Pizza Festival Zagreb

HRANA ZA SUPER MOOD: Što se događa u našem mozgu kada jedemo pizzu

Nika Kovačić
14.05.2023.

Kada je na mejl stigla vijest da se u Zagrebu organizira drugi po redu Pizza Festival Zagreb, tijelo nam je preplavila topla ugoda kao da smo čuli najdražu pjesmu, glas voljene osobe ili beep! Znate što već oslobađa najveću količinu hormona sreće. A što će tek jedan (ili više komada pizze) učiniti vašem tijelu kada se pojavite na Trgu J.J. Strossmayera u razdoblju od 18. do 28. svibnja i zagrizete prvi zalogaj. Ne želimo sada od jednostavnog užitka napraviti znanost i pokvariti vam tek, ali ove četiri stvari biste možda voljeli znati. Mislim, ako se i dalje pitate otkuda tako velika žudnja za pizzom i zašto ne možete stati?

Mozak pamti hranu koja povećava dopamin

Bili ste vjerojatno zaljubljeni, osjećali ste se high, imali ste krila… Sve su to slikoviti načini da dočaramo ono što čini neurotransmiter dopamin, kemikalija u mozgu odgovorna za osjećaj sreće, ugode i zadovoljstva kakvo preplati naše tijelo kada nas netko zagrli, razveseli ili nagradi. A jednom kada osjetite taj mood vrlo je vjerojatno da će ga vaš mozak zauvijek zapamtiti. I ne samo osjećaj, nego ono najvažnije – put koji vodi do njega. Drito preko ukusnog tijesta, mirišljave rajčice i rajskog sira. I samo da znate – ove žudnje nisu samo stvar osobnih preferencija; ukorijenjene su u biologiji našeg mozga. Tek tako da znate ako možda mislite da možete pizzi reći – ne!

Dvostruka doza triptofana i serotonin na najvišem nivou

Svi već znamo da pizza sadrži ugljikohidrate koji mogu povećati proizvodnju serotonina u mozgu. To je zato što ugljikohidrati potiču proizvodnju inzulina, koji pomaže transport aminokiseline triptofan u mozak. Ali ne utječu samo masnoće, sol i šećer u pizzi na razinu dopamina. Pizza također sadrži aminokiselinu zvanu tirozin, koja je prekursor dopamina. Osim ugljikohidrata u pizzi, sir također sadrži triptofan. To znači da kada jedemo pizzu, dobivamo dvostruku dozu triptofana, što može pospješiti proizvodnju serotonina i poboljšati raspoloženje. Na vama je da odlučite što ćete s tako velikom količinom sreće.

GABA: šifra za chillanje i spavanje

Koristeći najsuvremenije uređaje za skeniranje mozga, istraživači su uspjeli identificirati regije mozga koje se aktiviraju kada jedemo pizzu. Ta područja uključuju ventralni striatum, koji se aktivira kada dobijemo kakvu nagradu i kada se u amigdali obrađuju mocija. No, kao da već gore nismo pobrojali dovoljno nagrada, znanstvenici su uspjeli doći do otkrića da pizza sadrži aminokiselinu glutamat, koja može povećati proizvodnju GABA u mozgu. To znači da konzumiranje pizze može pomoći u opuštanju i smanjenju stresa bolje od ljetovanja na najljepšoj destinaciji na svijetu.

Ako vaš mozak nije zapamtio put do sreće, password glasi – Pizza Festival Zagreb

Probrana i iskusna ekipa chefova i pizza majstora na deset će kućica posjetiteljima ponuditi svoje najnovije kreacije: od čak 26 vrsta pizza svih stilova, preko originalne paste i sourdough focaccia do luxury gelata.  Više detalja o tome što su za Pizza Festival Zagreb pripremili Mrs. Fogg, Al Dente, Pizza Social Club, RougeMarin, Full Circle Pizza by Marko Palfi i Lana Bene, Bite of Fun by Melkior Bašić, Poma Food Boutique, Beg’s Plant Based, Pizza Fritta i Luxury Gelato Pri suncu – potražite na službenim stranicama Pizza Festivala Zagreb.

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.