3 moguća razloga za ispadanje kose

ZAŠTO SE SVE VIŠE ŽENA ŽALI NA VELIKI GUBITAK KOSE: I kako ga zaustaviti?

Lena Ivanović
07.05.2023.

Gusti, predivni uvojci u mnogim su kulturama pojam senzualnosti i dobrog zdravlja. No što se dogodi kad vam se ti uvojci u sve većem broju počnu skupljati u odvodu kade? Ovo su tri glavna razloga ispadanja vlasi

Počelo je iznenada. Bio je kraj ljeta, bila sam u naponu snage. Preplanula, odmorena i, trebam li dodati, netom zaljubljena vratila sam se s mora i dogovorila susret s frizerkom. Vjerojatno sam joj htjela pokazati kako mi je sunce napravilo divne pramenove, ali moj se entuzijazam rastopio kada je frizerka, raščešljavajući mi kosu prije pranja, izgovorila tu kobnu rečenicu: ‘Lena, pa tebi kosa ispada u pramenovima.’ I danas se sjećam toga šoka, kako sam se naglo pridignula i pritrčala ogledalu, kako sam počela drhtati, a u napadaju panike nisam mogla pronaći adekvatne odgovore na frizerkina pitanja koja su se smjenjivala rafalnom brzinom. ‘Kada si imala koronu? Jesi li pod stresom? Da nisi možda trudna, a da to i ne znaš? Možda ti nedostaje minerala i vitamina? Možda je pak hormonalni disbalans? Anemija? Pogrešni preparati? Previše topla pegla? Nuspojave lijekova? Jednostavno loša genetika? Možda sve to zajedno?’

Kobna sedma godina i za kosu

Izjurila sam iz frizerskog salona bez frizure, bojeći se da će mi do kraja tretmana otpasti i ono malo kose što je ostalo na glavi i istog trena se najavila kod doktorice, koja me pokušavala utješiti govoreći da je sve to normalno, jer se kosa sezonski obnavlja, a svake sedme godine u potpunosti pa, eto, možda sam doista naletjela na tu kobnu godinu. Iako i danas sumnjam da je sva moja kosa izrasla baš prije sedam godina. Nakon pretrage krvi, naručila sam se i kod privatne dermatologije koja me strpljivo saslušala. Sestra je preciznim fotoaparatom snimila vlasište, zaključila da nije alopecija, da nema rupa, da nije ništa tako zabrinjavajuće jer je pad difuzan. No za utjehu mi je preporučila skupocjene tretmane kao što su mezoterapija vlasišta (ubrizgavanje injekcija vitamina i minerala) te PNP tretman (vade vam krv koju oplemenjuju pa je nanovo ubrizgavaju).

Svi koji su se ikada zatekli u ovakvoj situaciji znaju o čemu pišem i da ne pretjerujem jer zdrava, gusta i prekrasna kosa doista čini čuda za naš osjećaj ljepote, snage i samopouzdanje. No otkako nas je zadesila korona, sve veći problem ispadanja kose već neko vrijeme nije rezerviran isključivo za muškarce. I nema tog novca koji ne bismo dale da vratimo zdravu, bujnu kosu, ali pitanje je može li se ona doista kupiti? Za stotine masti, šampona, maski, ulja i pilinga tvrdi se da podižu folikule iz mrtvih i obnavljaju kosu do točke koja bi posramila i Selenu Gomez. Da i ne spominjemo mega unosnu industriju suplemenata za ljepotu za koju se očekuje da će globalno vrijediti više od pet milijardi eura do kraja 2024. godine, i to prije nego što se počnete informirati o brojnim klinikama koje nude prilagođene planove i tretmane za ponovno oživljavanje vlasišta.

Foto: Shutterstock

Minoksidil kapi ili transplantacija kose?

No kako najbrže izići na kraj s problemom? Neki se zaklinju u kolagenske smoothieje, masaže rakijom, vitamin D, melatonin, tonike na bazi ženskih hormona, drugi pak tvrde da im ništa nije pomoglo kao minoksidil kapi, a oni koji nemaju vremena (ni volje) godinu dana čekati prve rezultate pakiraju kovčege i odlaze u Istanbul u potrazi za sve popularnijom, ali i sve pristupačnijom transplantacijom kose. Bez sumnje, kolagen u prahu spasio je uvojke brojnim ženama, a posebno onima koje su svoje smoothieje pile još u trudnoći. Tako barem tvrdi moja frendica Vanja koja se i sama uvjerila u djelovanje minoksidil kapi na muževoj glavi. ‘Koristila sam ih godinu dana, a rezultati su bili fenomenalni. Razlika ne samo da se vidjela na mojoj kosi, nego i na mjestima gdje sam slučajno prosula kap-dvije.’

