Intervju bez cenzure

100 GODINA DISNEYA: Prvi iskreni intervju Mickeya Mousea u cijelom stoljeću

Aleksandra Orlić
22.10.2023.

16. listopada Disney je proslavio stoti rođendan, a mi smo u velikom slavlju ulovili Mickeyja i postavili mu nekoliko provokativnih pitanja

Gospodine Miki, čestitamo od srca vama i vašoj kompaniji što ste nam odrastanje učinili ljepšim i uzbudljivijim. Nije to mala brojka proslaviti 100. rođendan i toliko se dugo održati na sceni. Smijemo li znati što ste poželjeli kada ste puhali svjećice?
Zanimljivo je da me samo vi na području bivše Juge zovete Miki, pa ja imam i prezime. Finci me zovu Mikkii Hiiri, Šveđani Musse Pigg, Mađari Miki Eger… Još mi samo fali da me netko pobrka s onim Mikijem Manojlovićem. Iako, dobro je dok se on drži europskih filmova pa se ja ne moram ubijati od posla. Gadno vam je to s konkurencijom. Pogotovo ovom na TikToku.

Sudeći po ovoj reakciji, ipak je istina da ste malograđanin opsjednut formama?
Ne bih ulazio u polemiku. Izvolite se obratiti upravi Dinseyja jer su me upravo oni rebrendirali i od potencijalnog anarhista pretvorili u politički korektnog građanina. Iako, ja sam vam u duši priprost dečko. Rođen sam u garaži, karijeru sam počeo na brodu, no čim sam se pojavio na velikom platnu u prvom tonskom crtiću ‘Parobrod Willie’, odmah su se javili dušobrižnici kojima su smetala moja gola prsa, male prevarantske oči i kratke crvene hlače. Kao, tko je vidio slatkog miša? I tako sam s godinama dobio duge hlače, leptir-mašnu i da – bijele rukavice. Pa što sam ja dirigent, mađioničar ili estetski kirurg?

A je li istina da ste išli na plastičnu operaciju povećavanja očiju?
Jesam, i to zato što mi je tako pisalo u ugovoru – morao sam postati simpatičan ne bi li me mogli štancati na školske bilježnice, majice, satove… No, kad već pitate što curi za poklon – predlažem Cartier dijamantnu narukvicu s mojim likom za 1000 dolara.

Zašto vam nisu operacijom napravili i peti prst te gipke uši, jer što god radili stalno vam stoje na naprijed?
Zato što nas tako brže nacrtaju, a kao drugo, da imamo pet prstiju onda bi se znalo koji je srednjak, a to ne bi bilo politički korektno.

Pa dobro nije baš da biste ga znali upotrijebiti s obzirom na to da su vam omiljene rečenice ‘Ti bokca’, ‘Pa to je sjajno’ i ‘Opa!’, dok vam je prva rečenica bila Hot dog? Ili je i to bio plaćeni oglas?
Ovo da sam bezopasan ste zaključili jer ne znate moje rođake koji ne samo što su mu oduzeli popularnost nego i narav. Pluto mi je maznuo ljubav prema tučnjavi, kolerik Pajo Patak nervozu, a Šiljo glupost. Ok, nije da za ovim zadnjim žalim, no tako je moje ime postalo sinonim za trivijalne i amaterske stvari.

Nije istina, navodno policajci koriste vaše ime u testovima kada žele saznati koliko je netko pijan pa pitaju – je li Miki Maus pas ili mačka?
A znate što je zajedničko policajcu i psu? Oba te gledaju kao da te razumiju.

Možemo li računati da ćete se kandidirati za sljedećeg predsjednika SAD-a. Mislim, glavni preduvjet – zvijezdu na Bulevaru slavnih i birače već imate.
Pa, ako me sjećanje služi, imali smo i lošijih predstavnika. Problem je samo u tome što se ne mogu više zamisliti kao uzorna figura i teške su mi te 10 brojeva veće cipele koje nam uporno crtaju samo zato da nam ne pretegne glava. Joj, jedva čekam da skinem te svoje hlače i kažem svojoj dragoj Mini da njezino treptanje veeelikim očima nije jedino što me pali.

Pročitaj više

Venecija je uvijek dobra ideja, a sve do jeseni pravi je raj za ljubitelje umjetnosti. Naime, Bijenale umjetnosti po 60. put došao je u jedan od najljepših svjetskih gradova – Veneciju. Traje do 24. studenog 2024., a umjetnički direktor ove impozantne postave, Adriano Pedrosa, predstavlja izložbu pod nazivom “Stranieri Ovunque – Stranci posvuda”. 60. Bijenale […]

Kad ste zadnji put posjetili Leipzig, Pariz, Madrid, Berlin ili Beč? I kako birate svoje destinacije? Sigurno imate više svojih kriterija baš kao i ja. Trenutno se veselim city breaku u Beču gdje ću vjerojatno posjetiti Albertinu ili Hundertwasser i, naravno, uživati u atmosferi grada. No sada vam donosim nekoliko sjajnih prijedloga izložbi koje će vas nadam se inspirirati za vaše sljedeće putovanje.

BOOTYLICIOUS:

Kako se najsnažniji mišić na našem tijelu koji je godinama bio korišten za zabavu, seksualizaciju, ponižavanje i vrijeđanje drugih, u zadnje vrijeme prometnuo u simbol otpora i osnaživanja, otkriva nam Heather Radke, autorica knjige ‘Butts: A Backstory’

Kako su se Sinéad O’Connor, Michael Hutchence i George Michael usprotivili svojim izdavačkim kućama i izborili za svoj autentičan glas, bilo da su željeli progovarati o umjetničkim slobodama, društvenim nepravdama, kritizirati glazbenu industriju i društvo, razvrgnuti nepovoljne ugovore ili otkriti nove glazbene stilove

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.