Dobra priprema je pola posla

ZAŠTO VAM MAKE UP NIJE POSTOJAN: 5 glavnih beauty grešaka

Tamara Radan
18.05.2024.

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Niste postavili čvrste temelje

Ako je vjerovati stručnjacima – dobru i dugotrajnu bazu čini 70% pripreme i samo 30% aplikacije. Zašto onda nakon što nanesete losion puder tako lako nestaje s vašeg lica? Šminkanje bismo mogli usporediti s pečenjem torte, a to znači da je za dobar rezultat nužna savršena količina potrebnih sastojaka. Drugim riječima, ako puder nije postojan, problem je u masnoj kremi jer ta kombinacija postaje previše teška da bi je vaše lice moglo zadržati. Stoga biste trebali birati proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože. Ako je ona dehidrirana i potreban joj je bogat losion, birajte laganiji puder koji ne sadrži ulja. Ako je masna, nanesite lagani losion za lice koji će lakše zadržati matirajuće pudere, odnosno one koji imaju veću moć prekrivanja.

Često dodirujete lice

Jasno nam je. Svi imamo dane kada se brzinski našminkamo da bismo već nekoliko minuta poslije stajali u tramvaju pritisnuti o staklo u očajničkoj potrazi za zrakom. Ipak, nanošenje pudera prstima neće osigurati postojanost. Ako ste se pitali zašto vam je nos već pri ulasku u ured toliko crven, možda ste upravo dobili odgovor. Pri nanošenju pudera uvijek koristite kistove. U suprotnom riskirate prijenos dodatnih masnoća s ruku koje će ubrzati njegovo skidanje. Ako kistovi ostavljaju tragove na licu, nanesite manje proizvoda, a za jednostavnije nanošenje i savršen finiš isprobajte beauty spužvicu.

Foto: Unsplash

Niste dobar par

Najčešći je problem ipak to što mnogi ne koriste formule koje odgovaraju njihovu tipu kože. To je razlog i zašto osobe sa suhom kožom pate od problema “nestanka” šminke s lica, kao i one s masnijom. Ako primijetite da vam puder brzo stvori mrlje na licu, a na nekim mjestima potpuno nestane, imate suhu i dehidriranu kožu. Naime, vaša jadna koža ne zna prepoznati razliku između kreme i pudera pa upija sve što bi moglo nadoknaditi nedostatak vode, odnosno ulja koje toliko očajnički treba.

Kako se zauvijek riješiti tog iritantnog problema? Ako vam je koža dehidrirana, izbjegavajte najnovije vodootporne, odnosno ‘životootporne’ pudere koji obećavaju 168-satnu postojanost. Umjesto toga isprobajte proizvod hranjive formule ili odaberite kvalitetnu BB kremu.

Previše ste se fokusirati na jednu stvar

U redu je željeti besprijekoran ten, ali on neće biti važan u trenutku kada vam se sjenilo počne slijevati niz obraze. Ulje na kapcima dovoljno je jako da rastopi svu šminku koju nosite bez obzira na to je li vodootporna ili nije. Svaki će dobar vizažist upravo zbog toga uvijek koristiti bazu za sjenilo kako bi osigurao da sve ostane na svome mjestu.

Foto: Unsplash+

Za razliku od očiju, produljiti trajnost ruža nešto je teži pothvat, posebno ako u priču uključimo hranu i piće. Da bi vaš ruž bio maksimalno postojan vizažisti preporučuju dobru pripremu usana (kao i kad je riječ o šminkanju lica), počevši od kvalitetnog pilinga za uklanjanje mrtve kože i sprečavanje lošeg izgleda ruža. Nažalost, ako nakon večere uslijede poljupci, bojimo se da vam nećemo moći pomoći, ali nekako se nadamo da u tom trenutku nećete ni razmišljati o izgledu.

Pretjerali ste

Iako se na prvi pogled čini logičnom ideja da će veća količina make upa značiti da ćete, zadrži li se barem 50%, i dalje izgledati prihvatljivo. No u svijetu make upa često vrijedi ona stara maksima – manje je više. Velika količina tankih slojeva trajat će puno dulje od onih debljih. Isti princip vrijedi i pri nanošenju pudera, čak i kad mislite da manja količina neće biti dovoljna za prekrivanje problematičnih dijelova. Možete biti sigurni da su i ona najsjajnija lica s crvenog tepiha skrivena pod brojnim slojevima pudera u prahu.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

organdi 2.0

Nježan, proziran, sjajan, nezamjenjiv: organdi više otkriva negoli pokriva. I baš je zato tako omiljen među trendsettericama koje u njemu izgledaju eterično

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.