Game Changer predstavlja

St.ART UP IZLOŽBA: Mali vodič kroz najveće digitalne umjetnike domaće scene

Aleksandra Orlić
21.05.2023.

St.ART UP festival održat će se u Zagrebu od 24. do 27. svibnja, a poput najvećeg nerda, odlučili smo zaviriti u backstage i doznati što nas sve čeka na umjetničkom tech lifestyle festivalu. Ne znamo za vas, ali mi smo već u transu

Znate što se dogodilo nesretnom Jaredu Letu, glumcu i frontmenu grupe Thirty Seconds to Mars, kada je tri tjedna odlučio provesti digitalni detoks pa je otišao u pustinju, skinuo se sa svih gadgeta, a kada se vratio, mislio je da je pao s Marsa jer mu nikako nisu bile jasne epidemiološke mjere i što se sve u međuvremenu dogodilo. Pandemija je, srećom, iza nas, no ostaje činjenica da su protekle tri godine bile iznimno važne jer dogodilo se nekoliko kopernikanskih obrata. Tehnika ne samo da je napredovala galopirajućom brzinom, mijenjajući se iz tjedna u tjedan, nego smo imali prilike upoznati neke paralelne svjetove, načine plaćanja, stvaranja i komunikacija – od blockchain tehnologija i kriptovaluta preko virtualnih naočala, NFT-a, digitalne mode, ChataGPT-a do velikih uspjeha hrvatskih gejmerskih i modnih studija, kako u metaverzumu, tako i u stvarnom svijetu.

Stoga ne čudi podatak da je platforma Game Changer, pionirski organizator prve poslovne konferencije iz područja gaminga, koja se u prosincu prošle godine održala u Zagrebu, okupila više od 750 posjetitelja koji nisu htjeli završiti kao neinformirani Jared Leto. ‘Ovo je jedno od najuzbudljivijih događanja u gradu’, znali smo čuti u prolazu dok smo ispijali kavu i trčali na drugo predavanje: ‘Žao mi je samo što se ne mogu klonirati i istodobno biti u svakoj od šest dvorana’, a u njima je svoje vizije trendova koji već preoblikuju svijet kakav poznajemo predstavilo više od 80 govornika.

Game Changer organizira prvi umjetnički tech lifestyle festival

Srećom, Game Changer je pripremio i nove nastavke jer od 24. do 27. svibnja kreće podjednako uzbudljiv i inovativan prvi umjetnički tech lifestyle festival. St.ART UP festival koji spaja moderne tehnologije, suvremeni dizajn, digitalnu umjetnost, animaciju, NFT i hrvatske gaming projekte, a tijekom četiri dana upoznat će nas s jedinstvenim digitalnim projektima koji Hrvatsku pozicioniraju na svjetsku kartu umjetnosti i tehnologije.

Festival započinje izložbom digitalnih radova iz područja dizajna, animacije i NFT tehnologija koji će se održati u Francuskom institutu. Svi zaljubljenici u inovacije moći će pogledati izložbu na kojoj će svoje radove predstaviti sedam progresivnih suvremenih umjetnika i studija: Gamepires, Uptown Music Records, Pine Studio, KodaDot, Under the Stairs, Michelangelo Labs i Josip Vlah.

Prvi će put u Hrvatskoj 25. svibnja biti dodijeljene nagrade najnaprednijim hrvatskim tvrtkama i pojedincima koji svojim radom donose svježinu i rast hrvatskom tehnološkom sektoru. Nagrade su podijeljene u 12 kategorija, a sve su usko povezane uz gaming i blockchain tehnologiju. Na samom kraju službene dodjele bit će uručena i posebna nagrada Baby Unicorn 2023. za najperspektivniju mladu kompaniju.

Posljednji dan festivala, 27. svibnja, bit će rezerviran za modne sladokusce. U prostoru Francuskog instituta održat će se prvi NFT fashion show koji će se gledati na VR-u, a u sklopu kojeg će svoje radove predstaviti kompanija Tribute Brand – jedan od najvažnijih modnih i tehnoloških studija iz Hrvatske.

No da ne bismo slučajno završili kao u NFT pjesmi grupe ‘Blage nemaš’ trap ikone KUKU$ – ‘Mi smo spremni na sve, vi niste spremni za nas’, pripremili smo mali vodič o najvažnijim igračima.

GAMEPIRES

Gamepires je studio za razvoj igara, a najpoznatiji je po uspjehu igre za preživljavanje SCUM. Otkako je puštena u prodaju, igrica je u prva dvadeset i četiri sata prodana u 250.000 primjeraka, a u sljedeća tri tjedna planulo je i više od milijun komada, što je čini najbrže prodavanom novom igrom na Steamu. P. S. Naziv firme Gamepires inspiriran je alergijom na svjetlo uzrokovanom bezbrojnim satima igranja videoigrica, kao što je SCUM, u mraku.

UPTOWN RECORDS

Pioniri trap žanra – kolektiv KUKU$, koji čine Hiljson Mandela, Goca R.I.P. i Iso Miki, proslavili su prošli mjeseci jubilarnih deset godina djelovanja te objavili prvi hrvatski autorski album ‘The Lost Files’ u NFT obliku. Svaka pjesma na novom izdanju ima i pripadajuću originalnu grafiku na kojoj su sva tri člana skupine prikazana u digitalnoj stripovskoj tehnici. Autor deset originalnih grafika je Marko Dješka, nagrađivani umjetnik i animator. Sve pjesme dostupne su isključivo u NFT formatu, pod okriljem domaće izdavačke kuće Uptown Records, a objavu albuma prati i vodeći singl ‘Nemaš blage’, za koji je predstavljen i 3D videospot.

