Tako je govorio Bart!

SIMPSONI KAO SUVREMENI FILOZOFI: Jesu li ljubitelji Balenciage snobovi i kako su Simpsoni prvi predvidjeli Trumpa kao predsjednika

Aleksandra Orlić
03.09.2023.

Kada smo čuli da na 16. Weekend Media Festival, koji će se od 21. do 24. rujna održati u Rovinju pod sloganom ‘Weekend promjene’ – stiže David Silverman, producent Simpsona, jednog od najdugovječnijih uspješnih serija, odmah smo se primili obavezne literature – sjajne knjige ‘Simpsoni i filozofija’ Marka T. Conarda i Aeona J. Skoblea. Uostalom, treba smisliti i nova pitanja za rovinjskog gosta, jer svijet luduje i srlja u propast kao nikada do sada.

Je li Bart dečko kojeg bi volio loš dečko filozofije Nietzsche?

Prema čovjeku koji je napisao ‘Antikrista’, mi moramo poći s onu stranu dobra i zla i ostaviti sve metafizičke utjehe za osobom, Boga, moral… A zar nije to baš ono što svojski radi Bart? No za razliku od žutoglavog nihilista, Nietzsche je tvrdio da život trebamo obogatiti značenjem i od njega napraviti umjetničko djelo pa ispada da je Bart sve ono na što je upozoravao Nietzsche – mali gad kojemu ništa nije sveto i koji bi trebao dobiti po guzi.

Trebaju li filozofi voditi državu?

Sjetite se što se dogodi kada najpametniji član obitelji, u ovom slučaju mala Lisa – poželi osnovati kopiju Platonove države i to s članovima Mense. Na kraju se svi posvađaju zbog privatnih interesa, a deus ex machina – Stephen Hawking objašnjava da ponekad najpametniji mogu biti i najdjetinjastiji.

Tko je ovdje zapravo predmet satire – bogati ili siromašni, kapitalisti ili komunisti?

Dok su se u filmovima Marxa Groucha kore od banane uglavnom bacale bogatima pred noge, nemilosrdni Simpsoni nikoga ne štede jer ismijavaju baš sve. Štoviše, Simpsoni potkopavaju i vlastite subverzije. Sjetite se epizoda kada Marge nabavi novi Chanelov kostimić želeći ući u visoko društvo, a onda odustane jer shvati da su joj obiteljske vrijednosti na prvom mjestu. Na kraju se pokaže da odluka baš i nije tako bajna, jer članovi visokog društva možda jesu snobovi, ali su u isto vrijeme i jako dragi i osjećajni ljudi, a ona se, priznala to sebi ili ili ne mora vratiti – životu u rupi i očaju srednje klase.

Nude li Simpsoni sliku boljeg svijeta?

Ne, jer oni na kraju krajeva vole kapitalizam, a smijeh nije katalizator promjene već opijum. Uostalom, i Homer je rekao: ‘Lisa, tko ne voli svoj posao, ne štrajka. Samo ode na posao i radi preko one stvari. To je američki način.’ Jer, kao što je u Simpsonima sve za smijeh, tako je i u kapitalizmu – sve na prodaju.

Treba li ići u crkvu?

Homerov zakon: Zašto ići u crkvu, kada je Bog posvuda?

Kako su Simpsoni predvidjeli predsjednika Trumpa?

Odgovor nestrpljivo čekamo na 16. Weekend Media Festivalu.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Milijun funti za šator

Zašto je Tracey Emin, jedna od najvažnijih suvremenih umjetnica, odbila milijun funti da ponovo replicira svoj rad Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995 te kako su ready made radovi postali najbrži put do srca publike?

Pokušaj izlječenja mora

Izložba, odnosno multidisciplinarni umjetnički projekt “Pjesme za naše more”, likovne, video i filmske umjetnice Renate Poljak od 29.2.- 17.3.2024. nas očekuje u galeriji Bačva, Doma HDLU. Riječ je o projektu koji istražuje različita polja djelovanja od filozofskog do znanstvenog, od utopije i mitologije do glazbe i njene uloge u povijesti i sadašnjosti. U srcu je projekta ekološka ideja, no ona odudara od aktivizma i ne sadrži doslovne ekološke poruke već se temi prilazi iz potpuno drugog rakursa, poetičnog i utopijskog.

Prilika za kupnju Abadžićevih fotografija

„Abadžić spretno čuva anonimnost modela, no zbog intimne atmosfere imamo osjećaj kao da je poznajemo. Ona kao da je postala arhetip poštivanja žena. Ponekad je ona u prvome planu, katkad je prekrivena velom, a kad nije odmah tu, kroz rapsodiju svjetlosti i sjene tražimo je pogledom.“ Izložba „Aktovi“ Stanka Abadžića otvarena je 17. veljače u 19:00 sati u zagrebačkoj Laubi, a trajat će do 25. veljače.

Potresna knjiga danske književne zvijezde Tove Ditlevsen vodi nas na putovanje u središte tame, ali isto tako upoznaje sa žilavom kreativnom i ljubavnom snagom glavne junakinje koja živi i osjeća Kopenhagen svoje mladosti

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.