FRAGILE BEAUTY: 300 fotografija iz vrhunske kolekcije Eltona Johna i Davida Furnisha

Tamara Radan
14.06.2024.

Dva jaja na očima Eltona Johna umjesto sunčanih naočala, fotografija koju je snimio David LaChapelle davne 1999. godine, možda će nas navesti na pogrešan trag, jer velika izložba fotografija koja je 18. svibnja otvorena u londonskom V&A muzeju puno je više od ekscentričnih kombinacija slavnog pjevača i njegova partnera.

Pjevač koji se proslavio kultnim pjesmama te živopisnim stilom, a o kojem je snimljeno i nekoliko filmova nije tijekom života prikupio samo impresivnu količinu šarenih sunčanih naočala, blještavih odijela i masivnih platformi te na tisuće ploča, već je i veliki kolekcionar umjetnina. Naime, od početka devedesetih godina Elton sakuplja suvremene fotografije, a sa svojim suprugom Davidom Furnishem prikupio je tako veliku privatnu kolekciju koja po opsegu i dubini teško da ima premca.

Više od 7000 radova pokriva povijesni luk od poslijeratnog razdoblja do današnjice, s fotografima koji variraju od već klasičnih inovatora modne fotografije poput Irvinga Penna i Herba Rittsa do Pulitzerovog dobitnika Julija Corteza i mlade zvijezde Tylera Mitchella, koji u svojim slikama osmišljava afroameričke utopije. Povodom 30-godišnjice zbirke londonski muzej je odlučio predstaviti 300 fotografija od 140 fotografa, a od kojih su mnoge bile nedostupne očima javnosti.

Već i samo naziv izložbe – Fragile Beauty sugerira da će biti riječ o uzbudljivoj potrazi za stvaranjem nečeg lijepog, jedinstvenog i istinitog, a kao takva podgrijava onu premisu da zbog poezije treba malo i patiti. Stoga je i prva fotografija koja nas dočekuje na ulazuizložbe ona Richarda Avedona koja prikazuje pčelarevo lice prekriveno sa stotinu pčela. A put do zadnje prostorije posvećene smrti i radovima Cindy Sherman vodi kroz osam cjelina u kojima se fotografi dotiču pitanja identiteta, muškog tijela, erotike, težnju za jednakošću i priznanjem, borbe za građanska prava te, naravno dva lica slave.

Pročitaj više

Usamljena kuća na obali, stariji bračni bar i demonski umjetnik koji dolazi u goste i vrlo brzo će se pretvoriti u psihotičog uljeza koji će poremetiti dinamiku obiteljskih odnosa. Ako ste spremni za izlazak iz dobro poznatih okvira i za suočavanje s monstrumima, bilo u neposrednom susjedstvu ili pak u nama samima, Rachel Cusk je napisala sjajan roman o novim spoznajama koje dobivamo nakon što zaplešemo s vragom.

Mudri marketingaši iz filmske industrije već kalkuliraju o novom fenomenu koji bi trebao donijeti puno love u kino blagajne po sistemu – jedan posve ženski, a drugi posve muški film, a mi se pak pitamo – ako dovoljno puta podgriješ neku tezu, koliko će trebati da se ona doista i primi u društvu?

Dugometražni igrani film scenarista i redatelja Koste Đorđevića SUNCE MAMINO, čija je hrvatska koproducentica Ivana Marinić Kragić iz Marinis Media, premijerno će se prikazati 13. srpnja u natjecateljskom programu Manjinske koprodukcije na 71. Pulskom filmskom festivalu. Film je svjetsku premijeru imao u studenom 2023. godine na filmskom festivalu ”Black Nights Film Festival / JustFilm – Youth and Children’s Film” u Talinu, a nakon Pule očekuju se projekcije na festivalima u Supetru i Vukovaru.

After Dark – noćno slikanje fluorescentnim bojama pod ultraljubičastim svjetlima u disko stilu

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.