organdi 2.0

PUTEVIMA SVILE: Prozračna tkanina osvojila je modne piste i garderobe trendsetterica

Kristina Stakor
15.05.2024.

Nježan, proziran, sjajan, nezamjenjiv: organdi više otkriva negoli pokriva. I baš je zato tako omiljen među trendsettericama koje u njemu izgledaju eterično

Još 1993. mlada Kate Moss ušla je u modnu povijest odjenuvši prozirnu slip haljinu od sjajnog organdija, crne gaćice – i ništa više – i postala inspiracija za mnoge fashionistice koje obožavaju njezin minimalistički look desetljećima kasnije.

Duga prozirna haljina koja prati siluetu postala je zaštitni znak „cool girl“: na tankoj granici između elegancije i provokacije, mladenačkog stila i materijala koji smo dotad viđali u drugačijim scenarijima i interpretacijama… I trebalo nam je dosta godina dok nismo stekle tu odvažnost  – ili barem dok moda nije napravila puni krug – kako bi organdi (ponovno) postao predmet želje.

Organdi je svilena tkanina koja je u Europu stigla iz Kine poznatim „putevima svile“. Naziv joj vjerojatno potječe od riječi „organzine“ koja se odnosi na proces formiranja svilenih niti ili od grada Urgenca u Turkmenistanu, nekoć davno jednom od najpopularnijih tržnica svile. Originalno se proizvodio samo u Kini, no danas se neki svileni organdiji proizvode i u Indiji, te luksuzni organdi u Italiji i Francuskoj, a česte su, osobito kod high-street brendova, i varijante od poliestera.

Zara

Za razliku od ranijih razdoblja kada smo ga viđali uglavnom u večernjim i svadbenim lookovima, ove sezone organdi nema ograničenja. Jason Wu opasao je crne hlače i tuniku volanima od organdija, predstavio i crnu midi suknju koja se može nositi u dnevnim prilikama kao i onim večernjim. Apsolutno su nezaboravne Pradine midi haljine koje lelujaju i na najlakšem povjetarcu i one klasičnijeg kroja izvezene sitnim cvjetićima za neku malo izazovniju verziju „Praznika u Rimu“.

Prada

Lila Moss nosila je haljinu Nensi Dojake koja bi se mogla interpretirati kao osuvremenjena verzija one kakvu je nosila njena majka prije tridesetak godina. A kako organdi mogu nositi obične smrtnice koje i obične dane žele učiniti malo posebnijima? One hrabrije na neko kontrastno donje rublje. Ili kao što sugerira Prada: u kombinaciji sa sportskim jaknama, mokasinama ili elegantnim salonkama.

I premda se radi o izrazito laganom materijalu, nećemo ga pospremati duboko u ormar na kraju ljeta: jer čini grilonke i guste čarape te jesensko pletivo puno zanimljivijim…

Pročitaj više

Kako stvari stoje doba velike suzdržanosti i malog nakita je već odavno iza nas, a ove sezone nosi se ultra raskošan nakit

Dvadesetak dana uoči svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Parizu (26. srpnja – 11. kolovoza), Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je u prostorijama Rektorata Sveučilišta u Zagrebu predstavljanje olimpijske kolekcije sportskog brenda 4F, čiji će asortiman nositi naši sportaši i sportašice na Igrama u francuskoj prijestolnici.

Dugoočekivana, spektakularna kolekcija više od 50 možemo slobodno reći, umjetničkih djela našeg proslavljenog dizajnera Jurja Zigmana, 4. srpnja je pred oduševljenom publikom predstavljena u hali riječkog Exportdrva, impozantnog prostora koji je svojom „grubom“ estetikom na više od pet tisuća kvadratnih metara upravo istaknuo čaroliju onog što je predstavljeno pred gotovo tisuću modnih entuzijasta i ljubitelja Zigmanovog djela.

marinniere

Mornarske, pinstripe, vodoravne ili okomite – prugice su odlična ideja u svim oblicima i modnim scenarijima

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.