l'albero azzurro

SAMOSTALNA IZLOŽBA MLADE SLIKARICE ALBE MIOČEV: O uspomenama iz djetinjstva, asocijacijama i procesu stvaranja

Kristina Stakor
24.09.2023.

Slikarica Alba Miočev zagrebačkoj je publici predstavila svoje radove u različitim medijima i formatima na samostalnoj izložbi „L’albero azzuro“

Kad kao djeca u ruke primimo olovku ili bojice pokušavamo nacrtati jednostavne motive svijeta koji nas okružuje: drvo, auto, kuću, brod. No oni se ne izgube iz vidokruga kako naša okolina postaje kompleksnija, a upravo je to ponavljanje poznatoga i pripisivanje mu novoga značenja tema samostalne izložbe Albe Miočev „L’albero azzurro“ u prostoru Artis3 u Zagrebu.

Ovom izložbom kreativna platforma Artis3 inaugurira prostor u zagrebačkoj Sloboštini u kojem žele umjetnost dovesti izvan centra metropole te podržati različite umjetničke izričaje i otkrivati nove talente.

Foto: Rahela Poljak

Od skice do velikih formata

Na izložbi „L’albero azzuro“ zastupljeni su radovi u nekoliko tehnika i različitih formata: pripremne skice iscrtane tušem i gvašem iziskuju dublju koncentraciju, proučavanje rukopisa i otkrivanje samog stvaralačkog procesa. Tu je i ulje na platnu koje poziva na kontemplaciju te impozantni akrili na tkaninama velikog formata koje omogućavaju svojevrsno „uranjanje“ u sam rad i transformiraju prostor.

“Ne želim se ograničavati samo na materijale i tehnike koje su mi poznate nego istraživati nove mogućnosti i načine izražavanja. Podloga za mene često dirigira način na koji ću je tretirati i ako se prepustim tome, a zadržim glavnu misao, lakše dobijem nove ideje”, zaključuje umjetnica.

Foto: Rahela Poljak

Slikajući u različitim medijima i formatima stvara zaokruženu cjelinu u kojoj se bavi istraživanjem prolaznosti vremena i vlastitog odnosa prema tome. Ne zanima je određeni moment kakav je bio nego kako ga doživljava u trenutku stvaranja, ali se ne prepušta nostalgiji.

“U radovima pokušavam zadržati spontanost koju imam dok radim na skicama i to mi je jedan od glavnih ciljeva u stvaranju. Zadržati misao i osjećaj za trajanje slikanja cijele slike i ostati iskren prema sebi u tom procesu. Kad krenem slikati nemam već stvoreni koncept u glavi niti završeni rad, već se to otkriva u procesu stvaranja i kad je sama slika završena. Zamišljam sliku kao priču kakav je i sam stvaralački proces: putovanje“, kaže slikarica.

Foto: Pavao Bobinac

Metaslike

Njezini su radovi svojevrsni vizualni dnevnik kojim bilježi svoja sjećanja, ili bolje rečeno, svoje asocijacije na određene trenutke odrastanja. Tako je i motiv plavog stabla koji se javlja u njezinim radovima referenca na emisiju koju je gledala u djetinjstvu i na osjećaj koji ta sjećanja pobuđuju, poveznice sa sadašnjim trenutkom na temelju kojih radi slike u slici, naizgled nepovezanih elemenata.

Slike nastaju na temelju promatranja i fotografija koje je sama snimila, pronašla u obiteljskim albumima ili na digitalnim medijima, a utjelovljuju relativnost sjećanja stvarajući vizualni vokabular čija je interpretacija otvorena za promatrače.

Foto: Pavao Bobinac

„Fragment broda, planina, limun ili dio jedne Morandijeve slike koje se mogu pronaći kao kadar unutar kadra na mojim radovima su osobne asocijacije koje ponekad osvijestim tek kada dovršim rad, koje me podsjećaju na osjećaj nekog trenutka ili razdoblja u mom životu“, objašnjava Alba Miočev nesvjesne, ali prepoznatljive simbole.

Slikarica malih i velikih formata

Zadranka Alba Miočev je nakon škole Primijenjene umjetnosti i dizajna upisala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te se bavi i slikanjem murala. Njezini su se radovi, osim na ulicama Zagreba, Siska i Opuzena mogli vidjeti i na brojnim grupnim i samostalnim izložbama.

Foto: Rahela Poljak

Aktualna samostalna izložba Albe Miočev „L’albero azzurro“ može se razgledati u prostoru Artis3, ulica Stjepana Gradića 13 (Sloboština) radnim danom od 09 do 17 sati do 06. listopada 2023.

Naslovni vizual: Rahela Poljak

Pročitaj više

intervju

Ne trebamo biti arhitekti kako bismo znali da su građevine mnogo više od skupa kamena, cigle ili betona – one su utočišta, škole, uspomene i simboli društva u kojima nastaju. Upravo to osvještava dokumentarna serija „Betonski spavači“ koja je zahvaljujući svom doprinosu arhitekturi nominirana za godišnju nagradu „Viktor Kovačić“ što je odličan povod za intervju s njezinim kreatorima

1000 zašto

U čemu je tajna fetišizma, zašto težimo slavi, koji je smisao života i konačno odgovor na pitanje koje je mučilo i Barbie – zašto uporno padamo na dečke s dugim kosama koji lupetaju po gitari. Sve odgovore možete pronaći u svojevrsnoj enciklopediji suvremenog života – knjizi ‘Intimna povijest čovječanstva’ Theodorea Zeldina, oxfordskog profesora povijesti, a koja je nastala nakon dugih razgovora s konobaricama, služavkama, intelektualkama, inženjerkama, liječnicama, poreznim inspektoricama, policajkama, i mnogim drugima, mahom ženama.

U splitskoj Galeriji umjetnina od 8. lipnja do 28. srpnja renomirana suvremena umjetnica Dubravka Lošić predstavit će dio opusa koji je u širokom rasponu kombinacija tehnika izvedbe, od štafelajnih slika do objekata, izvela u razdoblju od 1986. do 2023. godine.

U utorak, 4. lipnja u zagrebačkom Centru KNAP predstavljen je književni multimedijalni projekt Slavic Soundwalking, kao i lansiranje istoimene aplikacije, a slavlje je uveličao i Pričigin u gostima, čuveni splitski festival koji već 17 godina slavi moć pripovijedanja uživo, te koncert grupe Cry Babies.

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.