PINE STUDIO 

Ne znamo za vas, ali mi ne znamo nijednoga genijalca koji na svoj put nije krenuo iz garaže, kao što ne znamo nikoga tko ne obožava puzzle. Pine studio je gaming tvrtka koja je na svoj put uspjeha krenula iz male garaže u Samoboru. Točnije rečeno – oni su butik studio za igre opsjednut izradom igara vrhunskom tehnologijom. Što se njih tiče, oni sve igre izrađuju s velikom strašću – od avantura do hardcore FPS-a, a to gejmeri i doslovno osjećaju pod svojim prstima, ali i u prsima. No najveća ljubav su im definitivno puzzle.

KODADOT

Služeći kao prvo javno dobro ekosustava Dotsama (Kusama/Polkadot), KodaDot je NFT market otvorenoga koda. Cilj u razvoju KodaDota jest postati projekt u kojem kreatori, programeri i članovi zajednice mogu pridonijeti i surađivati. A svim suradnicima koji im odluče posvetiti svoje vrijeme nude neekskluzivno i nadasve održivo okruženje. Vrijednosti koje cijene su prije svega inkluzivnost, suradnja i pozitivne povratne informacije. A upravo zato potiču rješavanje zadataka koji nisu ugodni.

UNDER THE STAIRS 

Under the Stairs mali je nezavisni studio za razvoj igara sa sjedištem u Zagrebu osnovan 2017. godine. Odrastali su igrajući doslovce sve vrste igara svih žanrova i medija koje su postojale pa tako nikoga ne čudi da je Under the Stairs u međuvremenu postao šifra za mjesto gdje mašta i hobiji divljaju i lete sto na sat. Danas su najpoznatiji po igri EYES IN THE DARK. Ako je već niste zaigrali, evo i službenog poziva da rastjerajte tamu koja je preplavila Bloom Manor kao Victoria Bloom. Za one koji i dalje ‘blage nemaju’, riječ je o mladoj djevojci koja traži svog izgubljenog djeda u vili koja se stalno mijenja.

MICHELANGELO LABS 

Tko kaže da NFT-i ostaju samo u dvije dimenzije, nije još upoznao Michelangelo Labs – kolektiv koji stvara jedinstvena likovna djela temeljena na NFT-ovima, niti se prošetao do Laube gdje su prošle godine imali sjajnu izložbu. Ova umjetnička radionica 2D sliku doslovce pretvara u treću dimenziju spremnu za ispis, slikanje i doradu. Prvih nekoliko skulptura koje su stvorili temeljilo se na ključnim NFT-ovima u povijesti metaverzuma, a u ožujku 2022. Michelangelo Labs lansirao je svoje prvo izdanje koje se sastoji od 200 skulptura. Želimo ih sve!

JOSIP VLAH

Možda je Arsen Dedić pjevao da bi nešto u dvije, tri riječi stalo, ali ne znamo kako sažeti svestranog Josipa koji je kreativni strateg, NFT kreator, savjetnik i NFT & Metaverse voditelj u Rezolutu s višegodišnjim iskustvom u proširenoj stvarnosti, imerzivnim tehnologijama i iskustvenom marketingu. Osim toga, Josip Vlah je duboko uključen i u digitalnu modu, i to kao osnivač i kreativni direktor THE D-8.XYZ startupa za digitalnu modu koji kombinira fizičku i digitalnu odjeću stvarajući fascinantne haljine putem proširene stvarnosti i web 3.0 tehnologija.

Raspored svih događanja provjerite na službenoj web stranici Game Changera i njihovu profilu na Instagramu.

Pročitaj više

Kako suze pretvoriti u ples i smijeh

Ako je istina da heavy-metalci imaju najbolje sentiše, Baby Lasagna je naš favorit jer je uz žestoki ritam upakirao jednu od najtužnijih pjesama o trenutku napuštanja roditeljskog doma, a koji su na nekoj razini očito prepoznali i mladi, ali i njihovi roditelji. Uostalom, nakon Maneskin skandala s čašom na stolu, došao je red da netko nakon pobjede ispusti i iskrenu suzu

Najcool knjižara na svijetu

SLRD izdanja već su odavno stekla kultni status, stoga je bilo logično otvoriti mjesto koje će povezati Yves Saint Laurent naslijeđe i njegovu ljubav prema kulturi i umjetnosti

SERIJA 'FORTUNA'

Jedan potopljeni brod na dnu mora koji čuva blago iz 19. stoljeća i pravna bitka koja nalikuje borbi između Davida i Golijata. Možete li odoljeti ovom zapletu iz serije ‘Fortuna’, čak i ako Stanley Tucci manje izgleda kao opaki gusar, a više kao Amerikanac koji uživa u otkrivanju čari Mediterana

850 ZNAKOVA

Gradska knjižnica Požega svoju uspješnu suradnju s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova proširuje pokretanjem književne manifestacije Jednominutna priča oslanjajući se pritom na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute. Pitanje glasi – imate li sjajnu priču koju biste mogli ispričati u jednoj minuti, točnije rečeno u 850 znakova?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.