'DJEVOJKA BUDUĆNOSTI'

KIKI KOGELNIK: Feminističko lice pop arta koji slavi žene, robote i rakete

Kristina Stakor
12.03.2023.

Kiki Kogelnik: The Time is Now retrospektiva je austrijske umjetnice koja je svojim radovima progovarala o poziciji žena u društvu, ali i putovanjima u svemir

„Ona je nesumnjivo djevojka budućnosti“, napisao je časopis za modnu industriju WWD o umjetnici Kiki Kogelnik još davne 1966. A njezini radovi zanimljivi su i danas, te se mogu razgledati u bečkom Kunstforumu na velikoj retrospektivi „Kiki Kogelnik: The Time is Now“, koja pokazuje različite faze njena stvaralaštva kroz otprilike 180 radova.


Kiki Kogelnik (1935–1997) austrijska je umjetnica koja je nakon studija, početkom 1960-ih iz depresivne poslijeratne Europe stigla u New York. Tamo se susrela s brojnim utjecajnim umjetnicima poput Andyja Warhola, Roya Lichtensteina i Claesa Oldenburga, ali i Niki de Saint Phalle i Carolee Schneemann. Premda ju mnogi svrstavaju među Pop Art umjetnike, Kogelnik nadilazi tu kategorizaciju, no teme konzumerističkog društva su je fascinirale i bile predmetom njezina stvaralaštva.

Kiki Kogelnik
Self-Portrait, 1964
Öl und Acryl auf Leinwand
Sammlung Mono Schwarz Kogelnik
© Kiki Kogelnik Foundation. All rights reserved

U ranijoj je fazi istraživala danas vrlo aktualne teme konzumerizma i (ne)održivosti, izrezujući raznobojne siluete od vinila, stvarajući novu verziju skulpture. Počeci putovanja u svemir, suživot čovjeka i tehnologije te hladni rat još su neke od tema koje su preokupirali umjetnicu. „Ne zanima me priroda. Oduvijek su me više zanimali strojevi. Mislim da živimo u svijetu koji je sve više otuđen, no to nije nužno loše“, izjavila je umjetnica u članku za The Washington Post, prikazanom na izložbi.

Kiki Kogelnik
Superserpent, 1974
Öl und Acryl auf Leinwand
Museum Ortner, Wien
© Kiki Kogelnik Foundation. All rights reserved

No možda su neki od najzanimljivijih oni feministički koji nastaju od sedamdesetih, u kojima preispituje uloge koje patrijarhalno društvo dodjeljuje ženama. Za te radove inspirira se slikama u modnim magazinima, vadi iz ih konteksta i stavlja u nove uloge. U njima, žene u stylish kupaćim kostimima, šeširima kakve je voljela sama umjetnica i umjetnom krznu izgledaju podjednako moćno koliko i apsurdno, beživotno, gotovo nehumano, usprkos jarkim bojama.

Iako se čini da živimo u svijetu u kojem se stvari mijenjaju brzim tempom, radovi Kiki Kogelnik nisu zastarjeli. Ispreplitanje humanosti i tehnologije, konzumerizam, teme rata i kolonizacije svemira te vječna tema konfliktnih uloga koje se očekuje da žena preuzme u društvu, kao i žensko tijelo kao bojno polje borbe za moć i dalje su u fokusu, a o njima je Kogelnik kroz svoju umjetnost progovarala s dozom humora i veselih boja, usprkos crnilu. Pa ako tražite neki izgovor za (ponovni) posjet Beču, to bi mogla biti upravo ova retrospektiva.

Kiki Kogelnik: Now Is the Time može se razgledati u bečkom Bank Austria Kunstforum do 24. lipnja 2023.

Naslovna fotografija:

Kiki Kogelnik working on one of her Bomb sculptures in her studio in New York, 1965
glasierte Keramik
Photographer: John Pratt
© Kiki Kogelnik Foundation. All rights reserved

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.