Neka hormoni igraju za vas!

ŠTO HORMONI RADE NAŠOJ KOŽI: Što se točno događa u svakom dijelu ciklusa. Detaljno

Lena Ivanović
23.07.2023.

Znate li kako pojedini hormoni djeluju na našu kožu, kada da je pravo vrijeme za piling, depilaciju i tretmane salicilnom kiselinom, kada biste trebali biti posebno nježni prema svojoj koži, a kada se trebamo samo opustiti, nasmijati i uživati u komplimentima koji pljušte

Vaša mjesečnica

1 . d o 5 . d a n

Tipičan 28-dnevni ciklus počinje menstruacijom. Niska razina estrogena, progesterona i testosterona djeluju na maternicu, što dovodi do krvarenja. I tako počinje avantura koju zovemo ciklus. Koža vam je vjerojatno osjetljiva i sklona crvenilu zahvaljujući navedenom povećanom protoku krvi u kapilarama. Osim toga, zbog rasta prostaglandin, koji je spoj sličan hormonima, smanjuje se tolerancija na . bol. Koristite  nježno sredstvo za čišćenje  i upotpunite svoju beauty rutinu umirujućim sprejevima.

Folikularna faza

6 . d o 1 2 . d a n

Dok se jajnici pripremaju za akciju (sazrijevanja jajne stanice), razina estrogena polako raste. Zapravo, stanje je puno mirnije. Koža je manje osjetljiva, crvena i reaktivna. Ako želite koristiti snažnu njegu za kožu, sada je dobar trenutak. Tretman pilingom dobra je ideja ako se želite riješiti mrtvih stanica, a možete nastaviti serumom za regeneraciju kože. P. S. Ako se depilirate voskom, sad je pravi trenutak za to. Kako estrogen raste, tako se povećava tolerancija na bol.

Foto: Unsplash*

Ovulacija

1 3 . d o 1 5 . d a n

Razine estrogena i testosterona nastavljaju rasti u vrijeme izbacivanja zrele jajne stanice iz Graafova  folikula. Dobre je vijest što ćete u tom razdoblju izgledati sjajno. Estrogen potiče proizvodnju kolagena pa koža izgleda  popunjeno i čvrsto. Osim toga, testosteron povećava proizvodnju sebuma, koji djeluje poput hidratantne kreme pa je koža mekana i navlažena. Problem nastaje ako inače imate masnu kožu jer porast sebuma u koži može uzrokovati erupcije. U tom slučaju napravite dobar piling i tretman serumom za masnu kožu.

Luteinska faza

16 . d o 2 8 . d a n

Ovo predmenstrualno razdoblje – kada estrogen i progesteron konstantno naglo variraju – nažalost je najdulja faza i tada koža najviše luduje. Ova hormonalna neravnoteža  potiče upale i povećanu  proizvodnju sebuma. U slobodnom prijevodu, akne napadaju! Sad je dobar trenutak za tretman salicilnom kiselinom kako biste otopili višak ulja u porama i smanjili crvenilo. I još jedna stvar: hormoni koji luduju mogu uzrokovati poremećaj sna, a time i tamne podočnjake. U tom će slučaju kreme za područje oko očiju s kofeinom biti vaši najbolji prijatelji.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Japanka s petom i remenčićima ili ortopedska cipela. Izgleda da je ova dilema riješena, jer na scenu su se vratile dobre stare plesne cipele. Ok, to sad nipošto ne znači da je sve isto kao prije sto godina. Upoznajte najcool model cipela koji će obilježiti ovo ljeti

Pune i guste obrve san su mnogih žena. S metodom puder obrva ova želja postaje stvarnost. Ako ste i same ljubiteljice lijepih, njegovanih obrva, a možda vam oblik prirodno nije dobro definiran ili vam nedostaju dlačice na nekim mjestima puder obrve mogle bi biti odgovor. Nakon tehnike microbladinga koja je vladala prošlih godina i vrlo je invazivna puder obrve su elegantnije rješenje za savršenu definiciju lica.

ne trebate počupati obrve!

Zaboravite na iscrpno konturiranje i sjenčanje jer se kao glavni make up trend sezone vraća nonšalancija devedesetih

A koju boju treba vaš duh i tijelo?

Prije nego što sljedeći put pedikerki kažete koju nijansu od stotinu ponuđenih želite, zapitajte se kako se trenutačno osjećate. I što planirate raditi sljedećih tjedana jer svaka boja utječe na naš živčani sustav i podsvijest odašiljući tijelu važne poruke

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.