teorija krivih cipela

JEDNOSTAVAN STYLING TRIK NA IZLASKU IZ KUĆE: Ideja za održiviju modu ili još jedan TikTok savjet koji nismo trebali

Lena Ivanović
29.12.2023.

Svima nam je poznat onaj (povremeni) feeling dosade koji dobijemo pri pogledu na vlastiti ormar, no styling trikovi poput „teorije krivih cipela“ žele potaknuti poigravanje s komadima koje već posjedujemo

Koliko puta vam se dogodilo da bacite pogled na ormar u potrazi za dozom dopamina u obliku neke zanimljive odjevne kombinacije, a ono što vas „promatra natrag“ je u najmanju ruku – neinspirativno? Crne hlače, bijele bluze, traperice, veste, majice kratkih rukava i slip haljine: sve ono što vam je nekada bilo na wishlisti sada izaziva samo zijevanje.

U konstantnoj želji da se „reinventiramo“, obnovimo duh osvježenjem garderobe, gomilamo stalno nove stvari od kojih mnoge završe zaboravljene na dnu ormara ili, s vremenom, na otpadu. Tome ne pomažu ni uvijek novi „core-ovi“ koji se promoviraju na društvenim mrežama, trendovi koji uglavnom plešu samo jednu sezonu, a kakvima vrve viralni TikTok videi.

„Krive“ cipele

Među njima mogu se naći i pojedini koji ipak promoviraju održiviji pristup, poput „teorije krivih cipela“ koju je imenovala stilistica Allison Bornstein. Radi se o vrlo jednostavnom styling triku: ako želite da vam outfit izgleda novo i pokazuje malo više osobnosti od onih već viđenih na Instagramu, već osmišljenom looku dodajte par neočekivanih „krivih“ cipela koje se baš i ne uklapaju u cijelu priču.

Pa ako bismo inače obule sandale s potpeticom na slip haljinu, možda da probamo kaubojke, a na hlače od odijela umjesto oksfordica ili salonki – glomazne japanke. Zvuči poprilično jasno i pomalo kao „otkrivanje“ tople vode, pa jesu li nam takvi „hackovi“ uopće potrebni?

Spoji nespojivo

Ideja spajanja nespojivog prisutna je u modnom vokabularu otkako se pojavila Kate Moss kao modna proročica, pa ipak djeluje kao da u ovom vremenu pretjerane konzumacije, ali i sve veće osviještenosti potrošača trebamo neke podsjetnike te da stare ideje dobivaju i neku novu dimenziju.

Gen Z vratio nam je brojne nostalgične trendove u fokus, ali i tzv. estetiku ružnog, koja nas motivira da se otvorimo nekim neočekivanijim odjevnim kombinacijama i modnim ikonama, nose se čarape i Crocsice, romantične haljine i sportske tenisice, prevelike traperice i „tatini“ sakoi. Pa zašto ne bi najnoviji trend bio nešto što nas motivira da zavirimo dublje u ormar, isprobamo nove modne formule i produžimo sezonu pojedinim komadima hrabrim sparivanjima?

Naslovni vizual: Pexels / Cottonbro Studio

Pročitaj više

Skrivanje ili hrabrost?

Veliki filozofi su zastali malo ispred svojih zrcala i odlučili se pozabaviti tim naoko trivijalnim stvarčicama.

Miris djetinjstva

Bez obzira na dob, nikada nećemo biti spremni odreći se slatkog, šarenog svijeta crtanih filmova uz koje smo odrastali, kroz koje smo spoznavali svijet oko nas i njegova stroga pravila, ali na puno nježniji način.

30 sekundi čini razliku

Ako je istina da naša koža u jednom trenutku života može postati netolerantna i burno reagirati na određene sastojke te razviti alergije, znači li to da bismo sve proizvode koji sadrže sastojke na koje reagiramo trebali izbjegavati u širokom luku? Ili se koža može ponovo naviknuti na njih ako ih koristimo u nano dozama i kratkim intervalima?

'Hobitnica oko vrata'

Prijelazna razdoblja obožavaju inovativne načine nošenja pulovera te igre između layeringa i novih načina vezanja. No jeste li znali da način kako nosite pulover puno govori o vašem karakteru

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.