Uho kao novčanik

NAJČUDNIJI ZAKONI NA SVIJETU: Gdje morate imati dozvolu za čizme s petama, a gdje je zabranjeno nositi lažne brkove?

Nika Kovačić
02.07.2023.

Istina, svijet je globalno selo, vrijeme godišnjih odmora kuca na vrata, a mi smo istražili što se u kojem dijelu svijeta NE smije raditi. Tek tako ako vam slučajno padne na pamet da bi se u Milanu mogli približiti kojem kipu, naravno, ne bi li fotka bolje ispala, u Eboli nasred ceste žvakati luk ili karanfilčić, a u kanadskom gradu Moose Jaw istrenirati koju životinju da vozi. Tek toliko da se snađete dok se više ne pojave ti roboti koji će voziti taxi…

U Singapuru ste se baš zaželjeli žvakaćih guma? Ne čudimo se, budući da zakon iz 1992. godine zabranjuje prodaju, uvoz i žvakanje žvakaćih guma. Iako je ova zabrana djelomično promijenjena, žvakaće gume se i dalje mogu kupiti samo u ljekarnama i s posebnom dozvolom.

Znamo da su visoke potpetice katkad tako opako dobre da izgledaju krajnje opasno, no u kalifornijskom gradu Blythe je zakonom zabranjeno nošenje čizama visokih potpetica bez dozvole.

Ok, zahvaljujući posebnim filterima i softverima umjetničke skulpture već odavno plešu na TikToku, no u Milanu se građani moraju držati na metar udaljenosti od svetih kipova ili fresaka u crkvama kako bi se izbjeglo oštećenje umjetničkih djela.

Mala svinjica za kućnog ljubimca je baš cool, no u Francuskoj, zakon iz 2010. godine zabranjuje imenovanje svinje Napoleonom. A to se naravno odnosi i na svinjsko meso ili bilo koji životinjski proizvod, a koji biste možda htjeli brendirati po francuskom vođi.

Ah, taj opojni miris rajčice, sira, origama koji se širi talijanskim gradovima. No, jeste li znali da nisu baš svi mirisi dobrodošli pa je tako u gradu Eboli žvakanje luka ili karanfilića strogo zabranjeno radi sprečavanja neugodnih mirisa u javnom prostoru.

Foto: Unsplash

U Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda, zabranjeno je hodanje po trotoarima s golim stopalima.

Znamo da ima jako nadarenih i pričljivih papiga, no uistinu ne znamo što bi papige rekle za australski zakon iz 1992. godine koji zabranjuje posjedovanje, prodaju ili uzgoj papagaja bez odgovarajuće dozvole.

Isto vrijedi i za kanadski grad Moose Jaw. Trebalo bi pitati nekog predstavnika iz životinjskog svijeta što misle o zakonu koji zabranjuje obučavanje životinja da voze automobil.

Molimo članove grupe LET3 da ovo ljeto nikako ne planiraju putovanje u Alabamu jer je tamo protuzakonito nositi lažne brkove koji izazivaju smijeh u crkvama koje oporezuju mlađe od 16 godina. Što reći nego Mama ŠČ!

Foto: Unsplash

U Velikoj Britaniji sve je ponekad naopako i na prvi pogled nerazumljivo pa tako i zakon iz 1313. godine koji zabranjuje da jastuk bude širi od 45 cm.

Ljudima svašta padne na pamet kada upadnu u flow autoceste (neka vrsta autohipnoze i halucinacije), no u Arizoni je najstrože zabranjeno loviti deve na autocesti.

U Francuskoj, zakon iz 1800. godine zabranjuje svadbe između mrtvaca i živih.

A u Ujedinjenim Arapskim Emiratima biste mogli zaraditi visoku novčanu kaznu ako se okršite o zakon koji doslovce zabranjuje vlasnicima pasa da ih šetaju u javnosti bez povodnika i plastične vrećice.

A onda kada naletite na kontrolora, ne preostaje vam ništa drugo nego slegnuti ramenima, izvrnuti džepove i reći da nemate ni prebijenog novčića jer ste ga nekome netom stavili u uho. Ne, nismo skrenuli s uma. Ovo je samo uvod u kanadski zakon koji zabranjuje stavljanje novčića u uho nekoj osobi bez njenog pristanka.

Umorni ste već od ovih ludih zabrana? Nema problema, možete se odmoriti, ali nadamo se da se niste zatekli baš u Vatikanu, jer zakon iz 1983. godine zabranjuje ležanje na stepenicama bazilike svetog Petra.

*Dok mi ovo pišemo možda su neki zakoni i prestali vrijediti, no ostat će barem kao spomenik ludosti te kao dokaz da smo svi mi neka vrsta Princeze na zrnu graška.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Nije Merkur jedini kriv!

Znamo da je svijet prepun neobičnih teorija, no ova nam je posebno privukla pažnju. Uostalom, treba malo skinuti tereta s nevinog retrogradnog Marsa

Svijet fantazije ili dosade?

Ima neka tajna veza između ljubitelja minimalističkih prostora i dosadnjikavog seksa te između vlasnika starinskih komoda i dubljenja na glavi nakon orgazma, kažu naši izvori koji su željeli ostati anonimni

Sve samo ne dosada!

U vremenu opsjednutom ludostima, šašavim estetikama i originalnim spikama, ispada da je stradala i dobra stara dosada. Evo o čemu je riječ…

karma is a...

Karmu su opjevali brojni pop pjevači, od Johna Lennona do Drakea, no što je ona zapravo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.