ICE, ICE, BABY

SKIN ICING: Je li hladnoća cool kad je njega kože u pitanju?

Kristina Stakor
05.01.2024.

Skriva li se tajna ljepote dostupna holivudskim zvijezdama i običnim smrtnicima cijelo vrijeme u našem zamrzivaču?

Supermodeli Bella Hadid, Kate Moss i Irina Shayk dijele neke slične beauty trikove: Bella dan započinje uranjanjem lica u posudu punu leda, Kate koristi ledenu vodu i svježe krastavce, a Irina za led kaže – tako se umivamo u Rusiji.

Za razliku od brojnih drugih tajni ljepote, ova s ledom je dostupna i običnim smrtnicima, ne samo supermodelima, pa nije ni čudno da je gotovo 4 milijuna ljudi na TikTok-u pregledavalo videe u kojima se spominje „skin icing“.

Zbogom, podbuhlosti

Čemu to zapravo služi, zapitat ćete se. TikTokeri, ali i stručnjaci ističu da pomaže pri smanjenju podbuhlosti i zatezanju kože. Neki koriste spomenute ledene kupke za lice, neki ledene kugle (tzv. ice globes za njegu lica), neki kockice leda (ali nikako ne direktno na kožu, već unutar neke zaštitne tkanine), ili, u slučaju da je led preagresivan, ohlađene valjke od žada, pa čak i najjednostavnije žlice.

Kockice leda
Foto: Unsplash / Vika Wendish

Premda u teoriji svatko može koristiti led za smanjivanje oticanja kože, stručnjaci ipak preporučuju da se to ne radi prečesto ni predugo jer može rezultirati upalama. Sjetite se osjećaja zatezanja i crvenila kože nakon dana provedenog na snijegu. Tako da bi se moglo pokazati da je nešto predobro da bi bilo istinito – pogotovo ako se u tome pretjeruje. Predugo izlaganje kože ledu može uzrokovati oštećenja poput upale masnih stanica i gubitka pigmentacije.

„Za razliku od dobrog seruma, čistača ili pilinga, tretiranje ledom ne bi trebalo biti sastavnim dijelom svakodnevne skincare rutine, ali može biti odlična tehnika za učvršćivanje kože prije nekog eventa“, tvrdi Joanna Czech, zaslužna za blistavi ten brojnih zvijezda, uključujući Kim Kardashian, Hailey Bieber i Cate Blanchett.

3 jednostavna koraka

Ako želite testirati je li tajna ljepote zaista samo u vodi (samo u drugom agregatnom stanju) kao što se uvijek zaklinju holivudske zvijezde, počnite kao i svaki drugi tretman – s čistim licem. Skinite sve tragove make upa i dobro očistite lice.

Zatim nanesite hidratantnu kremu ili ulje za lice kako bi tretman tekao glađe. „Tako ima manje trenja, pa se smanjuju šanse za oštećenja nastala trljanjem“, objašnjava dermatologinja dr. Sarkar. Cijeli proces ne treba dugo trajati, stanite kada osjetite da je koža zaista hladna.

I za kraj nanesite serum zahvaljujući kojem će koža doista zablistati. I kao i u svemu, nemojte pretjerivati.

Naslovna fotografija: Pexels / Daniel Kondrashin

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.