CAREVO NOVO RUHO

TRANSPARENTNI LOOK: Jesmo li spremne pokazati sve ove modne sezone?

Kristina Stakor
26.03.2023.

Oslobodite um i tijelo – i pokušajte odoljeti ovosezonskom glavnom trendu: prozirnome!

Šifon, til, čipka, mrežica i slične tkanine koje više otkrivaju negoli pokrivaju dugo su prisutne u modi, najčešće korištene za ukrasne elemente, intrigantne detalje ili za – one najhrabrije. Marilyn Monroe u jednoj takvoj haljini američkom je predsjedniku otpjevala rođendansku čestitku. Desetljećima kasnije u sličnoj je, gotovo naga, Rihanna primila nagradu za najbolje odjevenu ženu, a uvriježene modne kodekse izvrtale Cher, Beyonce, Megan Fox, Kendall Jenner, Florence Pugh…

Lista žena koje su odabirom odjevnih kombinacija pokazale oslobođenje od puritanskih pogleda na modu (i tijelo) puna je istaknutih imena iz svijeta showbusinessa, ali će ove sezone postati još duža. Razlog – transparentni trend sišao je s pista i red carpeta postao mainstream.

Prozirno od glave do pete

Među glavnim „krivcima“ za ovaj trend svakako je Nensi Dojaka, modna dizajnerica koja je fashionistice osvojila svojim senzualnim haljinama, gdje tanki paneli nježne tkanine gotovo vise o koncu. Nezanemariv je i utjecaj Casey Cadwalladera, Muglerova kreativnog direktora čije sexy bodije i hlače obožavaju brojne zvijezde, a čija će estetika, zahvaljujući suradnji s H&M-om, postati šire dostupna i prihvaćena.

Topovi, bluze, suknje, haljine, hlače, cipele – odjeća je i dalje nužan štit od svijeta oko nas, no sada je postalo poželjno da je taj štit transparentan, nježan, prozračan. Odjeća ne treba biti oklop, već može biti i način da slavimo vlastito tijelo neovisno o veličini, uživamo u modi, osjećamo se nesputano.

Za to, priznajem, treba i malo hrabrosti. U svom ormaru imam nekoliko haljina od tila, tankih poput paučine koje nosim isključivo povrh nekog kombinezona u boji kože ili haljine. Ali može se naći i poneka svilena ili od tankog pletiva za koju ne treba ništa više od donjeg rublja kako bih se osjećala pokriveno, ali istovremeno slobodno.

Free your mind

Moda je oduvijek poticala pomicanje osobnih, ali i društvenih granica i kočnica, pa će se uvijek naći oni koji će se osjetiti pozvanima takvu slobodu komentirati, kritizirati i osuđivati, kao da je odjeća sama po sebi moralna ili ne.

O tome za britanski Elle piše Camille Charriere koja je za svoje vjenčanje odjenula sada već dobro poznatu prozirnu čipkastu vjenčanicu: „Postoji stav da, noseći „golu“ haljinu, tražite pozornost od muškarca. U mom slučaju, radi se o suprotnom: mislim da to radimo za druge žene, kao način da se nosimo s vlastitim tijelom i nesigurnostima. Neki kažu da je to ‘hrabro’, ali oni ne bi imali hrabrosti to sami napraviti. To sam nekoć bila ja, ali nisam znala što propuštam“.

Kako ne biste ni vi više propuštali, sastavili smo kratku listu komada koji će izgledati sjajno u različitim modnim scenarijima, od onih ziheraških do hrabrijih:

Prada, MyTheresa
Zara
Zara
Jacquemus, Farfetch
Dries van Noten top
Dries van Noten, MyTheresa
Nensi Dojaka crna haljina
Nensi Dojaka, MyTheresa
Nensi Dojaka vjenčanica
Nensi Dojaka, MyTheresa
Zara kombinezon
Zara

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.