MODNI DUEL: Pitali smo modne stručnjakinje je li im draži isprani ili tamni traper

Nika Kovačić
20.04.2023.

Trebamo li dobre stare, isprane i rasparane trapke spremiti u ormar i to na onu najvišu policu ili da još malo pričekamo te koliko je za povratak ‘dark jeans’ trenda kriva velika svjetska kriza? Pitali smo Lanu Puljić, Lidiju Lešić i Anu Bacinger za savjet…

Dok se prošle godine na TikToku vodila opasna bitka za opstanak skinny jeans kojeg su pripadnici generacije Z proglasili mrtvim (ili barem kao očitim znakom da pripadate generaciji X i Y), jednom drugom jeansu je očito pao mrak na oči. A kako stvari stoje, s vremenom je postajao sve tamniji i tamniji, sve dok nije postao tako snažan da ovog proljeća hrabro izađe na modne piste te osvoji police naših omiljenih dućana.

O čemu je sada riječ? Jesmo li se naprosto zasitili buntovnički poderanih ispranih traperica koje su nam doslovce od devedesetih godina prošlog stoljeća do dana današnjeg visile na rubu boka, svjedočeći valjda da smo toliko cool da nam ne pada na pamet još i o tome voditi računa – hoće li nam se trapke naprosto raspasti, hoće li nam spasti, što će reći susjedi ili ćemo možda uloviti upalu jajnika?

Smije li se tamni, kruti i neobrađeni traper uopće zvati traperom?

Ili je fora u tome da je tamni jeans puno tvrđi, postojaniji i dugotrajniji, a kao takav i puno nosiviji. Jer svijet mode je, ma koliko zaigran, fantastičan i sam sebi dovoljan bio, uvijek itekako vodio računa i o onoj praktičnoj strani. Evo što o borbi tamnog i ispranog jeansa kažu pravi modni znalci – smije li se tamni, kruti i neobrađeni traper uopće zvati traperom, kako furati dark jeans te Ima li nade za opstanak ispranog jeansa? I ne manje bitno, kako će generacija Z uopće preživjeti taj ubitačni mix zvan tamni skinny jeans?

Lidija Lešić: ‘Sve, samo ne skinny jeans’

“Osobno volim i tamni i svijetli jeans, ali on na meni nikako ne smije biti skinny jeans. Nekako, smatram da laska samo izrazito koščatim, mršavim i visokim curama i to samo uz neke visoke čizme. U protivnome mi ne izgleda dobro. 

Preferiram i živim održivu modu, koliko god je to moguće. Smatram kako ulog u dobre levisice 501 nikada neće biti bačen novac. Bile one svijetle ili tamne, uvijek će biti komad koji će vam dobro doći u ormaru kroz sva godišnja doba.”

Lana Puljić: ‘U kreativnom smislu me više oduševljava isprani jeans’

Foto: Sara B. Moritz

“Teško mi je odlučiti se između tamnog i ispranog trapera, iako moram priznati da me u kreativnom smislu oduševljava moment koji nam pruža isprani traper. Moram priznati da kod mene odijevanje generalno, pa tako i odabir traper komada, ovisi o nekom mom raspoloženju, pa i samoj prigodi za koju se odijevam. Tamni traper super funkcionira i u nekim ozbiljnijim, formalnijim prigodama, dok je onaj isprani meni osobno bolji odabir za neke malo opuštenije prilike.


U kolekcijama se volim igrati s izbjeljivanjem trapera jer me oduševljava rezultat koji mogu dobiti, a s obzirom na to da izbjeljujem ručno komad po komad, svaki komad trapera je zapravo unikatan. Nikad ne znam što ću točno dobiti, ali to je zapravo i ljepota cijelog procesa.


Što se tiče nekih trendova, ne bih rekla da smo napustili svijetli traper, mislim da su i svijetli i tamni traper jednako zastupljeni u kolekcijama, a sveprisutniji je i color blocking u traperu, dakle kombinacija jednog i drugog trapera. Trendovi u modi se zapravo izmjenjuju u nekim relativno pravilnim vremenskim intervalima i to je najprirodnija stvar na svijetu. Kod mene je odluka o odabiru trapera temeljena na potrebama samog dizajna pojedinog komada, te nekoj mojoj osobnoj preferenciji, pa i intuiciji.”

Ana Bacinger: ‘Trend zvan povratak tamnog trapera planiram preskočiti’

Oduvijek sam bila ljubitelj ispranog trapera i jako visokog struka, tako da trend povratka tamnog trapera i niskog struka planiram preskočiti. Voljela bih da je razlog povratka tamnog trapera u ekološkoj osviještenosti, no mislim da je jednostavno na red došao povratak tog trenda.

Vrtimo trendove iz prošlosti i zapravo se svakih nekoliko godina rotiraju više manje isti trendovi pa mislim da je 2023. jednostavno u znaku tamnih traperica. Da su elegantnije, više laskaju figuri i k tome su ekološki ‘zdravije’ sve stoji, no ja ću i ovu godinu provesti u svom omiljenom paru ispranih Topshop traperica koje nosim već 6 godina.

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.