Igre za modno prijestolje

COCO, LAGERFELD I BALENCIAGA: 3 nove serije o modnim dizajnerima koje ćemo gledati

Tamara Radan
25.01.2024.

Glamur, spletke, nostalgija, nešto modne inspiracije i dramatične priče o usponu i padu. Izgleda da modne serije imaju sve ono što je potrebno da prikuju gledatelje pred male ekrane. Uostalom, tko bi odolio seriji u kojoj Juliette Binoche glumi Coco Chanel, a Glen Close opasnu glavnu urednicu?

Kada je američki redatelj Paul Thomas Anderson 2018. snimio sjajan film “Fantomska nit” o ekscentričnom krojaču kojeg glumi Daniel Day-Lewis, koji je umijeće krojenja i dizajniranja podigao na razinu umjetnosti, a u privatnom i ljubavnom životu poželio roniti do dna, neki od nas su pomislili da je glavna inspiracija bio Balenciaga. Naime i Balenciaga je volio sakralnu atmosferu u svom atelieru, nosio je samo crno, rijetko bi govorio, a kada bi nekome pala igla na pod, to bi prekidalo njegov kreativni tok. No tu smo se prevarili jer inspiracija je ipak bio Charles James, čovjek kojeg je Balenciaga hvalio kao jedinog krojača koji zaslužuje status umjetnika. No kada su njih dvojica tako slična, a i Balenciaga je bio podjednako briljantan i kapriciozan čovjek, zašto ne bismo i o njemu snimili koji filmski uradak, pitali su se očito promućurni producenti.

Priče o usponu i padu

Naime, nije tajna da modni filmovi i dokumentarci oduvijek privlače publiku jer svi elementi za dobru gledanost su tu – puno glamura, spletki, prekrasnih haljina i ono najbitnije priče o usponu i padu. Tako su prošlih godina gledatelji obožavali serije “American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace” o ubojstvu Giannija Versacea i njegovim divnim, dekadentnim godinama prije toga te miniseriju “Halston” o usponu i dramatičnom padu američkog modnog dizajnera Roya Halstona i njegovim raskalašenim noćima u “Studiju 54”. A na tom tragu je bio i film “Dinastija Gucci”. No što nas čeka u novim serijama koje su inspirirane legendarnim modnim dizajnerima te hoće li moći nadmašiti svoje prethodnike?

“Balenciaga”, Disney+

“Nikad nisam bio sklon finim društvima. I nikad se nisam smatrao umjetnikom. Želim samo šivati”, skromno se žali Cristóbal Balenciaga na početku serije dok stoji u svom velikom, bijelom ateljeu, okružen nizom šivačica u bijelim mantilima. Vrijeme radnje – 1937. godina. Španjolac iz malog sela u Baskiji upravo je stigao u Pariz – i ovdje ga nazivaju novim čudom. Jer njegovi krojevi su moderni, jasni, skulpturalni i potpuno drugačiji. A njegove haljine više podsjećaju na voluminozne skulpture koje iznova oblikuju žensko tijelo, omogućujući mu slobodnije pokrete.

No put do slave i toga da ga svijet počne doživljavati kao umjetnika je težak i trnovit. Iako su ga Španjolci slavili zbog njegovih kreacija, Pariz ga inicijalno nije dočekao otvorenih ruku. Francuska konkurencija bila je prevelika, a modni stil grada potpuno drugačiji od njegovog. I trebat će zasukati rukave prije nego li će 1967. dizajnirati čuvenu ‘envelope dress’. No, koliko od sebe bi čovjek trebao žrtvovati za uspjeh? I može li se u modnom svijetu zapravo ostati vjeran sebi, saznat ćemo u novoj seriji.

The New Look, Apple TV+O Coco Chanel je snimljeno već jako puno filmova, serija i dokumentaraca, no ova serija koja će premijerno biti prikazana na Valentinovo ove godine doista se može voditi kao najljepši ljubavni poklon svim obožavateljima mode, jer u glavnoj ulozi je Juliette Binoche. Za razliku od serije o Balenciagi ova je malo glasnija, dramatičnija i borbenija. A kako ne bi bila kada se radnja odvija u okupiranom Parizu tijekom Drugog svjetskog rata, a Coco Chanel ima dosta posla sa svojim rivalima – Christianom Diorom koji ponovo želi uvesti u modu stroge siluete, stilski eskapizam i žene pretvoriti u lutke. No nije Monsieur Dior jedini trn u oku Coco Chanel jer tu je i i modna kritičarka koja oštri svoje pero. Glumica Glenn Close ponovo briljira u ulozi Carmel Snow, ekscentrične glavne urednice američkog magazina Harper’s Bazara. Nema što, drama je na vidiku, kao i super soundtrack kojeg potpisuju Florence Welch, Lane Del Rey i Nick Cave.


Kaiser Karl, Disney+


Kada se prije nekoliko dana na Instagramu pojavila ikonička bijela pletenica, mnogi su se pitali – koje razdoblje Karlova života će pratiti ova serija u kojoj glavnu ulogu ima njemački glumac Daniel Brühl. No, ako je vjerovati zadnjim informacijama, radnja se događa 1972. Lagerfeld ima 38 godina i dolazi u Pariz, gdje želi postati velikim dizajnerom. Upoznaje i zaljubljuje se u Jacquesa de Baschera – i počinje vrsta “ménage-à-quattre”. Jer i Yves Saint Laurent, koji je u vezi s Pierreom Bergéom, podlegao je dijaboličnom šarmu de Baschera. I tako se Lagerfeld i Saint Laurent ne bore samo za modnu vlast već i za jednog muškarca. Nema što, igra modnog prijestolja na najjače.

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.