IGRE MOĆI: Sedam trikova koje vam uporno servira vaš ego

Erna Žganjar
11.05.2024.

Vaš ego vas kontrolira kroz misli koje vas odvlače od onoga što ste zapravo željeli. To se radi na vrlo lukav način koristeći sedam različitih pristupa kojima vaš ego virtuozno vlada kako bi vas natjerao da razmišljate. Evo o čemu je riječ…

Što je to u nama što blokira našu vezu s duhovnim dubinama? Ako je nebo stvarno, zašto nisam u kontaktu s njim? Sve religije i putovi bave se ovim središnjim pitanjem, pod različitim nazivima, a danas je na Zapadu najčešći “ego”. Pojam ego, u ovom kontekstu, aludira na naše duboko ukorijenjeno samoreferentno raspoloženje koje traži sebe, naš dobro skriven i vrlo prilagodljiv stav da se život vrti oko mene i mojih želja. Ego nas odvaja od drugih ljudi, od Prirode, od našeg autentičnog ja, od naše istinske odgovornosti i od ispunjenja naše sudbine. Naš ego je veliki uzurpator. Fokusira se na našu lokalnu neovisnost, lažno pretpostavljajući da je to globalna neovisnost. Ego nas uvjerava da smo uistinu odvojena bića s krajnje odvojenom voljom, bez inherentne veze s drugim ljudima ili nekom drugom energijom.

Naš ego postavlja nas u središte svemira, odvojene od svih i porobljene vremenom. Baveći se našom prošlošću, našim uvjetovanjima, našim zamjeranjima, našim proizvedenim identitetom, našom osobnošću ili našim budućim nadama, snovima, strahovima, tjeskobama, željama i pritiscima, ego stvara stalnu bujicu mentalnih struktura, od kojih svaka proklamira “Ovo sam ja.”

Ovaj ego, ovaj lažni pretendent, kad god se pojavi, zauzima počasno mjesto u srži našeg bića. Namjera je da govori u ime svih nas, iako naši različiti dijelovi nemaju integraciju. Usvaja glas i želje bilo kojeg dijela nas koji se privremeno gurne na vrh hrpe. Tako na primjer, naš ego, pod utjecajem jednog dijela nas, “odluči” učiniti nešto, ali kasnije pod utjecajem drugog dijela, mi se nađemo kako radimo upravo suprotno. Možda pomislim: “Sutra ću prestati jesti slatko.” Ali sutra moja ruka, ne mareći što je moj um mislio jučer, poseže za čokoladom.

Vi niste svoj ego

Zapravo, ne možete spoznati svoj pravi identitet i veličinu kroz svoj um. Živimo u vrlo užurbanom, glasnom i intelektualnom društvu. Ali da biste upoznali sebe, potrebno je stanje mirovanja, nerazmišljanja, potpune uronjenosti u sadašnji trenutak, ovdje i sada. Ali to nas nikad nisu učili. Ne možete pronaći put do mira, ispunjenja i sreće kroz svoj ego ili svoj um. Nešto u vama zna put do tamo – ali da biste ga pronašli, prvo biste se morali okrenuti od vanjštine i od ideja svog ega i uma – i uroniti unutar sebe. Tu se krije tvoja mudrost, mnogo veća mudrost nego što možete zamisliti. Nezamislivo veća i moćnija od ograničenog nam uma.

Ali vaš ego nema ni najmanji interes da pronađete ovaj put i dosegnete ovo prosvijetljeno stanje. Jer kad biste otkrili ovu mnogo veću verziju sebe, ego bi izgubio moć nad vama. Shvatili biste da je vaša trenutna slika o sebi loša šala. I da se temelji na nesporazumima, krivim tumačenjima i iluzijama. Ali tko se želi dobrovoljno odreći svoje moći? Barem ne svoj ego. Stoga pokušava sve kako bi spriječio te spoznaje u vama. Vaš ego želi imati moć nad vama i usmjeravati vas tako da neprestano dobiva energiju i pažnju od vas. Vaš ego želi da mislite, na kraju krajeva, on je dio vašeg uma. Želi da razmišljate, stvarate strahove, razmišljate o problemima i brinete. Kako bi vas natjerao da to učinite, ima nekoliko pametnih trikova u rukavu.

