osobni arhiv

SOFIA COPPOLA OBJAVLJUJE KNJIGU: „Željela sam da izgleda poput spomenara“

Kristina Stakor
03.06.2023.

Slavna redateljica Sofia Coppola svoje je uspomene složila u zanimljivu knjigu ružičastih korica kojom se osvrće na svoju višegodišnju karijeru

Kad biste upitali umjetnike jesu li hrčci ili samo nostalgični, vjerojatno bi odgovor bio ovo potonje, premda neki od njih tijekom godina akumuliraju nevjerojatne količine uspomena. Jedna od njih je i Sofija Coppola koja je memorabiliju i sitnice sa snimanja filmova okupila u knjizi od čak 488 stranica. Knjigu „Archive“ uskoro objavljuje u izdanju Mack Books, a na njoj je počela raditi u vrijeme pandemije, kada je svijet stao, a ona imala vremena baciti pogled unatrag na svoju karijeru iz drugačije perspektive.

„Godinu dana sam pokušavala uhvatiti Billa Murraya za „Izgubljeni u prijevodu“, poslala sam mu brojna pisma koja glase „Neću snimiti film ako ne pristaneš!“ Bila sam tako očajna, pa je zabavno biti nostalgičan danas za tim vremenima“, priznala je Coppola za Vogue. Tu je nostalgiju pretočila u zanimljivu kompilaciju koju je zamislila više kao spomenar, a ne „coffee table book“.

Počevši od „Virgin Suicides“, pa preko „Lost in Translation“, „Marie Antoinette“, „The Bling Ring“, pa sve do „Priscille“ koja će početi s prikazivanjem u jesen 2023., iza Sofije Coppole stoji zanimljiva filmografija koja se uglavnom bavi temama odrastanja, ženstvenosti i formiranja vlastitog identiteta.

U najnovijem istražuje lik dobro poznate žene, Priscille Presley, koja je od „trofeja“ i supruge velikog glazbenika odlučila pronaći vlastiti put. Poznajući pristup i estetiku slavne redateljice, ne sumnjamo da nas očekuje odličan film, koja ga je opisala kao „Marie Antoinette u Gracelandu“.

Knjiga „Archive“ prilika je da taj opus bolje upoznamo i otkrijemo metode i reference koje se nalaze iza njezinih filmova, a svi će fanovi cijeniti brojne fotografije snimljene na setu i iza kulisa. „Volim vidjeti umjetnike u njihovim kreativnim prostorima, pa za mene ova knjiga predstavlja najbližu verziju ulaska u moj ured i pogleda na moj stol prepun različitih sitnica“, smatra Coppola.

sofia coppola
Foto: Mack Books

Osim osobnih tekstova, skica i fotografija, u knjizi se može pronaći i intervju redateljice s filmskom novinarkom Lynn Hirschberg o Coppolinom dosadašnjem opusu. Knjiga će biti objavljena u rujnu, a trenutno je u pretprodaji.

Naslovni vizual: Instagram / Sofia Coppola

Pročitaj više

intervju

Ne trebamo biti arhitekti kako bismo znali da su građevine mnogo više od skupa kamena, cigle ili betona – one su utočišta, škole, uspomene i simboli društva u kojima nastaju. Upravo to osvještava dokumentarna serija „Betonski spavači“ koja je zahvaljujući svom doprinosu arhitekturi nominirana za godišnju nagradu „Viktor Kovačić“ što je odličan povod za intervju s njezinim kreatorima

1000 zašto

U čemu je tajna fetišizma, zašto težimo slavi, koji je smisao života i konačno odgovor na pitanje koje je mučilo i Barbie – zašto uporno padamo na dečke s dugim kosama koji lupetaju po gitari. Sve odgovore možete pronaći u svojevrsnoj enciklopediji suvremenog života – knjizi ‘Intimna povijest čovječanstva’ Theodorea Zeldina, oxfordskog profesora povijesti, a koja je nastala nakon dugih razgovora s konobaricama, služavkama, intelektualkama, inženjerkama, liječnicama, poreznim inspektoricama, policajkama, i mnogim drugima, mahom ženama.

U splitskoj Galeriji umjetnina od 8. lipnja do 28. srpnja renomirana suvremena umjetnica Dubravka Lošić predstavit će dio opusa koji je u širokom rasponu kombinacija tehnika izvedbe, od štafelajnih slika do objekata, izvela u razdoblju od 1986. do 2023. godine.

U utorak, 4. lipnja u zagrebačkom Centru KNAP predstavljen je književni multimedijalni projekt Slavic Soundwalking, kao i lansiranje istoimene aplikacije, a slavlje je uveličao i Pričigin u gostima, čuveni splitski festival koji već 17 godina slavi moć pripovijedanja uživo, te koncert grupe Cry Babies.

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.