#artistcore

PROLJETNA MODA INSPIRIRANA SLAVNIM UMJETNICIMA: Upotpunite svoj look kultnim komadima

Kristina Stakor
07.05.2023.

Odjeća ne čini čovjeka, ali definitivno pomaže izgraditi imidž. A koje su to odjevne komade nosili slavni umjetnici, koji i danas izgledaju cool?

Umjetnici su oduvijek izazivali fascinaciju, inspiraciju, pa i čuđenje kod publike – ne samo svojim radovima, već i stilom. Neki od njih stvarali su vrlo suvremena djela iznimno osobne perspektive, a za razliku od toga, stilsko nadahnuće crpili su iz tradicije i folklora. Drugi su pojedine odjevne komade pretvorili u svojevrsnu uniformu, treći modu koristili kao dio kulta ličnosti ili stvaranje određene persone…

Ono što je sigurno jest da su vizualni umjetnici utjecali na modni leksikon i uveli neke već legendarne komade koje volimo vidjeti u proljetnoj garderobi. Pa ako ste u potrazi za malo modne inspiracije, donosimo pregled vječnih odjevnih predmeta koji čine bazu (bijelo platno, ako ćemo se malo poigrati riječima) stylish capsule garderobe za modno izražavanje. Neka ovo proljeće bude u znaku #artistcore.

Prugasta majica

Takozvana „bretonka“ majica je s tankim vodoravnim prugama koja je činila dio uniforme francuske mornarice od 1858., a 21 prugica (koje su simbolizirale Napoleonove pobjede) činile su mornare koji bi pali u more vidljivijima. U modu ih je uvela Coco Chanel, a besmrtnima učinio Pablo Picasso. Fotografija koju je snimio Robert Doisneau u domu umjetnika učinila ga je prepoznatljivim, pokazala njegov modni stil kao i kreativnost (peciva na stolu aranžirao tako da izgledaju kao prsti). Premda nije bila jedini odjevni predmet koji je običavao nositi, ovakva majica pokazala se kao bezvremenski motiv francuskog chica i uniseks garderobe.

Točkice

Osim prugica, još je jedan vječan, sasvim jednostavan uzorak: točkice. A njih je slavna Yayoi Kusama dovela ne samo do savršenstva, već do metafizičkog. Svoju je umjetnost proširila na svijet koji je okružuje, ali i na modne brendove, kao što je ikonička suradnja s kućom Louis Vuitton koja je započela još u vrijeme kreativne direkcije Marca Jacobsa, a ove je godine ponovno aktualna. Ona sama „fura“ pomno smišljeni imidž: perike u jarkim bojama s „matching“ ružem za usne, sunčane naočale i, naravno, obilje točkica.

Crna dolčevita

Odjevni predmet koji može reći: oprez, genijalac? Crna dolčevita već je desetljećima simbol osoba koje odbacuju konvencije, koje svojim jednostavnim odjevnim komadima ostavljaju više vremena za razmišljanje o drugim stvarima, a jedan od umjetnika kojima je bila zaštitni znak je i Warhol. I dok je u vremenima prije slave češće nosio preppy odijela, kasnije su njegov upečatljiv look po kojem ga pamti povijest činile crne dolčevite, uz koje su perike i statement naočale još više dolazile do izražaja.

T-shirt

Da jednostavnost može ostaviti i sasvim drugačiji dojam pokazuje stil Keitha Haringa, pravog idola casual street stylea. Uz široke traperice, tenisice i bomberice neizostavne su pamučne majice kratkih rukava. „Javnost ima pravo na umjetnost. Većina suvremenih umjetnika ignorira javnost. Umjetnost je za sve“, smatrao je Haring. S tom je filozofijom demokratizirao umjetnost, učinio ju dostupnom širom javnosti, pa čak i nosivom. Suočio se s brojnim kritikama za komercijalizaciju, ali ipak je otvorio Pop Shop u kojem je prodavao majice s printom, kakve je i sam običavao nositi.

Špagerice

Možda su brkovi prva stvar koja nam padne na pamet kad netko spomene nadrealista Salvadora Dalija, ali ovaj je umjetnik imao puno više stilskih aduta. Jedan od njih su i danas popularna obuća, proljetno-ljetni klasik stvoren za suho vrijeme, espadrile. Ponosan na svoje španjolsko nasljeđe, nosio ih je i na pariške noćne zabave, a jedino što možemo reći je – imao je nepogrešivu modnu formulu.

Ruže

Modni dodaci ono su što daje osobni pečat svakom stylingu, a vječna je inspiracija (očekivano) meksička umjetnica Frida Kahlo. Od odjeće je napravila politički statement na vrlo suptilan način – noseći tradicionalnu Tehuana odjeću: duge suknje, izvezene bluze, nakit kada je većina preferirala nositi modernije komade. „Slikam cvijeće kako ne bi umrlo“, rekla je svojevremeno, a osim na slikama, nosila ga je i u kosi kao način da slavi svoju nacionalnu baštinu, ali i kao simbole plodnosti. Nije samo cvijeće koje je naslikala učinila besmrtnim: po njoj je imenovana i sorta ruža s crvenim laticama prošaranih žutim prugama, a prisjetimo je se i svaki put kad look upotpunimo ponovno modernim detaljem, ružama, koje se mogu nositi u kosi, na reveru…

Naslovni vizual: Pexels / Brett Sayles

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.