Vaše misli dolaze i odlaze, i dok ne naučite kontrolirati njih, one kontroliraju vas. Vaš ego vas kontrolira kroz misli koje vas odvlače od onoga što ste zapravo željeli. To se radi na vrlo lukav način koristeći sedam različitih pristupa kojima vaš ego virtuozno vlada kako bi vas natjerao da razmišljate. Ako mislite, vaš um dobiva energiju od vas. A vaš se ego može nastaviti napuhavati jer vam govori: Ja sam važan! Štitim te od zla i nesreće potičući te da razmišljaš o svim mogućim opasnostima!

Put do sreće

Ni vaš um ni vaš ego nemaju pojma što bi vas zaista usrećilo duboko u sebi. To je zato što prava sreća dolazi iz vašeg srca, a ne iz uma. Vaš ego zna da ste u potrazi za srećom. Da ga ne tražite u svom srcu, pred vama drži ideje, ciljeve, stanja ili stvari i obećava vam da će vas učiniti sretnijim nakon što ih ostvarite ili kupite. I tako trčite i mučite se. A kada ih jednog dana doista ostvarite, ubrzo ćete se razočarati kad shvatite da vas ne čini sretnima duže od nekoliko trenutaka. Ali vaš ego ne spava – i tada odmah dolazi s novom idejom, novim ciljem čije vam postizanje ovog puta obećava pravu sreću.

Osvrnite se na svoj život: Koliko ste često jurili za stvarima, ciljevima i vizijama i onda shvatili da vam nisu donijele ispunjenje kojem ste se nadali? Kladim se da ste ovo iskustvo doživjeli mnogo puta u životu.

Sedam trikova vašeg ega

Dakle, vaš ego čini sve što može kako bi vas držao u stanju aktivnog razmišljanja. I ima mnogo trikova u rukavu. Ako ne odgovorite na jedan od ovih trikova ili ga prepoznate kao iskušenje za svoj ego, on će se odmah prebaciti na drugi trik. Vrlo je uzbudljivo to svjesno promatrati jer tada otkrivate kako vaš ego funkcionira i kako vas uvijek želi zavesti da svoju energiju prebacite u vašu glavu, u vaše razmišljanje.

Potrebe

Vaš ego vas tjera da vjerujete da morate postići nešto konkretno kako biste bili zadovoljni. U stvarnosti, međutim, našim potrebama nema kraja. Bez obzira koliko smo već postigli: kao kanta s rupom, naš ego nikad nije zadovoljan i uvijek želi VIŠE. Više novca, više moći, više ljubavi, više priznanja, više uspjeha, itd. A kad jednom dosegnete određenu razinu, vaš ego odmah želi još više. Ili, ako to nije moguće, odjednom nešto sasvim drugo što bi vas navodno učinilo još sretnijim ili zadovoljnijim unatoč onome što ste postigli. Nasjednete li na ovaj omiljeni trik svog ega, nikada se nećete smiriti i nastaviti ganjati te ideje. Sve dok ne otkrijete da se savršenstvo, mir i trajno zadovoljstvo mogu pronaći samo u sada – i nigdje drugdje.

Strahovi od budućnosti

Ego stvara nesigurnost kroz strašne misli o budućnosti. Postavlja pitanja poput: Hoće li ovo potrajati? Hoćemo li to moći platiti? Hoće li biti krize? Hoće li cijene dionica strmoglavo pasti? Hoću li izgubiti svoj posjed? Hoće li me partner ostaviti? Hoću li biti adekvatno zbrinuta u starosti? Čim se bavite takvim pitanjima, uhvatite se u misli i brige o imaginarnoj budućnosti. I s ovim trikom još jednom gubite percepciju o ovdje i sada – jedinoj stvarnosti koja postoji.

Glasajte protiv

Bez obzira što radite, uvijek će postojati glas iz ega koji misli da bi suprotno od onoga što ste odabrali moglo biti bolje. Ako tako odlučiš, tvoj ego kaže: Možda si trebao drugačije. Ako to učiniš drugačije, tvoj ego kaže: Trebao si to učiniti na ovaj način. To stvara stalni sukob zbog kojeg se osjećate nesigurno i zaokuplja vas razmišljanjem i ispitivanjem. Ako nakon svojih odluka svjesno obratite pažnju na protivnički glas i prozrete trik, više nećete dopustiti da vas to jako uznemiri i prepoznat ćete ga kao pokušaj da vas natjera na razmišljanje kroz sumnje – umjesto puta za koji ste se odlučili sada krenuti punom snagom.

