Trend zvan 'skousers'

MODNI DUEL: Jeste li u timu ‘bez hlača, molim’ ili u onome ‘suknja na hlače’

Lena Ivanović
22.10.2023.

Sjećate se svojih starih fotografija iz tinejdžerskih dana kada ste nosili haljine i suknje na traperice i kožne hlače? Stari trend s početka tisućljeća se hrabro vratio, s tim da je u međuvremenu i dosta sazrio. Da, to znači da direktni copy/paste ipak nije moguć.

Kažu pravi modni znalci da je moda nešto poput klatna koje se njiše iz jedne krajnosti u drugu i ako želite biti predvodnici nekog trena, morate imati hrabrosti da ga jako zanjišete i ulovite dobar ritam te izbjegavate u širokom luku sve ono u sredini. Naravno, ako ne želite biti mainstream. A to znači da je sve do nedavno u trendu bio ‘no pants look’. Jer, ako sve svjetske zvijezde non stop nastupaju u bodyjima, a koji nije ništa drugo nego show verzija uskih pripijenih odijela kakve godinama nose superjunakinje, zašto i mi ne bismo pokazali stav noseći samo donje rublje i oversized sako?

Trend zvan ‘skousers’

No, tek što smo ovo ljeto skupili hrabrosti otići na rivu u podužoj košulji na gole noge, modno klatno se zanjihalo na posve suprotnu stranu i na sceni se pojavio prastari trend s početka tisućljeća – suknje i haljine na hlače. Doduše, TikTok generacija mu je dala i novo, puno efektnije ime pa je tako i pojam ‘skousers’ – kombinacija riječi skirt i trousers pregledan više od 32 milijuna puta.

12 outfita za svaki mood

A čim se neki pojam počne guglati kao lud, znajte da će i modne kuće uskočiti u trendi vlak pa se tako ovaj stil može naći u aktualnim jesenskim kolekcijama velikih modnih kuća. Doduše, u nešto luksuznijoj varijanti. Burberry i Chanel predlažu karo suknje sa škotskim uzorkom koje padaju preko hlača u istom uzorku. Givenchy kombinira crne cargo hlače s crnom suknjom, a Fendi je za ovu jesen predstavio čak dvanaest outfita s nabranim suknjama preko odijela i to za svaki mood, pa tako možete birati od neutralnih nijansi preko crne kože do Barbie pink.

Prastari trend zvan ‘bloomers’

E sad – koliko ćete s ovim lookom biti silno originalni, dalo bi se razmišljati, jer ovaj trend nije smislila ni Katie Holmes koja se pojavila u prosincu prošle godine u mini haljinici koju je nosila preko traperica, a zbog smjele kombinacije postala prava viralna vijest, a ni Gwen Stefany koja je početkom tisućljeća nosila suknju na crne kožne hlače.

Naime, u Americi se ovaj stil nošenja suknji do koljena preko širokih hlača u 19. stoljeću zvao “Bloomers” jer ga je prva isfurala Amelia Bloomer, zagovornica ženskih prava i glavna urednica magazina The Lily. No poznaju ga i druge zemlje pa se tako u Vijetnamu kombinacija dugih, uskih haljina i odgovarajućih hlača zove ‘Ao Dai’. Iako ovaj stil odijevanja budi nostalgiju, a i posve dobro grije, nestrpljivo čekamo može li netko modno klatno ovaj put zavitlati u nekom posve neočekivanom i novom smjeru.

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.