600 vrsta tjestenine

PASTA SPECIJAL: Nekoliko ludih činjenica o tjestenini i još puno toga

Erna Žganjar
26.10.2025.

Fusilli, tagliatelle, ravioli ili više volite špagete? Jeste li se ikad zapitali zašto postoji toliko različitih oblika tjestenine? Objasnit ćemo vam i pokazati najvažnije talijanske vrste paste, koji umaci idu uz njih te vam dati još pokoji savjet.

Da se mene pita svaki dan bi bio dan tjestenine pa tako kada biste me pitali da se odlučim za jedno jelo do kraja života, odgovor je jasan – tjestenina. Fusilli, ako ćemo detaljno. U usporedbi s Talijanima Hrvati pojedu “samo” 9 kilograma tjestenine godišnje što je čak 17 kilograma manje od dragih nam susjeda.
Prije nego se bacimo na ozbiljan posao i objasnimo sve o tjestenini krenimo s par jako zanimljivih činjenica.

Špagete ne možete prepoloviti na dva dijela. Jeste li probali? Sigurno jeste jer vam nisu stale u lonac, ali one nikad ne puknu na dva dijela nego na najmanje tri. To ima veze sa zakonom fizike i naporom koji nastaje kod istezanja i lomljena tijesta. Osim toga legenda kaže da svaki put kada pokušavate lomiti špagete jedan Talijan padne s Vespe, a to sigurno ne želimo. Zato polako i uspjet ćete ih smjestiti u lonac te kasnije uživati namotavajući ih vilicom.

Foto: Unsplash

Nemojte bacati vodu od kuhanja

Smisleno će poslužiti kao gnojivo biljkama na balkonu I nahraniti ih dragocjenim mineralima, a super je i kao maska za kosu koju držite 10 minuta te je isperete hladnom vodom. Kosa će vam sjajiti. Ne zaboravite samo da voda kod obje opcije treba biti ohlađena. Tjestenina nas čini umornima. Dodala bih – i sretnima pa joj malo umora nećemo zamjeriti, ako ne pretjeramo s njom.

Ljepljivi grumeni. Ako vam se to dogodi nakon kuhanja znači da ste koristili premalo vode. Pravilo je da kod 100 grama tjestenine trebate čak jednu litru vode. Iako se nadam da vodu samo solite, a ne uljite, moram vam reći da ulje pomaže da se tjestenina ne zalijepi čak i kod premalo vode. Nedostatak je da vam se umaci kasnije neće lijepo sjediniti s tjesteninom, a to je baš šteta.

Ime odaje oblik. Prije nego krenemo s vrstama samo da znate kako lako možete zapamtiti vrstu tjestenine. Ako ime tjestenine završava na –ini ili –ine, tada je riječ o tankoj vrsti tjestenine, a ako završava na –oni, onda je debela tjestenina u pitanju. Kod završetka –ette se radi o uskoj, a kod –elle širokoj tjestenini dok kad vidite “rigate” znajte da je riječ o žljebastom obliku.

Foto: Unsplash

Prepoznajete li tjesteninu sa slike? Možete li nam reći kako se zovu? Ako ste ljubitelj tjestenine i smatrate da je pasta amore, onda ćete saznati kako se zovu vrste ovog ukusnog obroka. Odat ćemo vam tajnu i koji umaci najbolje pašu uz koju tjesteninu te kako ju najbolje skuhati.

Fusilli, tagliatelle, ravioli ili više volite špagete? Jeste li se ikad zapitali zašto postoji toliko različitih oblika tjestenine? Objasnit ćemo vam i pokazati najvažnije talijanske vrste paste, koji umaci idu uz njih te vam dati još pokoji savjet. Talijanska riječ pasta ne znači ništa drugo nego tijesto. U pravilu se svako tijesto sastoji od istog temeljnog sastojka: brašna (ili pšeničnog griza). Zatim tu je voda, sol ili maslinovo ulje. Svejedno koji recept odaberete jedno ostaje isto: nebrojeno različitih oblika slasne tjestenine koja nastaje iz gornje baze. Hajdemo se zabaviti i naučiti sve o oblicima.

Kako odabrati umak uz tjesteninu?

Ove kombinacije savršeno harmoniraju i nadopunjuju se.

Špageti – ovu najpoznatiju vrstu tjestenine talijanske kuhinje ne treba posebno predstavljati. Ova fina tanka tjestenina posebno je ukusna uz umak carbonara ili na jednostavan, ali jako ukusan način: sa češnjakom i kvalitetnim maslinovim uljem poznatija kao aglio e olio.

Penne – su kraće i lakše ih je konzumirati. Dugački uski utori s vanjske strane ne samo da lijepo izgledaju nego imaju funkciju. Oni se brinu o tome da se umak više drži za tjesteninu, a najfiniji su uz all`arrabbiata (ljuti umak od paradajza).

