Plaža bez ljudi, ASAP!

APLIKACIJE KOJE ŽELIMO: Draga, AI, ako ti ne možeš riješiti ove sitne probleme, ne znamo tko može

Nika Kovačić
23.06.2023.

Kako nabrzaka naći plažu bez ljudi, kako sažeti esej od mejla u par suvislih rečenica i ne manje bitno – obrisati sve one blam situacije. Imate li i vi možda neku molbu kad već šaljemo listu nerazumnih zahtjeva:)

Aplikacija koja bira selfie gdje su svi dobro ispali

Znate onu foru: snimite selfie s deset frendica i ona koja je vlasnica mobitela te koja će ga prva objaviti gleda samo jedno – kako ona izgleda na fotki. A to što smo mi ostali potomci čovjeka slona, nije važno. Ok, priznajemo da je nakon pete čaše vina na tako malom ekranu teško vidjeti imamo li baš svi otvorene oči i laska li nam osvjetljenje, ali molim lijepo…Ako umjetna inteligencija ne može riješiti tako mali problem, što onda uopće može?

Screenshot za stvarnost

Topla je jesenska večer, a vi sjedite na terasi s bivšim kojeg niste vidjeli deset godina. Priznaje vam kako ste vi bili ljubav njegova života te da je gadno pogriješio što vas je napustio. Svjetla se gase, kockice leda tako zavodljivo zveckaju u vašoj čaši, konobar se upravo pojavio pokraj vas i sve je opet moguće. Pitanje glasi: otići s njim ili ga zauvijek napustiti? Poslije ćete vjerojatno taj prizor ponavljati stotinu puta u glavi. Zar ne bi bilo tako cool da ga zauvijek možete sačuvati (za neke hladne, da ne kažemo staračke, dane)?

Sažmi mi pliz svih 505 mejlova u par rečenica

Pet do pet je i šefica vam je proslijedila mail koji sadrži prepisku trinaestero kolega od stoljeća sedmog. Svi pišu kao da moraju nadmašiti Joyceov “Uliks”, a vi biste trebali što prije odgovoriti. To i ne bi bio neki problem kad bi vam netko ukratko objasnio što vam je činiti, što od vas traže i zašto je došlo do konflikta. Stoga, dragi programeri, može li netko napraviti softver koji bi mogao sažeti sve te poslovne nebuloze u nekoliko kratkih rečenica?

Foto: Unsplash, Geio Tischler

GPS za mjesta bez ljudi

Svi smo mi društvena bića – osim u situacijama kada nismo. Imamo migrenu, bad hair day, erupciju prištića, PMS na kvadrat… i baš bi nam dobro došla neka aplikacija koja bi dala odgovor na pitanje: “Zemljice draga, reci gdje je najljepša plaža, livada, ulica… na svijetu a da nema nikoga?” Hm… Kad već maštamo, trebala bi nam i neka koja bi upozoravala na bivše u blizini.

Bilo što za delete sjećanja

Pretjerali ste s džinom, zanijeli se u političkim debatama, iz nehaja uvrijedili kolegicu na poslu ili ste na brzaka uletjeli u kuću jer ste nešto zaboravili i ugledali mamu i tatu usred akcije. Ili još strašnije – oni su uletjeli vama. Pa zar ne bi bilo savršeno da, kao u filmu “Ljudi u crnom”, jednim pritiskom gumbića možete obrisati sjećanje na taj blam! Jednom zauvijek. Uređaj se službeno zove neutralizator, no mi bismo, eto, pristali na bilo koje ime.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Bruto ili neto?

Na poslu provodimo barem 40 sati tjedno, a mnogima zaokuplja misli i u slobodno vrijeme. Pa prije negoli se upustite u avanturu zvanu novo radno mjesto, provjerite što bi vas tamo moglo dočekati

"Što zapravo radi vaša tvrtka?"

Slang, žvaka, poštapalice, nezainteresiranost, klišeji, tračanje, razgovori o novcu i klasik nad klasicima – pitanje kada možete uzeti prvi godišnji

Kad oglas za posao traži motivacijsko pismo, priznajte, svima nam je prva pomisao: trebam novac, eto ti motivacije, no takva iskrenost nije rizik koji smo spremni prihvatiti kad su ulozi tako visoki. Pa kako napisati takvo koje će nam povećati šanse da taj posao doista i dobijemo?

A zašto nisam pozvan na sastanak?

8 ranih znakova da vaš šef manipulira vama i želi vas izbaciti iz igre

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.