parfemi

MIRIS ODRASTANJA: Kako parfemi opisuju faze života i formiranja identiteta

Kristina Stakor
09.07.2023.

I što o tome kaže Billie Eilish?

Versace Red Jeans, to je bio prvi parfem koji sam ikada dobila. Da, i prije sam znala mami „ukrasti“ koji špric parfema, no prvi koji je bio namijenjen baš meni došao je u poklon kutiji s uzorkom trapera s kremom istog mirisa i izgledao vrlo cool, mladenački, ali odraslije od sve one dječje kozmetike koja se mogla naći u robnim kućama.

Miris i identitet

Mirisao je svježe i kiselkasto, miris koji me još uvijek vraća u te devedesete, miris koji je bio namijenjen meni, ali definitivno nije bio „moj“, kako sam zaključila kasnije isprobavajući niz trendi parfema dok nisam došla do zaključka kako ja zapravo mirišem i koje su to moje note.

Mirisi nose određene konotacije, govore o tome kako se želimo prezentirati svijetu (točnije, onima oko nas koji nas mogu nanjušiti), pa voćne arome djeluju zaigranije, za razliku od „ozbiljnijih“ drvenastih nota, nježnih cvjetnih ili mošusnih koje prati fama sofisticiranijih.

Pa kada bih mogla napraviti parfem koji bi najbolje odražavao moju osobnost, bi li on uključivao sve moje omiljene note ili bi rezultat bio „hot mess“?

Osobna evolucija

Zašto stati samo na jednom parfemu, kad rastemo, razvijamo se, mijenjamo, a s nama se mijenja i naš ukus, stavovi i potrebe?

Tako je izradi svog drugog parfema pristupila i pjevačica Billie Eilish koja je kao tinejdžerka prije par godina lansirala svoj prvi parfem, a sada, u dobi od 21, drugi. „Veći dio svog života bila sam dosta maskulina, djelovala dječački, no u zadnje vrijeme zaključila sam: Znaš što, imam pravo biti što god želim, kad god želim. Ne moram svima dokazivati da sam tomboy. Ja sam i to, ali i ovakva djevojka. Ženstvena, seksi, slatka i ništa od navedenog, ja sam samo ja“, rekla je za Vogue o novom mirisu koji je nazvala jednostavno Billie Eilish 2.

billie eilish
Foto: Instagram / Billie Eilish

A za taj miris „nove“, odraslije Billie inspirirala se – djetinjstvom. Miris mokrog pločnika nakon kiše bio je polazišna točka, a asocira i na šumu. To je utjecalo i na dizajn bočice, koja je, kao i kod prvog, u obliku torza, no siva, jer njezina sinestezija nije dopuštala da taj miris povezuje s ijednom drugom bojom.

Sjećanja iz djetinjstva i asocijacije nešto je što je neodvojivo od samog mirisa kao osjeta, koji ima tu moć vratiti nas u neko drugo vrijeme. Ali i ilustrirati kako se osjećamo sada. A to je Billie i pokušala napraviti: „Sada se samoj sebi više sviđam nego ranije i više me zanima kako se ja osjećam nego kako se osjeća netko tko o meni priča na internetu. No i dalje me može povrijediti“.

Naslovni vizual: Instagram / Billie Eilish

Pročitaj više

Japanka s petom i remenčićima ili ortopedska cipela. Izgleda da je ova dilema riješena, jer na scenu su se vratile dobre stare plesne cipele. Ok, to sad nipošto ne znači da je sve isto kao prije sto godina. Upoznajte najcool model cipela koji će obilježiti ovo ljeti

Pune i guste obrve san su mnogih žena. S metodom puder obrva ova želja postaje stvarnost. Ako ste i same ljubiteljice lijepih, njegovanih obrva, a možda vam oblik prirodno nije dobro definiran ili vam nedostaju dlačice na nekim mjestima puder obrve mogle bi biti odgovor. Nakon tehnike microbladinga koja je vladala prošlih godina i vrlo je invazivna puder obrve su elegantnije rješenje za savršenu definiciju lica.

ne trebate počupati obrve!

Zaboravite na iscrpno konturiranje i sjenčanje jer se kao glavni make up trend sezone vraća nonšalancija devedesetih

A koju boju treba vaš duh i tijelo?

Prije nego što sljedeći put pedikerki kažete koju nijansu od stotinu ponuđenih želite, zapitajte se kako se trenutačno osjećate. I što planirate raditi sljedećih tjedana jer svaka boja utječe na naš živčani sustav i podsvijest odašiljući tijelu važne poruke

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.