3 KULTURNA PRIJEDLOGA: Sjajna izložba aktova, multimedijalni perfomansi i priča o neustrašivim ženama

Lena Ivanović
24.09.2023.

Što je to prošireno kino, gdje je granica između privatnog i javnog prostora, je li ogoljena bit također neka vrsta maske koju nosimo i tko su žene kojima se divimo? Odgovore potražite na izložbi Lorne Kijurko, na 19. izdanju festivala 25 FPS te putujućoj izloži ‘Neustrašive žene’

Lorna Kijurko: Javni prostor / Public space

U svom novom ciklusu aktova snimanih u javnosti ili supostavljenih s javnim prostorima Lorna Kijurko provocira, probija i pokušava relativizirati granicu javnog i osobnog prostora. Ona tako tematizira ljudsku kulturu i društvo, te ih stavlja u odnos s nečim što bi (tobože) bila ljudska priroda. Neočekivani trenuci nagosti na prvi pogled ruše tabue i dopuštaju manifestaciju nekoj oslobođenoj ljudskoj suštini.

Međutim, oni postavljaju i pitanje koliko je ta ogoljena bit također jedna maska? Koliko smo, u uvjerenju da upoznajemo sebe, zapravo uvjetovani vlastitim predrasudama koje nam usađuju okolina, iskustva, društvene norme i neposredni kontekst? ” Feđa Gavrilović, prilagođeno iz kataloga izložbe Posjetitelji će moći razgledati izložbu do 30. rujna u Galeriji ULUPUH, Ilica 13/1.kat, Zagreb.

FESTIVAL 25 FPS: Prošireno kino uz audiovizualne rekonstrukcije i transformacije

Na 19. izdanju festivala 25 FPS poseban program performansa proširenog filma Expanded Cinema donosi dva izvrsna performansa s očaravajućim manipulacijama analogne slike i zvuka, uz uplive digitalnih formata. U petak 29. rujna u 22:30 očekuje nas 40-minutni performans multimedijalnog španjolskog umjetnika Enriquea del Castilla naziva Umbráfono. U njemu umjetnik optičkim čitačem kreira zvuk iz svjetlosnih podražaja koji se projiciraju na fotoosjetljivu ćeliju.

Oni nastaju prolaskom svjetlosti kroz filmske vrpce oblikovane u skladu s načinom na koji frekvencije zvuka koreliraju s ponavljajućim geometrijskim oblicima. Projekt se temelji na optičko-analognom sustavu očitavanja koji se od 1919. koristi u kinu za izvođenje filmskih zvučnih zapisa.

Subota 30. rujna u 22:30 donosi Aiomenu, pokušaj rekonstrukcije nepostojećeg mjesta iz skupa medijskih materijala, uključujući topografske podatke, fotogrametriju, analogni film, radioastronomske opservacije i terenske snimke. Audiovizualnu izvedbu za 16 mm film, digitalni video i elektronički zvuk potpisuje trio umjetnika, sound umjetnik Tin Dožić, grafički dizajner i multimedijalni umjetnik Andro Giunio i umjetnik Hrvoje Spudić.

Grupna izložba ilustracija ‘Neustrašive žene’

Nakon što je u 2022. godini predstavljena u 10 gradova diljem Hrvatske (Jastrebarsko, Rovinj, Nova Gradiška, Pakrac, Slavonski Brod, Ivanić-Grad, Virovitica, Prelog, Zaprešić, Karlovac) izložba “Neustrašive žene” zbog velikog interesa javnosti nastavlja svoje putovanje i u 2023. godini. Grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” svečano je otvorena u petak 22. rujna 2023. s početkom u 19 sati u Muzeju Gacke pri Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac.

Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice.

Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice. Izložba ostaje otvorena do 10. listopada 2023. nakon čega nastavlja svoje putovanje.

Pročitaj više

Venecija je uvijek dobra ideja, a sve do jeseni pravi je raj za ljubitelje umjetnosti. Naime, Bijenale umjetnosti po 60. put došao je u jedan od najljepših svjetskih gradova – Veneciju. Traje do 24. studenog 2024., a umjetnički direktor ove impozantne postave, Adriano Pedrosa, predstavlja izložbu pod nazivom “Stranieri Ovunque – Stranci posvuda”. 60. Bijenale […]

Kad ste zadnji put posjetili Leipzig, Pariz, Madrid, Berlin ili Beč? I kako birate svoje destinacije? Sigurno imate više svojih kriterija baš kao i ja. Trenutno se veselim city breaku u Beču gdje ću vjerojatno posjetiti Albertinu ili Hundertwasser i, naravno, uživati u atmosferi grada. No sada vam donosim nekoliko sjajnih prijedloga izložbi koje će vas nadam se inspirirati za vaše sljedeće putovanje.

BOOTYLICIOUS:

Kako se najsnažniji mišić na našem tijelu koji je godinama bio korišten za zabavu, seksualizaciju, ponižavanje i vrijeđanje drugih, u zadnje vrijeme prometnuo u simbol otpora i osnaživanja, otkriva nam Heather Radke, autorica knjige ‘Butts: A Backstory’

Kako su se Sinéad O’Connor, Michael Hutchence i George Michael usprotivili svojim izdavačkim kućama i izborili za svoj autentičan glas, bilo da su željeli progovarati o umjetničkim slobodama, društvenim nepravdama, kritizirati glazbenu industriju i društvo, razvrgnuti nepovoljne ugovore ili otkriti nove glazbene stilove

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.