FILMŠNITE

IZMEĐU ARISTOKRACIJE I ANARHIJE: Znamo gdje možete pogledati fantastičan film “Sisi & Ja”

Tamara Radan
02.02.2024.

FILMŠNITE: Filmovi iz Austrije, Njemačke i Švicarske stižu na platna zagrebačke Kinoteke i Art-kina u Rijeci

Nastojeći predstaviti kulturne tekovine zemalja njemačkog govornog područja domaćoj javnosti, Austrijski kulturni forum, Goethe-Institut Kroatien i Veleposlanstvo Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj, potpomognuti s Erste bankom Hrvatska, organiziraju posebno događanje s ciljem osvještavanja o prednostima fluidne međukulturne razmjene. Sugestivno naslovljen, projekt Filmšnite predstavlja neke od najcjenjenijih suvremenih naslova austrijske, njemačke i švicarske kinematografije, a nakon velikog uspjeha u zadarskom Kinu Zona, projekt se u veljači nastavlja i u zagrebačkom Kinu Kinoteka te riječkom Art-kinu Croatia.

Ciklus Filmšnite otvorit će hvaljeni biografski film Margarethe von Trotta Ingeborg Bachmann – putovanje u pustinju. Radnja prati život spisateljice beskompromisno odane ljubavi, stoga se dotiče njezine strastvene veze sa švicarskim piscem Maxom Frischom, ali i putovanja u pustinju te radikalnih tekstova u kojima se ponavlja moto njezina života i književnog stvaralaštva: „Istinu je od čovjeka moguće očekivati”. Film je nominiran za nagradu Zlatni medvjed na filmskom festivalu u Berlinu, a glavnu ulogu tumači najznačajnija suvremena austrijska glumica Vicky Krieps, dok su važne uloge ostvarili i Tobias Resch te Ronald Zehrfeld. Omogućena u suradnji sa Zagreb Film Festivalom (ZFF), projekcija u Kinoteci bit će 12. veljače u 20 sati, a u Art-kinu 15. veljače s početkom u 18 sati.

Potom je na rasporedu višeslojan i asocijativan filmski portret Elfriede Jelinek – jezik pušten s lanca,snimljen u režiji ClaudijeMüller. Film o prvoj dobitnici Nobelove nagrade za književnost s njemačkog govornog područja fokusira se na njezin umjetnički pristup jeziku, a osvojio je nagradu kritike na filmskom festivalu u Münchenu, kao i nagradu za najbolji dokumentarac na dodjeli njemačkih i austrijskih filmskih priznanja. Uz samu Elfriede Jelinek, filmsku postavu čine i Sophie Rois, Stefanie Reinsperger, Sandra Hüller i Martin Wuttke. Film se prikazuje u suradnji s Kulturno informativnim centrom KIC iz Zagreba, a na platnu Kinoteke bit će 13. veljače u 20 sati, dok je riječka projekcija zakazana tri dana kasnije, 16. veljače u 18 sati.

Biografski filmski slijed prekinut će hrvatska premijera hladnoratovskog trilera Timma Krögera o tajnama kvantne mehanike Teorija svega. Radnjom smješten u švicarske Alpe, film prati mladog doktoranda (Jan Bülow) i samozatajnu pijanisticu (Olivia Ross) dok tragaju za uzrokom niza misterioznih smrti koje potencijalno imaju veze s iranskim gostom i bizarnom formacijom oblaka na nebu. Film je bio kandidat za Zlatnog lava na 80. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. Riječka premijera bit će 17. veljače u 17:30 sati, dok je zagrebačka zakazana 20. veljače s početkom u 20 sati.

Četverodijelni ciklus zaključit će druga premijerna projekcija, a riječ je o povijesnoj crnoj komediji u režiji Frauke Finsterwalder Sisi & Ja. Radnja se približava figuri habsburške carice iz perspektive grofice Irme koja je fascinirana upečatljivom Sisi toliko da ju naposljetku podupire pri donošenju jedne sudbonosne odluke. Dinamična priča o odnosu slobodoumne austrijske carice i njezine dvorske dame gledatelje osvaja i zbog glavne glumice Sandre Hüller, koja je ove godine nominirana za najbolju žensku ulogu u sudskoj drami Anatomija pada na predstojećoj 96. dodjeli Oscara. Film Sisi & ja osvojio je nagradu Teddy za najbolji LGBT igrani film 73. Berlinskog filmskog festivala, a bio je nominiran u više kategorija za Njemačku filmsku nagradu. Riječku projekciju ova komedija imat će 18. veljače u 17:30 sati, a zagrebačku dan kasnije, 19. veljače u 20 sati.

Ulaznice za projekcije iz programa Filmšnite možete nabaviti na blagajnama Kina Kinoteka i Art-kina u Rijeci. Program FilmŠnite potpomogla je Erste banka u Hrvatskoj.

Pročitaj više

Trebaju li se Dua Lipa, Calvin Harris i David Guetta zabrinuti, jer na sceni se pojavila nova DJ zvijezda koju podjednako obožava i glazbeni i modni, ali i artistički svijet. Uostalom, magazin Forbes je još 2019. Peggy Gou proglasio jednom od važnijih azijskih liderica, pionirki i poduzetnica mlađih od 30 godina. Iako je svojedobno gostovala na hrvatskom Sonus festivalu, držimo fige da ćemo je uskoro ponovo imati prilike slušati u Hrvatskoj. Halo, Arena? Imate li koji slobodan termin?

Dva jaja na očima Eltona Johna umjesto sunčanih naočala, fotografija koju je snimio David LaChapelle davne 1999. godine, možda će nas navesti na pogrešan trag, jer velika izložba fotografija koja je 18. svibnja otvorena u londonskom V&A muzeju puno je više od ekscentričnih kombinacija slavnog pjevača i njegova partnera.

U formi svojevrsne ljetne škole, intenzivna radionica polaznike/ce će provesti kroz multimedijalne procese kantautorskog stvaralaštva • Radionica će se odvijati svakodnevno od 2. do 7. srpnja • Sudjelovanje je besplatno, a potrebno je prijaviti se putem online prijavnice

Možete ga voljeti ili mrziti, no jedno je sigurno – ne možete ga ne čuti. Istražili smo kako je Pajo Patak postao simbol nervoznih zabušanata, je li muljao s datumom rođenja i je li došlo vrijeme da prestane skrivati svoj ljubavni život

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.