičkih vlakana. Ove sezone posebno su popularni opušteno krojeni modeli sa suptilnim prugama ili širokim kariranim uzorcima. Tko želi, može se odlučiti i za žive boje i neobične uzorke. No glavno pitanje sada glasi – je li možda krajnje vrijeme da naziv streetstyle promijenimo u onaj homestyle? I u čemu ćemo sada spavati doma? Trebalo bi pitati Beigbedera…

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.