parfemi

MIRIS ODRASTANJA: Kako parfemi opisuju faze života i formiranja identiteta

Kristina Stakor
09.07.2023.

I što o tome kaže Billie Eilish?

Versace Red Jeans, to je bio prvi parfem koji sam ikada dobila. Da, i prije sam znala mami „ukrasti“ koji špric parfema, no prvi koji je bio namijenjen baš meni došao je u poklon kutiji s uzorkom trapera s kremom istog mirisa i izgledao vrlo cool, mladenački, ali odraslije od sve one dječje kozmetike koja se mogla naći u robnim kućama.

Miris i identitet

Mirisao je svježe i kiselkasto, miris koji me još uvijek vraća u te devedesete, miris koji je bio namijenjen meni, ali definitivno nije bio „moj“, kako sam zaključila kasnije isprobavajući niz trendi parfema dok nisam došla do zaključka kako ja zapravo mirišem i koje su to moje note.

Mirisi nose određene konotacije, govore o tome kako se želimo prezentirati svijetu (točnije, onima oko nas koji nas mogu nanjušiti), pa voćne arome djeluju zaigranije, za razliku od „ozbiljnijih“ drvenastih nota, nježnih cvjetnih ili mošusnih koje prati fama sofisticiranijih.

Pa kada bih mogla napraviti parfem koji bi najbolje odražavao moju osobnost, bi li on uključivao sve moje omiljene note ili bi rezultat bio „hot mess“?

Osobna evolucija

Zašto stati samo na jednom parfemu, kad rastemo, razvijamo se, mijenjamo, a s nama se mijenja i naš ukus, stavovi i potrebe?

Tako je izradi svog drugog parfema pristupila i pjevačica Billie Eilish koja je kao tinejdžerka prije par godina lansirala svoj prvi parfem, a sada, u dobi od 21, drugi. „Veći dio svog života bila sam dosta maskulina, djelovala dječački, no u zadnje vrijeme zaključila sam: Znaš što, imam pravo biti što god želim, kad god želim. Ne moram svima dokazivati da sam tomboy. Ja sam i to, ali i ovakva djevojka. Ženstvena, seksi, slatka i ništa od navedenog, ja sam samo ja“, rekla je za Vogue o novom mirisu koji je nazvala jednostavno Billie Eilish 2.

billie eilish
Foto: Instagram / Billie Eilish

A za taj miris „nove“, odraslije Billie inspirirala se – djetinjstvom. Miris mokrog pločnika nakon kiše bio je polazišna točka, a asocira i na šumu. To je utjecalo i na dizajn bočice, koja je, kao i kod prvog, u obliku torza, no siva, jer njezina sinestezija nije dopuštala da taj miris povezuje s ijednom drugom bojom.

Sjećanja iz djetinjstva i asocijacije nešto je što je neodvojivo od samog mirisa kao osjeta, koji ima tu moć vratiti nas u neko drugo vrijeme. Ali i ilustrirati kako se osjećamo sada. A to je Billie i pokušala napraviti: „Sada se samoj sebi više sviđam nego ranije i više me zanima kako se ja osjećam nego kako se osjeća netko tko o meni priča na internetu. No i dalje me može povrijediti“.

Naslovni vizual: Instagram / Billie Eilish

Pročitaj više

Ako vas ne vide iz drona, niste dobro odjeveni!

Statement nakit osamdesetih se vratio u velikom stilu. No dobra vijest je ta da ga ne morate nositi samo uz glam haljine te izgledati kao da ste ispali iz serije ‘Dinastija’, jer super će izgledati i uz sportsku jaknu ili džemper

Manje retinola je više!

Svi koji imaju suhu i osjetljivu kožu koja burno reagira na retinol s pravom se sada pitaju – treba li retinolu dati drugu šansu?

Hipnotićki pogled

Zaboravite na bijele sjene ispod očiju koje će možda nastati zbog nošenja sunčanih naočala. Vrijeme je da upoznate Latte make-up trend

Kolektivizam je in!

Konačno je postalo poželjno da se netko pojavi na partyju u 100% identičnoj odjeći kao vi. A znamo i tko je prvi na svijetu pokrenuo ovaj trend, a nije Gucci

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.