Neka hormoni igraju za vas!

ŠTO HORMONI RADE NAŠOJ KOŽI: Što se točno događa u svakom dijelu ciklusa. Detaljno

Lena Ivanović
23.07.2023.

Znate li kako pojedini hormoni djeluju na našu kožu, kada da je pravo vrijeme za piling, depilaciju i tretmane salicilnom kiselinom, kada biste trebali biti posebno nježni prema svojoj koži, a kada se trebamo samo opustiti, nasmijati i uživati u komplimentima koji pljušte

Vaša mjesečnica

1 . d o 5 . d a n

Tipičan 28-dnevni ciklus počinje menstruacijom. Niska razina estrogena, progesterona i testosterona djeluju na maternicu, što dovodi do krvarenja. I tako počinje avantura koju zovemo ciklus. Koža vam je vjerojatno osjetljiva i sklona crvenilu zahvaljujući navedenom povećanom protoku krvi u kapilarama. Osim toga, zbog rasta prostaglandin, koji je spoj sličan hormonima, smanjuje se tolerancija na . bol. Koristite  nježno sredstvo za čišćenje  i upotpunite svoju beauty rutinu umirujućim sprejevima.

Folikularna faza

6 . d o 1 2 . d a n

Dok se jajnici pripremaju za akciju (sazrijevanja jajne stanice), razina estrogena polako raste. Zapravo, stanje je puno mirnije. Koža je manje osjetljiva, crvena i reaktivna. Ako želite koristiti snažnu njegu za kožu, sada je dobar trenutak. Tretman pilingom dobra je ideja ako se želite riješiti mrtvih stanica, a možete nastaviti serumom za regeneraciju kože. P. S. Ako se depilirate voskom, sad je pravi trenutak za to. Kako estrogen raste, tako se povećava tolerancija na bol.

Foto: Unsplash*

Ovulacija

1 3 . d o 1 5 . d a n

Razine estrogena i testosterona nastavljaju rasti u vrijeme izbacivanja zrele jajne stanice iz Graafova  folikula. Dobre je vijest što ćete u tom razdoblju izgledati sjajno. Estrogen potiče proizvodnju kolagena pa koža izgleda  popunjeno i čvrsto. Osim toga, testosteron povećava proizvodnju sebuma, koji djeluje poput hidratantne kreme pa je koža mekana i navlažena. Problem nastaje ako inače imate masnu kožu jer porast sebuma u koži može uzrokovati erupcije. U tom slučaju napravite dobar piling i tretman serumom za masnu kožu.

Luteinska faza

16 . d o 2 8 . d a n

Ovo predmenstrualno razdoblje – kada estrogen i progesteron konstantno naglo variraju – nažalost je najdulja faza i tada koža najviše luduje. Ova hormonalna neravnoteža  potiče upale i povećanu  proizvodnju sebuma. U slobodnom prijevodu, akne napadaju! Sad je dobar trenutak za tretman salicilnom kiselinom kako biste otopili višak ulja u porama i smanjili crvenilo. I još jedna stvar: hormoni koji luduju mogu uzrokovati poremećaj sna, a time i tamne podočnjake. U tom će slučaju kreme za područje oko očiju s kofeinom biti vaši najbolji prijatelji.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Skrivanje ili hrabrost?

Veliki filozofi su zastali malo ispred svojih zrcala i odlučili se pozabaviti tim naoko trivijalnim stvarčicama.

Miris djetinjstva

Bez obzira na dob, nikada nećemo biti spremni odreći se slatkog, šarenog svijeta crtanih filmova uz koje smo odrastali, kroz koje smo spoznavali svijet oko nas i njegova stroga pravila, ali na puno nježniji način.

30 sekundi čini razliku

Ako je istina da naša koža u jednom trenutku života može postati netolerantna i burno reagirati na određene sastojke te razviti alergije, znači li to da bismo sve proizvode koji sadrže sastojke na koje reagiramo trebali izbjegavati u širokom luku? Ili se koža može ponovo naviknuti na njih ako ih koristimo u nano dozama i kratkim intervalima?

'Hobitnica oko vrata'

Prijelazna razdoblja obožavaju inovativne načine nošenja pulovera te igre između layeringa i novih načina vezanja. No jeste li znali da način kako nosite pulover puno govori o vašem karakteru

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.