Laptop nije kućni ljubimac

GRLITE LI I VI VAŠ LAPTOP NA KAUČU I U KREVETU: Dermatolozi apeliraju da vratimo laptope na stol

Lena Ivanović
24.09.2023.

Nećemo još jednom ponoviti da laptop nije vaš kućni ljubimac, ma koliko ga voljeli i trebali pa da ga morate non-stop držati u krilu, no ova istraživanja će vas možda potaknuti da probate naći neki drugi položaj i odložiti laptop na stol.

Ako su nam mobiteli i gadgeti postali ‘šesti prst’ znači li to da su nam laptopi u međuvremenu postali nešto poput partnera ili jastuka? Jer kada bi neki vanzemaljac površno bacio pogled na zemlju vjerojatno mu ne bi bilo jasno što je to malo, svjetleće što uporno titra usred noći pred našim očima, a mi hipnotizirani gledamo u njega kao da smo opet ludo zaljubljeni.

I nema veze što pri tome riskiramo nepravilne položaje koji će nam se jednog dana odraziti na držanje, bolove u kostima, upaljene tetive kada je virtualni svijet tako uzbudljiv. A neki od nas su počeli gledati na laptope i kao na efikasna sredstva za uspavljivanje – i ne mogu utonuti u san bez kakve serije ili ASMR filmića.

Dermatolozi upozoravaju

Iako već postoji ozbiljan broj istraživanja na temu kako gadgeti djeluju na naše tijelo, držanje, kosti, mišiće i psihu sada su se ovoj listi upozorenja pridružili i dermatolozi, navodeći da sve više korisnika laptopa koji ga drže u krilu ili trbuhu riskira da će razviti bolest zvanu eythema ab igne (EAI). Riječ je o oštećenju tkiva koje nastaje pretjeranim izlaganjem tijela toplini, što se često događa kod pekara, primjerice, kaže francuski liječnik Claude Bachmeyer.

Erythema ab igne (EAI) je dermatološki poremećaj kože koji se obično razvija kao posljedica izlaganja dugotrajnoj ili čestoj toplini koju emitiraju uređaji poput laptopa, grijača ili električnih pokrivača. Naziv ‘erythema ab igne’ na latinskom doslovno znači ‘crvenilo od vatre’, a ovaj poremećaj karakterizira pojava crvenila na koži, često u obliku mrežaste mreže ili pruge. Osim crvenila, koža također može postati smežurana ili se na njoj može pojaviti hiperpigemntacija.

Često se toplina koju emitira laptop niti ne primijeti jer se uređaj sporo zagrijava i postepeno se navikavamo na nju. Slično kao i kod opeklina od sunca, mogu se pojaviti promjene na koži koje pak mogu biti uzrokom tumora ili čak raka kože. Muškarci moraju biti posebno oprezni jer prijenosno računalo u krilu smanjuje proizvodnju sperme i time ugrožava vašu plodnost, baš kao i grijači sjedala u autima, upozoravaju stručnjaci.

Naslovna fotografija: Unsplash/Canva

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.