osobni arhiv

SOFIA COPPOLA OBJAVLJUJE KNJIGU: „Željela sam da izgleda poput spomenara“

Kristina Stakor
03.06.2023.

Slavna redateljica Sofia Coppola svoje je uspomene složila u zanimljivu knjigu ružičastih korica kojom se osvrće na svoju višegodišnju karijeru

Kad biste upitali umjetnike jesu li hrčci ili samo nostalgični, vjerojatno bi odgovor bio ovo potonje, premda neki od njih tijekom godina akumuliraju nevjerojatne količine uspomena. Jedna od njih je i Sofija Coppola koja je memorabiliju i sitnice sa snimanja filmova okupila u knjizi od čak 488 stranica. Knjigu „Archive“ uskoro objavljuje u izdanju Mack Books, a na njoj je počela raditi u vrijeme pandemije, kada je svijet stao, a ona imala vremena baciti pogled unatrag na svoju karijeru iz drugačije perspektive.

„Godinu dana sam pokušavala uhvatiti Billa Murraya za „Izgubljeni u prijevodu“, poslala sam mu brojna pisma koja glase „Neću snimiti film ako ne pristaneš!“ Bila sam tako očajna, pa je zabavno biti nostalgičan danas za tim vremenima“, priznala je Coppola za Vogue. Tu je nostalgiju pretočila u zanimljivu kompilaciju koju je zamislila više kao spomenar, a ne „coffee table book“.

Počevši od „Virgin Suicides“, pa preko „Lost in Translation“, „Marie Antoinette“, „The Bling Ring“, pa sve do „Priscille“ koja će početi s prikazivanjem u jesen 2023., iza Sofije Coppole stoji zanimljiva filmografija koja se uglavnom bavi temama odrastanja, ženstvenosti i formiranja vlastitog identiteta.

U najnovijem istražuje lik dobro poznate žene, Priscille Presley, koja je od „trofeja“ i supruge velikog glazbenika odlučila pronaći vlastiti put. Poznajući pristup i estetiku slavne redateljice, ne sumnjamo da nas očekuje odličan film, koja ga je opisala kao „Marie Antoinette u Gracelandu“.

Knjiga „Archive“ prilika je da taj opus bolje upoznamo i otkrijemo metode i reference koje se nalaze iza njezinih filmova, a svi će fanovi cijeniti brojne fotografije snimljene na setu i iza kulisa. „Volim vidjeti umjetnike u njihovim kreativnim prostorima, pa za mene ova knjiga predstavlja najbližu verziju ulaska u moj ured i pogleda na moj stol prepun različitih sitnica“, smatra Coppola.

sofia coppola
Foto: Mack Books

Osim osobnih tekstova, skica i fotografija, u knjizi se može pronaći i intervju redateljice s filmskom novinarkom Lynn Hirschberg o Coppolinom dosadašnjem opusu. Knjiga će biti objavljena u rujnu, a trenutno je u pretprodaji.

Naslovni vizual: Instagram / Sofia Coppola

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.