Tko se boji ljubavi još?

DOKUMENTARAC ‘SEKS-DNEVNICI’: ‘Kada sam ga vidjela odmah sam pomislila – izgledaš mi kao utorak’

Aleksandra Orlić
30.06.2024.

Zašto se stanovnici New Yorka toliko boje romantične ljubavi i jesu li otvorene veze i poligamija dobar štit protiv slomljenog srca

“Ako danas želite uloviti frajera, to vam je kao da lovite vjeverice, jer ne smijete napraviti niti jedan nagli pokret rukom“, mudro je u devedesetima govorila Elaine iz serije ‘Seinfeld’. No kako stvari stoje danas? Tim više jer je taj pokret rukom zvan i svajpanje postao ključan prilikom odabira partnera. Svajpaš lijevo, svajpaš desnom, napraviš na kratko pauzu da ne dobiješ karpalni tunel, a kada se vratić na ekranu imaš na stotine poruka koje počinju isto ‘Hi! Što radiš večeras’?

Na prvi pogled, izgleda kao da doista živimo u ljubavnom i seksualnom Eldoradu jer sve je tako primamljivo i dostupno. Pogotovo ako se sjetite one teorije da baš do svake osobe na svijetu, čak i do Brada Pitta možete doći preko 6 mudro odabranih kontakata.

‘Seks dnevnici’ – suvremenija verzija ‘Seksa i grada’

No kako stvari doista stoje na terenu? Je li sezona lova na vjeverice doista završena pa sada lovimo ribice i leptire dječjim mrežama? Izgleda da je to isto pitanje mučilo i Alyssu Shelasky, autoricu sjajnog HBO dokumentarca ‘Seks dnevnici’ koja je zapravo suvremena verzija ‘Seksa i grada’, ali s puno više seksa, kao i različitih i stvarnih likova. Naime, serija koja sadrži 4 epizode temelji se na kolumni koju je New York Magazine posvetio seksu i današnjim spojevima. Svaka epizoda ima strukturu dnevnika: vremenske oznake i kronološki niz priča o dvjema osobama tijekom tjedna njihova života.

Analiza seksualnog, ali i romantičnog života

Ali ono još zanimljivije, ne samo da svaka epizoda iznosi zanimljive priče o dvjema osobama nego pomnije analizira i dva aspekta njihovog života – onaj seksualni, ali i romantični. Na prvi pogled, čini se da je Elaine ispala iz pećinskog doba jer ovdje nema previše mudrovanja i taktiziranja oko uleta i ulaska u veze. Uostalom, kako kaže i prva junakinja, nemonogamna šankerica – “Ja sam zapravo plaćena da flertam i zavodim goste u baru. No potrudit ću se i da ja budem ta koja više ulijeće drugima”.

Foto: HBO

Seksualni Eldorado i ustrtarene vjeverice

I dosta, nema te seks ideje koju glavni junaci nisu isprobali – vezivanje, BDSM seks, fetiš klubove, lateks odijela, seks u troje, vezu koja započinje kao lezbijska, ali u međuvremenu jedna partnerica odluči da je vrijeme da počne uzimati hormone… No kada bi se autorica dokumentarca u razgovorima dotakla onih intimnih pitanja, osjećaja i romantike, na ekrane su ponovno dotrčale ustrašene vjeverice. Uostalom, kako drugačije objasniti sljedeće rečenice koje izgovaraju glavni protagonisti koji su se zatekli u rascjepu između iskonske potrebe za ljubavlju i gladi za seksualnim avanturama.

Monogamija boli

Užasno sam se opekla na monogamnoj vezi. Jednostavno mi se nije sviđalo kako sam postala neka druga osoba – nesigurna i vječno gladna ljubavi.

Jako mi je teško reći ‘Moja cura’ pa ću radije reći ‘Moja partnerica’, jer to ne podrazumijeva neku intimu i bliskost nego to da nešto zajedno gradite.

Izlaziti na dejtove u New Yorku je užasno naporno, da ne kažem nemoguće. Ima nešto natjecateljsko u tome da sjediš s nekim na dejtu, a ta ti osoba doslovce gleda preko ramena da vidi ima li nešto bolje u igri.”

Ne znam kako će se razvijati ova veza, pogotovo kada nakon završetka pandemije i kada ponovno izađemo među ljude.”

Naprosto ne izlaziš s ljudima kojima je poligamija nešto novo i nepoznato.

Kako bih opisala našu vezu? Možda kao zavodničko prijateljstvo sa seksualnom nagradom.

Mislila sam da je dobra ideja imati po jedan brod u svakoj luci.

Navikavam se na ono stanje koje oscilira između osjećaja skrhanosti i spoznaje da još imaš nekoga tko te voli.” (Kada dobiješ košaricu u vezi u kojoj vas je troje).

Da citiramo ekologe – je li otvorena veza uopće održiva?

And just like that… Rekli bismo sada nešto mudro i pametno nakon četiri odgledane epizode koje vrve zbunjujućim emocijama, ali ispada da ćemo i mi tek morati vidjeti u kojem smjeru će se razvijati ljubav i seksualnost sljedećih godina, jer na kraju doista dolazimo do onoga da su seksualne slobode u proteklih dvadeset, trideset godina doista doživjele streloviti i fascinantan uzlet, ali isto tako da se hrabrost za ljubav i intimnu veze negdje ozbiljno sakrila pa sada drhturi u nekom mračnom deblu i boji se izaći na svjetlo dana.

U svakom slučaju bit će zanimljivo pratiti sljedeće romantične epizode te hoće li se seksualna glad koja juri neviđenim brzinama kao kakav ludi zec uspjeti na kratko zaustaviti da vidi što kaže na to zaljubljena kornjača. I kako više dovraga uloviti tu malu ludu vjevericu.

Naslovna fotografija: HBO

Pročitaj više

Usamljena kuća na obali, stariji bračni bar i demonski umjetnik koji dolazi u goste i vrlo brzo će se pretvoriti u psihotičog uljeza koji će poremetiti dinamiku obiteljskih odnosa. Ako ste spremni za izlazak iz dobro poznatih okvira i za suočavanje s monstrumima, bilo u neposrednom susjedstvu ili pak u nama samima, Rachel Cusk je napisala sjajan roman o novim spoznajama koje dobivamo nakon što zaplešemo s vragom.

Mudri marketingaši iz filmske industrije već kalkuliraju o novom fenomenu koji bi trebao donijeti puno love u kino blagajne po sistemu – jedan posve ženski, a drugi posve muški film, a mi se pak pitamo – ako dovoljno puta podgriješ neku tezu, koliko će trebati da se ona doista i primi u društvu?

Dugometražni igrani film scenarista i redatelja Koste Đorđevića SUNCE MAMINO, čija je hrvatska koproducentica Ivana Marinić Kragić iz Marinis Media, premijerno će se prikazati 13. srpnja u natjecateljskom programu Manjinske koprodukcije na 71. Pulskom filmskom festivalu. Film je svjetsku premijeru imao u studenom 2023. godine na filmskom festivalu ”Black Nights Film Festival / JustFilm – Youth and Children’s Film” u Talinu, a nakon Pule očekuju se projekcije na festivalima u Supetru i Vukovaru.

After Dark – noćno slikanje fluorescentnim bojama pod ultraljubičastim svjetlima u disko stilu

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.