Poza 'pozdrav bivšem'

VJEŽBAM DAYO: Tko kaže da slomljeno srce i trening ne idu zajedno?

Nika Kovačić
09.02.2024.

Konačno trening koji je u obzir uzeo i komplicirani svijet emocija te koji podjednako dobro djeluje i na naše tijelo, um, ali i osjećaje

Koliko je yoga popularna i djelotvorna te usko vezana uz glazbu i pop kulturu, znamo već godinama. Doduše, ljestvica je uvijek bila tako visoko postavljena da nije bilo šanse da izvedemo ono što mogu Madonna, Gwyneth Paltrow i Dua Lipa – od dubljenja na glavi dok uvježbavaju novu pjesmu do toliko zapetljanih položaja nogu da su nas tetive počele zatezati i pri samom pogledu na fotku ili video. No sada je stigla inačica koja nam se ne čini toliko nedostižnom, a koja je u jednom spojila dvije omiljene aktivnosti – yogu i ples, tijelo, um i dušu.

Trening koji uvažava izražavanje emocija

Pa ako smo već godinama mogli uživati u balet-pilatesu zašto ne bismo mogli i plesati yogu. Ta vrijeme personaliziranih treninga i zabavnih crossovera je na svom vrhuncu, a priznajemo da nas je Dayo dosta zainteresirao. A još više priča kako je nastao. Uostalom, koliko znate treninga koji su započeli kao želja da izrazite emociju. Naime, kada je nakon jednog prekida koji se dogodio 2015. Petra Havelkova ostala slomljena srca, njena prva reakcija nije bila ona da se sklupča na kauču uz giga porciju sladoleda i romantičnih komedija nego da napravi nešto što bi najbolje pasalo njezinom tijelu te konačno da se izrazi kroz pokret, a usput istraži i svoje komplicirane osjećaje.

Foto: Unsplash+

Dayo pridaje veliku važnost osjećajima, a budući da minimizira pritisak na izvedbu, time automatski jača i naše mentalno zdravlje.

No Petri ovo iskustvo nije poslužilo samo kao dokaz da iz svake teške situacije može nastati nešto dobro, nego je koncept treninga nastavila vrijedno razvijati uz IFAA (Međunarodna fitness akademija za obrazovanje i usavršavanje). Rezultat je DaYo – nova vrsta holističkog treninga koja spaja različite elemente plesa i joge na vrlo harmoničan i kreativan način. Treba li reći da je trening u Njemačkoj uzeo maha jer trenutno je Petra obučila više od 350 trenera Dayo tehnike.

Poza zvana ‘pozdrav bivšem’

Osim klasičnih elemenata plesa i joge, ovdje se treniraju mobilizacija, ravnoteža, stabilizacija i koordinacija, a ultimativni cilj je taj da pustite osjećajima da slobodno teku i jednostavno se isključite. I najbolja vijest – za ovu vrstu vježbanja vam ne treba neko veliko prethodno iskustvo, kao što nema niti onog pritiska da vježbe izvodite točno onako kako treba, a kamoli lošeg osjećaja ako ste tek početnik. Nama ovo zvuči fenomenalno i rado bismo odmah počeli s treningom. A što kažete da prva poza bude ona koju bismo mogli nazvati ‘pozdrav bivšem’?

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.