FEMINISTIČKI POGLED NA PICASSA 50-AK GODINA KASNIJE: Izložba “It’s Pablo-matic: Picasso According to Hannah Gadsby”

Lena Ivanović
30.07.2023.

Razni su suvremeni pokušaji da problematičnu prošlost sagledamo iz aktualne perspektive, no takvi eksperimenti neće uvijek biti dočekani s oduševljenjem, kao što su pokazale kritike na račun izložbe „It’s Pablo-matic“

Ove se godine diljem muzeja i galerija obilježava 50-godišnjica smrti jednog od najpoznatijih umjetnika svih vremena: Pabla Picassa. A dio tog umjetničkog krajolika jest i izložba Brooklyn Museuma koji se trudio ponudit drugačiji, revizionistički pogled na život i djelo slavnog i kontroverznog Picassa.

Ciljevi izložbe

Izložbu „It’s Pablo-matic“ muzej je organizirao u suradnji s (bivšom) komičarkom Hannom Gadsby koja je svoj negativan stav o Picassu i svoje predznanje o povijesti umjetnosti svima jasno dala do znanja u svom specijalu „Nannette“ koji je premijerno prikazan na Netflixu 2018.

„Kroz jukstapozicije koje prati audio-vodič s Gadsbynim britkim humorom i oštrom kritikom, izložba pokazuje preko stotinu radova, uključujući Picassove i djela umjetnica 20. i 21. stoljeća kao što su Cecily Brown, Renee Cox, Käthe Kollwitz, Dindga McCannon, Ana Mendieta, Marilyn Minter, Joan Semmel, Kiki Smith i May Stevens. Izložba se bavi kompleksnim pitanjima mizoginije, kreativnosti, kanonom povijesti umjetnosti i „genijem““, stoji u tekstu izložbe koja želi preispitati postojeće stavove o slavljenom umjetniku, njegovo obuhvatno stvaralaštvo, utjecaj na povijest umjetnosti, ali i mizoginiju.

O njoj je u svojem nagrađivanom komičarskom specijalu govorila i Hannah Gadsby, sumirajući povijest zapadne umjetnosti kao „muškarci koji slikaju žene kao da su tjelesne vaze za njihove penis-cvjetove“ i obrušujući se posebice na Picassa: „Ne volim Picassa. J**eno ga mrzim!“

Ova izložba možda je bila prilika da te stavove o Picassovoj mizoginiji artikulirano izloži u galerijskom prostoru, ističući radove umjetnica koje su nezasluženo bile u sjeni umjetnika ili koje su se referirale na njegov rad, ponuditi drugačiju perspektivu na (problematičan) opus Minotaura i uplakanih žena.

Kritike

No čini se da kritika nije s oduševljenjem dočekala rezultat ovog pokušaja revizije. „Problematično, izložba nalikuje na Gadsbynu komičarsku rutinu: skače s teme na temu, a kohezija se oslanja na pokušaje publike da shvati kako je sve to povezano s Picassom“, piše Art Spiel i dodaje: „Postavlja se pitanje je li ovo iskreni pokušaj Brooklyn Museuma da se pozicionira kao platforma za nove perspektive ili samo način da dobiju publicitet“.

Ističu i vrlo važnu poantu, a to je izostanak umjetnica direktno povezanih s Picassom poput Dore Maar i Francoise Gilot ili onih povezanih s kubizmom. „Takvo isključivanje podrivaju namjere izložbe da pomaknu centar povijesti umjetnosti. Kustosice su stavile suvremene umjetnice u podređenu ulogu Picassu, zanemarujući njihova postignuća“.

Hyperallergic smatra da je izložba žrtva vlastita hype-a te da pati od nedostatka mašte: „Čini se da je većina umjetnica na izložbi slavljena zbog onog što nisu. Nisu muškarci. Nisu Picasso.“

A Art News ističe da je većina radova na izložbi zapravo – Picassova čime se nastavlja problem na koji žele ukazati: „ne možete pomaknuti fokus, ako se i dalje fokusirate na Picassa“ i dodaje da je kritizirani muški pogled i dalje prisutan u umjetnosti, ne samo kod davno preminulog umjetnika.

Znači li ovo da je eksperiment suvremenog pogleda na prošlost osuđen na propast? Nikako. Ako ni u čemu drugome, izložba je definitivno uspjela u nastojanjima da potakne diskusiju, te sugestije kako postaviti izložbu koja pomiče os već ustaljenog poretka povijesti umjetnosti i baciti novi pogled na žensko stvaralaštvo, koje se ne treba promatrati samo u odnosu na njihove muške suvremenike ili prethodnike.

Naslovni vizual: Instagram / Brooklyn Museum

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.