masterchef wannabe

KAKO NAUČITI KUHATI: 5 savjeta za kulinarske početnike

Kristina Stakor
11.05.2024.

Gledanje serije „The Bear“ vam izaziva manje anksioznosti od pomisli da sami odete u kuhinju i pripremite večeru? Prisjeo vam je ručak od pomisli na svu silu suđa koje treba oprati nakon kuhanja? Ne odustajte, evo par savjeta kako zavoljeti kuhanje i postati bolji u tome

Nekoć je potreba bila ta koja bi nas natjerala da zasučemo rukave, izvaljamo tijesto, nasjeckamo luk i povrće, no zašto se gnjaviti kada nas od ukusnog ručka dijeli samo par klikova u aplikaciji? Neki će se pravdati i time da se kuhanje ne isplati, jer usporedba cijena namirnica ne opravdava sate uložene u pripremu u odnosu na hranu koju možemo naručiti. Da, i taj argument stoji, no isto možemo reći i za vožnju – zašto bi učili voziti ako postoji taxi? Ipak, ima nešto lijepo ili barem korisno u posjedovanju te vještine, čak i ako ne posjedujemo auto.

Danas, kad nam je s jedne strane sve dostupno, postoji i cijeli pokret onih koji, možda u strahu od aditiva i prerađevina, možda zbog viška vremena, želje da isprovociraju reakcije na društvenim mrežama ili u krajnjoj liniji zbog želje da stvore nešto vlastitim rukama kuhaju svoja jela vlastitim namirnicama. Od toga da pomuzu kravu i naprave maslac, uzgoje kakao za čokoladni preljev ili naprave vlastitu mozzarellu za štednjakom, pa koliko god djelovalo interesantno u kratkim videima koji cijeli proces skraćuju za nekoliko godina, efekt koji to kod mnogih može stvoriti jesu nerealna očekivanja koja izazivaju odbojnost u startu.

Trebamo li doista ići toliko daleko? I je li se tako kuhanje pretvorilo u luksuz i privilegij onih koji si mogu priuštiti da ne trče od jedne do druge obaveze i pritom pojedu sendvič s nogu?

lFoto: Pexels / Klaus Nielsen

Neki (i neke) zaziru od ulaska u kuhinju zbog predrasuda o podjeli muško-ženskih poslova, pa se kuhače ne laćaju iz uvjerenja ili protesta. No takvi stavovi danas zvuče kao izlika onih koji su lijeni isprobati nešto novo, uistinu odrasti i moći se pobrinuti sami za sebe (te pritom razviti i neke korisne vještine).

Možda u vama čuči prirodni talent kojeg niste svjesni, a možda će vaši kulinarski počeci više nalikovati na plavu juhu Bridget Jones. Vrijeme je da saznate! A to će vam olakšati ovih 5 koraka:

Pročitajte recept od početka do kraja

Bilo da se radi o tvrdo ukoričenoj kuharici ili objavi na Instagramu, pažljivo pročitajte cijeli recept. Da, i one dosadne dijelove. Kako ne biste gladni na pola puta pripreme otkrili da se treba marinirati naredna 24 sata. I kako biste utvrdili imate li kod kuće sve potrebno za maestralnu izvedbu makarona sa sirom.

Alati

Kao što mislimo da će nas sexy set tajica i majice motivirati za vježbanje, mogli bismo pomisliti i da je neophodan Le Creuset servis lonaca za kulinarske uspjehe. I ne možemo poreći da ima neke logike u tome, ali dobra večera za prijatelje može se pripremiti i u starijim loncima koje ste naslijedili od bake. Dokazano. Oštar nož za rezanje, kvalitetna daska koja se lako čisti i čaša vina za kuharicu mogu djelovati još inspirativnije.

Kuhanje je „me time“

Problem s kuhanjem je što se radi o zadatku koji uključuje pranje, rezanje, miješanje, pa onda još malo čišćenja… a satisfakcija traje kratko. Malo duže ako se pohvalite objavom na društvenim mrežama. No možemo taj zadatak učiniti puno zabavnijim ako ga pretvorimo u vrijeme za sebe. Pustite omiljenu nostalgičnu playlistu ili napokon poslušajte epizodu podcasta koja nikako ne dolazi na red i uživajte.

Kuhajte ono što volite jesti

Odakle krenuti? Najbolje s onim što najviše volite jesti. Pašticada je možda malo veći izazov za inicijaciju, ali tjestenina s jednostavnim umakom, jaja ili palačinke, pa postepeno prelaziti na zahtjevnije recepte najbolji je recept za kuhare početnike.

Možda neće biti idealno, ali ćete otkrivati što nedostaje: peći kraće, dodati začine i tako raditi plan za sljedeći put.

Praksa

Počeci mogu biti čupavi i tome mogu posvjedočiti iz vlastitog iskustva – kad sam slučajno radeći panna cottu napravila maslac i s tjesteninom servirala kiseli umak jer sam umjesto vina dodala malo vinskog octa… Kao i u svemu, vježbom do savršenstva!

I bonus savjet: počnite kuhati prije nego ogladnite!

Naslovni vizual: Unsplash

Pročitaj više

'Hobitnica oko vrata'

Prijelazna razdoblja obožavaju inovativne načine nošenja pulovera te igre između layeringa i novih načina vezanja. No jeste li znali da način kako nosite pulover puno govori o vašem karakteru

Godinama smo drhtanje prikrivali jer nam se nije dalo drugima objašnjavati što nam je, jesmo li bolesni ili toliko nesigurni da je to “bolno za gledati”. A onda su stigla važna istraživanja koja nam pomažu da prigrlimo drhtanje te da se jednom zauvijek oslobodimo stresa koji, kao i svaka napetost, ako se prikriva i potiskuje ostaje predugo u mišićima i fascijama.

Kada bismo ljudsko tijelo zamišljali kao državu, mozak bi bio predsjednik, srce ministar unutarnjih poslova, a vagus živac… tajna služba. Neprimjetan, ali ključan. Onaj koji spaja, usklađuje, umiruje i, ako mu se zamjerite – polako, ali sigurno sabotira cijeli sustav.

Iluzija kompatibilnosti

Priznajemo, obožavamo pjesmu Alke Vuice ‘Laži, laži, laži me’. Ima nešto pomalo uzbudljivo u dobro serviranim lažima, a još više u romantičnim pristranostima koje nam servira vlastiti um. Pa ipak, prisilili smo se zaviriti iza tamne strane slatkih laži ne bismo li saznali što je to rizik lažnog vjerovanja, zašto nas neke osobe automatski privuku i uvlače u začarani krug ovisnosti te kako konačno progledati?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.