ŠTO JE LJETO BEZ ŠPAGERICA: Obuća koju nose svi, od seljaka, do umjetnika i kraljica

Kristina Stakor
16.07.2023.

Salvador Dalí i Picasso, Lauren Baccall i Rita Hayworth, JFK i španjolska kraljica Letizija – špagerice imaju podužu listu obožavatelja, a jasno je i zašto

Cipele koje ne govore ništa o društvenom statusu, već o želji za udobnošću (koja je usput i stylish) ljetni su klasik koji obožavamo. I kad kažemo vječan klasik, doista to i mislimo: postoje arheološki dokazi da se taj model cipela u Španjolskoj nosi već oko 4000 godina!

Osim u muzejima, u Španjolskoj se ove cipele mogu pronaći gotovo na svakom uglu, u specijaliziranim trgovinama koje nude uvijek iste modele ravnih ili špagerica s platformom, u bezbrojnim dezenima, gdje neki ljubitelj ove obuće (aka – ja) može provesti dobar dio dana na opće oduševljenje svog strpljivog suputnika.

Espadrile su ime dobile po katalonskoj riječi za esparto travu, espardenya, od koje se, osim košara i užadi, izrađuju potplati za ovu obuću za suho vrijeme koji se kombiniraju najčešće s tkaninama ili kožom. Danas je ta tradicionalna „receptura“ negdje izmijenjena ili „dorađena“ pa se đonovi učvršćuju gumom, ali se često koristi i juta, konoplja ili neki drugi prirodni materijali.

Seljaci, kraljice i filmske dive

Kao i mnogi današnji poželjni trendovi i luksuzni komadi, i espadrile su skromnog porijekla: nosili su ih farmerice i farmeri u Pirinejima, pa svećenici, rudari, čak i neki vojnici, ali i plesači katalonskog plesa sardana.

No kako bi espadrile postale internacionalno popularne kao što su to danas, bio je potreban magičan dodir celebova. Među prvima su bili Salvador Dalí i Pablo Picasso koji su ponosno nosili svoje španjolsko naslijeđe i u Francuskoj. 1930-ih Simone de Beauvoir u njima je planinarila, a Coco Chanel uživala na plaži.

No ono što oh je učinilo doista traženim komadom bilo je, očekivano, veliko platno: Rita Hayworth nosila ih je u filmu „Dama iz Šangaja“, Lauren Bacall u „Key Largo“, a buduća princeza Grace Kelly u „Visokom društvu“ i „Drž’te lopova“.

Atraktivnost ovih nepretencioznih cipela nije zaobišla ni francusku kinematografiju, pa ih je Jeanne Moreau nosila u „Jules et Jim“ u kombinaciji s tipičnom francuskom „bretonkom“ vozeći se na biciklu, a Romy Schneider u kultnom „La Piscine“. Izvan ekrana voljela ih je nenadmašna modna ikona Jane Birkin, koja ih je kombinirala s trapericama ili vrućim hlačicama i najjednostavnijim bijelim majicama.

Put u visoku modu

Udobne kao borosane, ali otkrivajući malo više kože – bilo je samo pitanje dana kada će se neki dizajner dosjetiti brendirati ovaj komad, a prvi je to napravio Yves Saint Laurent koji je nakon mjeseci traženja napokon pronašao partnera koji će espadrile podići do novih visina (metaforički, ali i doslovno): španjolsku manufakturu Castañer. Prema dizajnerovim skicama napravili su platforme s punom potpeticom koje su savršeno utjelovile duh vremena: boemskih i slobodnih sedamdesetih.

Otada do danas, brojni su modni dizajneri i brendovi tržištu ponudili svoju interpretaciju ove tradicionalne obuće koju je u ljetnim mjesecima teško nadmašiti. A ako već nemate neki par u svojoj garderobi ili želite proširiti kolekciju, izdvajamo par modela u koje ćete se vrlo lako zaljubiti.

castaner špagerice
Castañer
Castañer x Diane von Furstenberg
Saint Laurent
Miu Miu
Alaia
špagerice
Sezane
Toni Pons

Pročitaj više

”FETIŠ je priča koja se maskira u objekt.” (R. J. Stoller)

Imajući u vidu brzinu tempa koji nam život diktira, kao i FOMO filozofiju zbog koje rijetko i teška srca propuštamo najrazličitije prilike – iz Avon kompanije za njegu ljepote stiže nam make-up kolekcija čije ime nagovještava moćno iskustvo ispred ogledala. ULTRA COLOUR kolekcija bogata najkvalitetnijim sastojcima za šminku, kao i paletama boja s ultra postojanim pigmentima uz koje stvaramo magiju na licu i noktima.

Jeste li znali da se proces autofagije (pametno recikliranje i neka vrsta samozacjeljivanja) počinje odvijati tek nakon 13. sata gladovanja?

7 ključnih pitanja i 3 poklon paketa

Ono što Norijada već desetljećima predstavlja srednjoškolcima, to su prvi sunčani dani svima nama. No, prije nego što istrčimo u susret ljetu i pobacamo u jednom potezu svu odjeću sa sebe, dobro se podsjetiti važnih lekcija o pametnom izlaganju suncu. I, znate li što su sunčane terase i u kakvoj su vezi sunce i sladoled od čokolade u kojem upravo uživate?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.