terapija zelenilom

JESTE LI ČULI ZA „FOREST BATHING“? Uronite u zelenilo i obnovite duh i tijelo

Kristina Stakor
07.07.2024.

Osjećate simptome kroničnog umora ili burnouta, zasićeni ste ureda i ekrana? Možda bi vam dobro došla jednostavna japanska terapija zelenilom, poznata kao „shinrin-youku“ ili „forest bathing“

Najbolje stvari u životu su besplatne, a jedna od njih mogla bi biti i jedna šetnja šumom koja dokazano povoljno djeluje na zdravlje. Japanska terapija ili vježba „shinrin-yoku“ mogla bi se prevesti kao „šumsko kupanje“. No za nju vam neće trebati kupaći kostim niti ručnik, već – dobre cipele. Ova praksa definirana je osamdesetih, no realno, postoji od pamtivijeka.

Radi se o polaganoj šetnji šumom, za koju nisu potrebni nikakvi dodaci. Za razliku od planinarenja ili trekinga, ne kreće se prema nikakvom određenom cilju već, poetski rečeno, samo putovanje jest cilj. Svrha je upijanje atmosfere svim osjetilima: vidom, njuhom, dodirom, sluhom, pa i okusom (ali pazite da dobro raspoznajete bobice ili biljke koje biste okusili) i povezivanje s prirodom.

forest bathing
Foto: Pexels / Nina Hill

Ova ekoterapija razvila se kao odgovor na suvremeni stil života u kojem su ljudi izgubili dodir s prirodom, većinu vremena provodimo unutra te u kojem glavnu riječ vodi tehnologija koja zaokuplja veliku količinu našeg vremena i energije.

Suprotno načinu života u kojem smo konstantno izloženi raznolikim agresivnim podražajima, gdje je sve od najveće hitnosti, a razine stresa dosežu rekordne visine, wellness praksa „forest bathinga“ nudi nam mogućnost da usporimo, živimo u trenutku i napokon se opustimo. Da je takav boravak u prirodi dobar za zdravlje nije samo osobno mišljenje ili nešto što nam govori intuicija, već i znanstvena istraživanja.

Studija provedena na sredovječnim muškarcima pokazala je da im je nakon programa „forest bathinga“ smanjena brzina otkucaja srca, snižen tlak i razina kortizola, a bili su manje prisutni i simptomi tjeskobe, depresije te umora.

šetnja šumom
Foto: Pexels

Ovaj oblik terapije postaje sve popularniji i izvan nativnog Japana, pa postoje i organizirane ture u raznim zemljama Europe, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Italiju… No na ovakvo opuštanje možete se odvažiti i sami, ako se unaprijed dobro informirate. Zašto ne staviti mobitel u zrakoplovni način, i prošetati šumom? Udahnite svježi zrak, upijajte mirise vlažne zemlje, osluhnite lišće na vjetru i uživajte u zelenilu. Ima li boljeg odmora od radnog tjedna?

Naslovni vizual: Pexels / Kourosh Qaffari

Pročitaj više

Ugrožena vrsta

Prve snimke „izumrlog“ morskog psa sklata daju nadu za oporavak ove kritično ugrožene vrste

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Ženska perspektiva

Društvene mreže pravo su vrelo svakojakih trendova, a na TikToku se u posljednje vrijeme može naći preko pola milijarde videa s heštegom #femalegaze. Pa što je uopće „ženski pogled“?

Inspiracija more

Čak i ako smo daleko od godišnjeg i morskih dubina, na sve njegove lijepe i opasne strane mogu nas podsjetiti ovi omiljeni filmovi

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.