Priče iza pjesama

GLAZBENIK BORIS ŠTOK: Ovo je 7 pjesama koje bih spremio u vremensku kapsulu

Aleksandra Orlić
21.05.2023.

Jedan od najautentičnijih glazbenika na našem prostoru s vrhunskim vizualnim identitetom svaki put nas ugodno iznenadi novi spotom. ‘Gdje prestajem ja i počinješ ti’, novi je Borisov spot, ali i sjajan povod da ga pitamo pred lansiranje njegovog četvrtog albuma – koje bi svoje pjesme zauvijek spremio u vremensku kapsulu i kakva ih to tajna nit posebno veže.

‘Gdje prestajem ja i počinješ ti’: Jedno popodne na moru čuo sam refren

Najnoviji singl i pjesma s kojom završavam priču o albumu. Puno sam toga snimio u karijeri, a čini se da u zadnje vrijeme više naginjem singer/songwriting pjesmama uz gitaru ili klavir. Puno više prostora dajem melodiji i tekstu nego prije. Sjećam se da sam jedno popodne na moru vrtio tu melodiju refrena i odmah sam znao kako sve treba zvučati. Sjeo sam s Darkom u studio i vrlo brzo smo sve zgotovili. Dario Radusin je imao odličnu ideju za spot u vintage stilu, potom je odmah kupio 8mm i 16mm film i sve smo snimili u par takeova. Kolor, dinamika, sve je pogođeno savršeno.

‘Predajem se tebi’: Zapis jednog ludog vremena

Vrlo osobna pjesma, nastala u jeku pandemije jednog popodneva na balkonu. Završavao sam novi album, puno slušao bend War on Drugs i nekako mi je odmah uz gitaru ‘sletjela’ lijepa melodija i tekst. Tu sam zapravo sa svojim suradnikom Darkom Terlevićem (The Siids) već krenuo mijenjati svoj zvuk, u produkcijskom smislu. Marcella koja je preuzela redateljsku palicu tražila me glumicu za spot, pa sam se sjetio Ive Šulentić s kojom sam već pričao o nečem sličnom. Sve se super zaokružilo. Iako je pjesma zapis jednog ludog vremena, osobno mi je važna jer na neki ludi način ova mi pjesma otvara poglavlje jednog novog života.

‘Prašina’: Pjesma posvećena mojoj supruzi

Pjesma posvećena mojoj supruzi. Autorski malo drugačija s obzirom na to da sam je napravio sa Sandijem Bratonjom (Urban&4). Kao što se kaže – druge glave, drugi senzibiliteti. No ovdje moram spomenuti i da postoji verzija pjesme koju sam snimio s Matijom Dedićem te gudačkim kvartetom za koji je aranžman napravio Ante Gelo. Snimljen je i spot, a sve će izaći ove jeseni kao najava mog četvrtog albuma. Jako sam ponosan da sam uspio realizirati tu ideju.

‘Jesmo li jedini’: Pjesma posvećena mojoj kćeri koju je trebao pjevati Massimo

Pjesma posvećena mojoj kćeri, stoga vrlo emotivna. To ljeto, često bih se čuo s Massimom i ovo je bila jedna od pjesama o kojoj smo razgovarali da bi je on mogao pjevao, ili eventualno zajedno. No na kraju se, nažalost, odustalo. Snimio sam je u dvije verzije tako da sada postoji album verzija za koju je snimljen i spot u režiji Darija Radusina te verzija s Ante Gelom na akustičnoj gitari, a koja je nešto intimnija od prve verzije.

‘Grijeh’: Roisin Murphy kao prvotna inspiracija

Pjesma s kojom sam nastupio na ovogodišnjoj Dori, neočekivan je izlet i izazov koji mi je ostao u lijepom sjećanju a pjesmi dao drugačiji doseg i kontekst. Uvijek guštam kada je čujem jer me vrati u to ludo razdoblje probi, nastupa i medijske pompe. A publika ju je prihvatila kao jednu od mojih boljih pjesama. U prvoj verziji aranžmanom smo išli više u smjeru Roisin Murphy, ali čim sam dovršio refren bilo je jasno kako će zvučati. Kao i većinu pjesama u mojoj samostalnoj karijeri, napisao sam je sa svojim dugogodišnjim prijateljem i suradnikom Darkom Terlevićem, a ona mi je obilježila neko novo glazbeno poglavlje i stil.

‘Ispod kože’: Prve pjesme se pamte

Kada se raspao moj bend Quasarr u kojem sam više od 10 godina nastupao kao autor, frontman i performer, ovo je bila jedna od prvih pjesama koja sam snimio za album. U to doba sam želio što prije doći na razinu i status koji sam imao s bendom, što prije dobiti prepoznatljivost i da ljudi prepoznaju kvalitetu, a ta pjesma mi je to i omogućila. Po njoj sam nazvao i album koji je dobio i Porina. Prava plesna i energična pjesma odlične produkcije. I dalje jedna od mojih slušanijih pjesama na radiju.

Pjesme ‘Ti’, ‘Kao mi’ i ‘Još uvijek’: Ili kako spakirati 3 sjajne pjesme pod jednu

Zaista je teško odabrati svega pet, šest pjesama. Primjerice, izostavio sam pjesmu ‘Ti’ koju sam napisao dok sam bio u grupi Quasarr i koja je vjerojatno moj najveći hit. Tu su još i pjesme ‘Kao mi’ ili ‘Još uvijek’ s Natašom Janjić – stilski, aranžmanom, produkcijom i koncertno, možda moje najbolje pjesme.

Pročitaj više

Trebaju li se Dua Lipa, Calvin Harris i David Guetta zabrinuti, jer na sceni se pojavila nova DJ zvijezda koju podjednako obožava i glazbeni i modni, ali i artistički svijet. Uostalom, magazin Forbes je još 2019. Peggy Gou proglasio jednom od važnijih azijskih liderica, pionirki i poduzetnica mlađih od 30 godina. Iako je svojedobno gostovala na hrvatskom Sonus festivalu, držimo fige da ćemo je uskoro ponovo imati prilike slušati u Hrvatskoj. Halo, Arena? Imate li koji slobodan termin?

Dva jaja na očima Eltona Johna umjesto sunčanih naočala, fotografija koju je snimio David LaChapelle davne 1999. godine, možda će nas navesti na pogrešan trag, jer velika izložba fotografija koja je 18. svibnja otvorena u londonskom V&A muzeju puno je više od ekscentričnih kombinacija slavnog pjevača i njegova partnera.

U formi svojevrsne ljetne škole, intenzivna radionica polaznike/ce će provesti kroz multimedijalne procese kantautorskog stvaralaštva • Radionica će se odvijati svakodnevno od 2. do 7. srpnja • Sudjelovanje je besplatno, a potrebno je prijaviti se putem online prijavnice

Možete ga voljeti ili mrziti, no jedno je sigurno – ne možete ga ne čuti. Istražili smo kako je Pajo Patak postao simbol nervoznih zabušanata, je li muljao s datumom rođenja i je li došlo vrijeme da prestane skrivati svoj ljubavni život

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.