'Asteroid City'

MIRIŠE NA REMEK DJELO: 10 stvari koje nismo znali o novom filmu Wesa Andersona

Nika Kovačić
09.04.2023.

Što možemo očekivati od poetske meditacije o smislu života koja se događa u pedesetim godinama prošlog stoljeća, a koja je okupila pola Hollywooda?

Reći za Wesa Andersona da je tek filmaš, bio bi ozbiljni understatement. Osim što je jedan od najvećih redatelja svih vremena, Wes je i veliki umjetnik i istinski genijalac koji donosi najzanimljivije priče ispričane kroz živopisne vizuale i impresivne narative koji su nas u stanju u trenu teleportirati u njegov svijet. U životu sam upoznala ravno jednu osobu koja ne voli njegove filmove i kojoj je ‘Hotel Grand Budapest’ najgluplji film koji je gledala, no, kako bi rekao Đole – ‘Nismo svi za sve.’

Zato svi ostali s velikim nestrpljenjem iščekuju svaki njegov novi uradak, a prema svemu dosad viđenome i pročitanome, ‘Asteroid City’ krije i više no dovoljno razloga da budemo uzbuđeni i krenemo odbrojavati dane do premijere. 

Riječima samog Andersona, film je poetska meditacija o smislu života, koja priča priču o izmišljenom američkom pustinjskom gradu oko 1955. i njegovoj konvenciji Junior Stargazer/Space Cadet koja je organizirana da okupi učenike i roditelje iz cijele zemlje radi druženja i natjecanja u znanost.

Asteroid City’ Wesov je 11. dugometražni film koji je napisao, režirao i koproducirao, prema priči koju su napisali on i Roman Coppola, a smješten u 1955., radnja prati hrpu učenika i roditelja koji odlaze u izmišljeni pustinjski grad na godišnju konvenciju Junior Stargazer i događaje koji slijede. Definiran je kao SF romantična komedija i izgleda jednako raskošno kao i svako drugo kinematografsko iskustvo s njegovim potpisom. 

Film će biti premijerno prikazan na 76. Filmskom festivalu u Cannesu u svibnju ove godine, a nakon čega će ga se prikazivati u odabranim kinima u SAD-u od 16. lipnja. U kino distribuciju diljem svijeta krenut će 23. lipnja.

Gledanje svakog dosadašnjeg filma Wesa Andersona podsjećalo nas je na listanje prekrasno napravljene slikovnice ili kompilacije umjetničkih djela, a trailer za ‘Asteroid City’ jasno nam daje do znanja da za ovo iskustvo nećemo biti zakinuti ni u novom filmu. Živopisan i optimističan stil pripovijedanja, obojan vedrim bojama i u kombinaciji s upotrebom kontinuirane simetrije u svakom kadru čini prepoznatljivi stil Wesovih filmova, no trailer nam otkriva i da nije sve tako svijetlo i blistavo.

I u ovaj se film smjestila spektakularna glumačka postava, sastavljena od njegovih brojnih glumačkih miljenika, prijatelja i čestih suradnika. Pa ipak, iako je izvanredna glumačka ekipa dio svakog njegovog filma, ona iz ‘Asteroid Cityja’ nadmašuje sve njegove ostale projekte. Fisher Stevens opisao ju je kao najluđu glumačku ekipu još od filma ‘Most na rijeci Kwai‘, a Bryan Cranston koji također glumi u filmu, iskustvo je opisao kao ekstravagantno i poput kampa iz snova jednog glumca.

Jason Schwartzman glumi Augieja Steenbecka, udovca i oca četvero djece koji prisustvuje konvenciji promatranja zvijezda, Scarlett Johansson stiže u ulozi Midge Campbell, glumice, Tom Hanks glumi Augiejevog svekra, a Jeffrey Wright dobio je ulogu generala Grifa Gibsona. Tu su još i Tilda Swinton, Edward Norton, Adrien Brody, Margot Robbie, Willem Dafoe, Steve Carell, Hong Chau, Jeff Goldblum, Stephen Park, Liev Schreiber, Rupert Friend, Matt Dillon, Jake Ryan, Ethan Josh Lee i Aristou Meehan.  

Wes Anderson napisao je scenarij te je režirao ‘Asteroid City’ prema priči koju je napisao zajedno s Romanom Coppolom. Wes i Roman bili su dugogodišnji suradnici i prethodno su surađivali na Wesovim projektima kao što su ‘The Darjeeling Limited’, ‘Moonrise Kingdom’, ‘Isle of Dogs’ i ‘French Dispatch‘.

‘Asteroid City’ je druga suradnja između Focus Featuresa i Wesa Andersona, nakon što su udružili snage još 2012. za film ‘Moonrise Kingdom’, a u ulogama producenata su se uz Wesa našli i za Oscara nominirani dobitnik Zlatnog globusa Jeremyj Dawson i Steven Rales.

Kinematografija i glazba redovito su najvažniji segmenti svakog Wesovog filma, a izuzetak nije ni ‘Asteroid City’ pa se u priču još jednom uključio Robert Yeoman, snimatelj nominiran za Oscara i poznat po svojim čestim suradnjama s Andersonom. Činjenica da je s Wesom radio na svakom njegovom filmu govori mnogo o umjetnosti i vizualnom stilu.

Oscarom, BAFTA-om, Zlatnim globusom i Cesarom nagrađeni francuski filmski skladatelj i dirigent Alexandre Desplat s Wesom je već surađivao na filmovima ‘Fantastic Mr. Fox’, ‘Hotel Grand Budapest’, ‘Moonrise Kingdom’ i ‘The French Dispatch’, a skladao je glazbu i za ‘Asteroid City’.

Naslovna fotografija: ASTEROID CITY | Official Trailer (Universal Studios)

Pročitaj više

Usamljena kuća na obali, stariji bračni bar i demonski umjetnik koji dolazi u goste i vrlo brzo će se pretvoriti u psihotičog uljeza koji će poremetiti dinamiku obiteljskih odnosa. Ako ste spremni za izlazak iz dobro poznatih okvira i za suočavanje s monstrumima, bilo u neposrednom susjedstvu ili pak u nama samima, Rachel Cusk je napisala sjajan roman o novim spoznajama koje dobivamo nakon što zaplešemo s vragom.

Mudri marketingaši iz filmske industrije već kalkuliraju o novom fenomenu koji bi trebao donijeti puno love u kino blagajne po sistemu – jedan posve ženski, a drugi posve muški film, a mi se pak pitamo – ako dovoljno puta podgriješ neku tezu, koliko će trebati da se ona doista i primi u društvu?

Dugometražni igrani film scenarista i redatelja Koste Đorđevića SUNCE MAMINO, čija je hrvatska koproducentica Ivana Marinić Kragić iz Marinis Media, premijerno će se prikazati 13. srpnja u natjecateljskom programu Manjinske koprodukcije na 71. Pulskom filmskom festivalu. Film je svjetsku premijeru imao u studenom 2023. godine na filmskom festivalu ”Black Nights Film Festival / JustFilm – Youth and Children’s Film” u Talinu, a nakon Pule očekuju se projekcije na festivalima u Supetru i Vukovaru.

After Dark – noćno slikanje fluorescentnim bojama pod ultraljubičastim svjetlima u disko stilu

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.