Tortellini – debeljuškasti jastučići koji se tradicionalno pune mesom i serviraju s juhom (tortellini al brodo).

Ravioli – mogu biti kvadratnog, oblika polumjeseca ili trokuta punjeni su sirom, povrćem, mesom ili ribom. Ovisno o punjenju savršeno odgovaraju s umakom od paradajza, sira ili biljnim umakom.

Tagliatelle su šira sestra od špageta i savršeno upijaju umak. Najbolje ih je poslužiti sa začinjenim mesnim umakom poznatim kao tagliatelle con ragù alla bolognese.

Rigatoni imaju žljebastu površinu i veliku prazninu u unutrašnjosti koju ispunjuju povrtni nadjev baš kao i kremasti umaci. Zahvaljujući svojoj debeloj ovojnici rigatoni su robusniji i podnose veliku vrućinu pa su idealni za pećnicu, rigatoni al forno.

Cannelloni nalikuju rigatonima – samo bez žljebova i XXL formata. Najfiniji su ispunjeni rikotom i špinatom, obavijeni umakom od paradajza i naposljetku zapečeni mozzarellom postaju neodoljivi soulfood nazvan cannelloni ricotta e spinaci.

Farfalle – imaju oblik leptira, a neki ih zovu mašnicama i specifične su po tome da grabe umak poput malog bagera. Čvrsta jezgra ostaje dulje al dente i daje potrebni griz. Probajte ovu tjesteninu s umakom od šunke i vrhnja te graškom poznatije pod imenom farfalle alla Emiliana.

Linguine možemo opisati kao idealnu kombinaciju špageta i tagliatella. One su dugačke, ravne i nisu preširoke. Posebno pašu uz lagani kremasti umak od lososa.

Fusilli imaju oblik spirale i ukusni su kako s gustim tako i s rjeđim umacima neovisno imaju li komadiće ili ne. Također su idealni za salate od tjestenine. Volimo ih jer su svestrani i super ukusni.

Kako dugo kuhamo tjesteninu?

Pa 5 do 6 minuta za al dente, pod pretpostavkom da je dovoljno vode u loncu i da je vrela, sve ostalo je previše. Pokraj navedenih talijanskih klasika poput špageta, tortellinija ili ravioli postoje i drugi vrste tjestenine, a to su casoncelli (punjena tjestenina), lumachine (tjestenina za juhu) ili campanelle (kratka cjevasta tjestenina) koju možemo smatrati dosta nepoznatom. Ipak, to je samo frakcija vrsta tjestenine jer pazite sad, postoji čak 600 različitih vrsta! Svejedno koju vrstu tjestenine odaberete – pasta nas čini sretnom.

Pročitaj više

Europa susreće Aziju: Istanbul

Grad sa 16 milijuna stanovnika, bogate kulture i zanimljivosti iz mnogih stoljeća, ukusne hrane i doslovna poveznica između Zapada i Istoka. Istanbul nije bez razloga jedan od najposjećenijih gradova. Ostavit će vas bez riječi. Iscrpit će vas. Oduševiti. Ostavit će dugotrajan dojam.

Svaka čast božićnim filmovima, no vas i dalje opsjeda zašto vas se netko nije javio? Imamo listu filmova koji će vas utješiti ili vam preusmjeriti misli na neke druge staze. Iako, nitko ne tvrdi da je pokvareni vremenski stroj ispričnica za nejavljanje…

Poza 'pozdrav bivšem'

Konačno trening koji je u obzir uzeo i komplicirani svijet emocija te koji podjednako dobro djeluje i na naše tijelo, um, ali i osjećaje

S jedne strane vrijedi sve ranije opisano – malčice je naporno, a usudila bih se reći i seksistički, to što se od žena po tko zna koji put očekuje povinovanje tzv. male gazeu. Pronaći kostim koji je neobičan/zastrašujuć/smiješan, bez ‘sexy’ prefiksa postalo je gotovo nemoguće te zaista djeluje kao da nam društvo poručuje da čak ni u noći u kojoj pravila navodno ne vrijede, za nas ipak postoji standard atraktivnosti kojega smo se dužne pridržavati. S druge strane, kao što Lindsay kaže, na Halloween moguće je gledati kao na free pass – propusnicu uz pomoć koje se možemo ogoliti do mile volje, bez straha da će nas itko osuđivati. Uostalom, naše tijelo i jest samo naše pa zašto ga onda ne bismo ponosno pokazale? Ostalih 364 dana u godini drugi će možda okretati očima, ali ovaj jedan dan… Tad nam ne mogu ništa. Potaknuta razmišljanjem o Noći vještica, odlučila sam provesti mini anketu među svojim Instagram prijateljima.

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.