Odbaci sve što krade energiju!

Problem je u tome što takve kapi djeluju onoliko dugo koliko ih koristite pa su zapravo rezervirane samo za one koji pristanu na takav životni stil. Činjenica je da rješenja postoje, ali ne i jedinstveno koje će riješiti svačiji problem gubitka kose. Meni su na kraju pomogle kapi vitamina D čija je razina u mom organizmu, kao i mnogima nakon preboljene korone, bila na samom dnu, jer je borba s virusom tako opaka da tijelo u nekom trenu izda naredbu – odbaci sve suvišno iz organizma što nam krade energiju potrebu za borbu pa čak i tanke vlasi kose.

Stigma zvana gubitak kose

Toplo se nadamo da se uskoro nitko više neće naći u ovakvoj situaciji, ali možda je ovo savršeno vrijeme da se počnemo rješavati i stigme gubitka kose jer je riječ o problemu koji mnogo lakše prihvaćaju muškarci nego žene. Uz rastuću industriju koja svakodnevno nudi nova rješenja, možda je ovo i trenutak da se prestanemo skrivati pod velikim šeširima i otvoreno počnemo raditi na promjenama, a problem tretiramo kao što sve više podržavamo pokret body positivity. Umjesto da postavljamo pitanje kako zaustaviti gubitak kose, počnimo raditi na edukaciji kako bismo spriječili da se gubitak uopće dogodi, a tretmane i brojne proizvode omogućimo onima koji taj gubitak jednostavno ne mogu spriječiti.

Iako je teško prihvatiti činjenicu da možemo poslati čovjeka na Mjesec, ali još ne možemo pronaći rješenje koje će nam omogućiti da svi uživamo u prekrasnoj, gustoj kosi, upravo je to razlog da prestanemo popravljati folikule i počnemo popravljati svoj stav o gubitku kose. Naposljetku, ta će opcija zauvijek biti besplatna.

Foto: Shutterstock

U moru mogućih okidača, izdvojili smo tri najčešća:

GENETSKI

Androgenetska alopecija, ispadanje kose po ženskom uzorku, smanjen volumen kose

O čemu je riječ? Genetska osjetljivost na androgene zbog čega se folikuli smanjuju i postaju manje produktivni. Stres, PCOS ili menopauza mogu ga pogoršati.

Pokazatelji: Postupno stanjivanje s prednje i gornje strane tjemena prema unutra (ali ne i sa stražnje strane).

Rješenje: Svakodnevna primjena stimulirajućih antiandrogenih kapi.

ANTIGENSKI

Telogen effluvium (TE)

O čemu je riječ? Reaktivan gubitak kose zbog unutarnjih poremećaja poput bolesti, korone, loše prehrane, brzoga gubitka težine, stresa, određenih lijekova, nedostatka vitamina i minerala, neravnoteže štitnjače, a ponekad i trudnoće. Javlja se 6 do 12 tjedana nakon okidača.

Pokazatelji: Veliko ispadanja prilikom oblikovanja ili pranja kose te vlasi koje ostaju na jastucima, odjeći i drugim površinama. Nakon što otkrijete i tretirate uzrok, kosa će ponovno narasti.

Rješenje: Pronađite nedostatke u prehrani, problem u načinu života, lijekove ili bolest koja bi mogla biti okidač i riješite problem uz pomoć liječnika opće prakse, stručnjaka i dijetetičara. Često pomažu vitamin D, omega 3-6-9 i cink.

AUTOIMUNO

Alopecia areata

O čemu je riječ? Gubitak kose u mrljama koji nastaje kada imunosni sustav napadne određene folikule koje su u fazi anagena (rasta) ciklusa kose.

Pokazatelji: Ispadanje kose u komadima i na nasumičnim mjestima.

Rješenje: Trenutačno nema dokazanog liječenja, ali u mnogim slučajevima kosa će sama narasti. Nemojte kupovati proizvode za koje se tvrdi da obnavljaju kosu jer ne djeluju. Posjetite liječnika opće prakse kako biste razgovarali o eventualnim rješenjima.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.