žene, majke, prijateljice

ZAŠTO MORATE POGLEDATI „WORKIN MOMS“ – čak i ako niste mama

Kristina Stakor
19.05.2023.

Možemo li imati sve – pitanje je koje se često postavlja kad govorimo o balansu poslovnog i privatnog života te majčinstva, a odgovore na to pitanje serija “Workin Moms” daje na urnebesan način

Biti žena u suvremenom svijetu nije lako. Nije da smatram da je ikada bilo lako ili barem lakše, sasvim suprotno od toga, no kako bismo žonglirale sve uloge koje bismo trebale igrati, idealno bi bilo imati 10 ruku i barem 5 osobnih asistenata. Još teže je majkama, od kojih se uz sve očekuje da „budu roditelji kao da ne rade i rade kao da nisu roditelji“.

No kako to izgleda u stvarnosti, s dobrom dozom (crnog) humora već 7 sezona prikazuje kanadska serija „Workin Moms“. Kreirala ju je Catherine Reitman, koja tumači i glavnu ulogu Kate Foster, a našla se i u ulozi scenaristice, izvršne producentice i (povremene) redateljice. Prvu je sezonu temeljila na vlastitom iskustvu postporođajne depresije i povratka na posao nakon rođenja djeteta.

Serija se, osim tim temama o kojima se još uvijek nedovoljno govori, bavi i uvijek zanimljivim odnosima ženskih prijateljstava, bračnog života i njihovim izazovima, na neočekivan i nadasve duhovit način.

No nije interesantna samo mamama. I child-free osobe mogu suosjećati, ali se i poistovjetiti sa životnim likovima: kako preživjeti mizoginu klimu u uredu i biti shvaćena ozbiljno? Što sprečava mušku kontracepciju da zaživi? Što napraviti ako dođe do (emocionalne) prevare? Možemo li zaista pronaći nove prijateljice u odrasloj dobi?!

„Workin Moms“ osnažuje žene na nekoliko razina: ruši tabue o majčinstvu, o tome kako bi se žene trebale osjećati kao majke i partnerice, otvara važne teme koje se tiču dvostrukih mjerila i prije svega pokazuje koliko su žene sposobne, poduzetne, samostalne, moćne, ali i nesavršene – i kako je to sasvim ok.

No osnaživanje se nije događalo samo ispred, već i iza kamere: Reitman je angažirala žene scenaristice, kamermanke i redateljice te inzistirala da u svakoj sezoni barem jednu epizodu režira redateljica u usponu.

Na kraju odgledane finalne, sedme sezone koja me iskreno nasmijala, ali i rasplakala, mogla sam samo zaključiti da je vrijeme da sve pogledam ispočetka!

Naslovni vizual: Instagram (workinmoms)

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.