Iz ljubavi prema glazbi i fantasyju

ANTI-BARBIE POP SENZACIJA: Ona je ljuta, mračna, hrabra i opasno talentirana. Upoznajte pjevačicu Ashnikko

Lena Ivanović
17.09.2023.

7 stvari koje niste znali o 27-godišnjoj pjevačici koja oduševljava originalnim stilom i pjesmama koje se bave pitanjima seksualnosti, neovisnosti i samopouzdanja. Vrijeme je da saznate sve o njenom prvom albumu ‘Weedkiller’ koji govori o vilinskoj civilizaciji koju napada i uništava vojska neprijateljskih strojeva, a čiji je spot snimala u Beogradu

Tko je zapravo Ashnikko?

Ashnikko je rođena kao Ashton Nicole Casey 19. veljače 1996. u Oak Ridgeu, Tennessee, ali je odrasla u Estoniji i Latviji prije nego što se vratila u SAD. Njezin glazbeni put započeo je s nastupima u lokalnim klubovima, ali su se stvari zaista krenule mijenjati kada je počela objavljivati glazbu na internetu. Njen prvi veći hit bio je singl ‘Stupid’ iz 2019. godine, koji je postao viralan na TikToku i društvenim mrežama.

Je li Aschnikko ženski Maryiln Manson?

Ashnikko je objavila svoj prvi EP pod nazivom ‘Sass Pancakes’ 2019. godine, a zatim je iste godine uslijedio ‘Hi, It’s Me’. Njezin prvi studijski album ‘Demidevil’ iz 2021. godine donio joj je još veću popularnost i priznanje kritičara, a obožavatelji su je zavoljeli jer hrabro progovara o važnim temama kao što su seksualnost, feminizam, samopouzdanje, a pri tome izgleda kao da je ispala iz kakvog fantasy post-apokaliptičnog horor filma. Prava futuristička borkinja i feministkinja koja suludo dobro miksa pop, rap, elektroniku i punk, stvarajući energične i eksplozivne pjesme.

Je li album ‘Weedkiller’ bajka za odrasle?

Na svom prvom albumu ‘Weedkiller’, a čiji je spot snimala u Beogradu, 27-godišnja pjevačica i glazbenica govori o vilinskoj civilizaciji koju napada i uništava vojska neprijateljskih strojeva. Naravno, sve dok se preživjela protagonistica ne osveti. Ono što na površini zvuči kao brutalni apokaliptični ep, subliminalno govori o potrazi za vlastitim identitetom, o promjenama i ženskom samoosnaživanju.

Kako zaustaviti unutarnje demone

Weedkiller je ime zlikovca u kojeg se junakinja kasnije i sama pretvara te postaje pola borac, pola ubojica korova. ‘Ova borba prije svega odražava moj sukob i moju unutarnju borbu. Sviđa mi se ideja da se pretvorim u strašno stvorenje. Želim biti strašnija od svojih demona‘, izjavila je pjevačica.

Borba za ženska prava

U pjesmi ‘Possession Of A Weapon’ pjevačica progovara o poništavanju takozvane odluke “Roe vs. Wade”, koja je svakoj ženi u SAD-u dala pravo da izabere abortus. ‘Očito sud žensko tijelo vidi kao prijetnju. Postavljam tužno pitanje zašto se žensko tijelo koristi za političke igre moći i predstavlja kao oružje. Tekst je nastao iz dubokog osjećaja razočaranja koliko smo mi žene malo važne našoj vladi i koliko se malo truda ulaže u zaštitu našeg zdravlja i našeg prava na osobni izbor’, pojasnila je Ashnikko.

Hommage najdražim umjetnicima

HR Giger je bio inspiracija za spot ‘You Make Me Sick!’, a odjeća koju Ashnikko nosi u spotu za  ‘Weedkiller’ itekako podsjeća na onu koju je junakinja Leeloo nosila u filmu Peti element’, dok se omot albuma referira na anime filmu ‘Angel’s Egg’. U njenim radovima doduše postoje i reference na ‘Tank Girl’, ‘Mad Max’, ‘Dune’ i TV seriju ‘Neon Genesis Evangelion’. ‘Ono što posebno volim kod filma ‘Dune’ je soundtrack Hansa Zimmera. Ideja je da i moj album ima kinematografske značajke i djeluje poput glazbe za film’, priznala je pjevačica.

Nije poanta u zmajevima, magiji, a ni tehnologiji

‘Vrlo su mi bliski paganizam i animizam i uvjerena sam da sve na ovoj planeti ima dušu i svijest. Ne samo ljudi i životinje, već i biljke, kamenje i sve ostalo što nas okružuje. Na drugoj razini, bavim se temom pronalaženja identiteta i kako mogu ojačati svoj odnos prema sebi. Ukratko: Kako mogu postati bolja osoba u skladu sa sobom i svojom okolinom’, izjavila je Ashnikko za njemački Vogue. ‘Puno mi je pomogla i knjiga ‘The Body Keeps The Score’ koja me uvijek podsjeti da izvlačimo bol iz tijela kako bismo ju transformirali. Uostalom, skladanje i razmjena ideja s publikom na mojim nastupima uživo su za mene uvijek bili svojevrsno samoizlječenje.

Naslovni vizual: Ashnikko Instagram

Pročitaj više

Milijun funti za šator

Zašto je Tracey Emin, jedna od najvažnijih suvremenih umjetnica, odbila milijun funti da ponovo replicira svoj rad Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995 te kako su ready made radovi postali najbrži put do srca publike?

Pokušaj izlječenja mora

Izložba, odnosno multidisciplinarni umjetnički projekt “Pjesme za naše more”, likovne, video i filmske umjetnice Renate Poljak od 29.2.- 17.3.2024. nas očekuje u galeriji Bačva, Doma HDLU. Riječ je o projektu koji istražuje različita polja djelovanja od filozofskog do znanstvenog, od utopije i mitologije do glazbe i njene uloge u povijesti i sadašnjosti. U srcu je projekta ekološka ideja, no ona odudara od aktivizma i ne sadrži doslovne ekološke poruke već se temi prilazi iz potpuno drugog rakursa, poetičnog i utopijskog.

Prilika za kupnju Abadžićevih fotografija

„Abadžić spretno čuva anonimnost modela, no zbog intimne atmosfere imamo osjećaj kao da je poznajemo. Ona kao da je postala arhetip poštivanja žena. Ponekad je ona u prvome planu, katkad je prekrivena velom, a kad nije odmah tu, kroz rapsodiju svjetlosti i sjene tražimo je pogledom.“ Izložba „Aktovi“ Stanka Abadžića otvarena je 17. veljače u 19:00 sati u zagrebačkoj Laubi, a trajat će do 25. veljače.

Potresna knjiga danske književne zvijezde Tove Ditlevsen vodi nas na putovanje u središte tame, ali isto tako upoznaje sa žilavom kreativnom i ljubavnom snagom glavne junakinje koja živi i osjeća Kopenhagen svoje mladosti

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.