Žalite se

Ego uvijek nađe razlog da bilo koga optuži za bilo što. Okrivljuje druge ljude, političare, svijet ili Boga za probleme koji vam navodno otežavaju život. Vaš ego želi da razmislite tko je što učinio i tko je odgovoran za ovu ili onu okolnost u vašem životu ili u svijetu. Želi da tražite i nađete ‘krivca’ izvana – kako ne biste shvatili da ste upravo vi uzrok većine životnih okolnosti. Jer kad biste to shvatili, shvatili biste kakvu moć imate. A onda biste mogli početi istraživati ​​odakle dolazi ta moć i tko ste zapravo. Međutim, time biste oduzeli moć svom egu i umu, tako da oni nemaju interesa da krenete tim putem. Stoga se služe trikom da vas mentalno promatraju kao ‘žrtvu’ okolnosti ili žrtvu moći drugih. Tada se ljutite i razmišljate tko je kriv za sve nedaće u vašem životu i probleme svijeta. Ovo nikome ne pomaže, ali čini da se osjećate malim, nemoćnim i bespomoćnim. I to je upravo ono stanje u kojem se obraćate svom umu za pomoć, pitajući ga što sada možete učiniti i žaleći se kako je svijet nepravedan, umjesto da otkrijete da ste vi kreator svoje stvarnosti i odgovorni za svoj život. Međutim, to ne možete vidjeti osim ako ne razotkrijete priče svog ega kao smicalicu za održavanje moći nad sobom.

Unutarnji sukobi

Ako se vaš ego ne može nositi s nečim vanjskim, on traži nešto što navodno treba kritizirati ili poboljšati na sebi. Zatim vam daje misli koje vas upliću u sukob s vašim vlastitim zahtjevima ili idejama. Pa vam šalje misli poput: Trebali biste se pobrinuti za svoj mentalni razvoj umjesto da ležite na balkonu ili u vrtu. Trebalo bi više meditirati, vježbati, vježbati, izlaziti vani, bolje jesti, činiti više za svoje zdravlje, pomagati drugima, više raditi na sebi, ne biti toliko lijen itd. Ove misli dovode do nezadovoljstva sobom i stvaraju sukob između onoga što jest i onoga što bi trebalo biti. Ako vjerujete ovoj misli, postat ćete nezadovoljni i vjerojatno ćete se željeti promijeniti. A onda se ponovno krećete, pravite planove, razmišljate o tome kako to možete postići i počinjete raditi prema nekom zamišljenom idealu. I opet vas ovaj trik odvaja od prihvaćanja stvari onakvima kakve su sada, a time i od mira u vama.

Ladice

Ego vam želi dati iluziju sigurnosti. Stoga sve što percipirate svrstava u vrlo specifičan svjetonazor. Vaš ego vam daje viziju o tome kakav je svijet. I kakvi su drugi ljudi. Stoga svemu daje oznaku i stavlja ljude i stvari u vrlo specifične kutije unutar svog svjetonazora. Ego stavlja ljude, iskustva i okolnosti u kategorije sličnih stvari. Tada kažemo nešto poput: ‘Da, to je tipično za…’ ili ‘Da, znam to iz…’. Istina je da nas to zarobljava unutar određenih okvira i misaonih struktura i blokira jasan pogled na svježinu i jedinstvenost svake osobe i svakog trenutka.

Jer sve što je izvan ove vlastite ideje svijeta i njegovih ladica uznemiruje ego. Vaše percepcije koje leže izvan svjetonazora i uvjerenja vašeg ega stoga su ili ignorirane, skrivene, ismijane ili označene kao zabluda i pogreška od strane drugih. Ovako vas ego drži zarobljene u svom uskom kavezu.

Postavljajte pitanja

Još jedan trik ega je postavljanje pitanja na koja nema odgovora ili je on vrlo težak. Zašto se ovo događa meni od svih ljudi? Zašto određena osoba reagira ovako, a ne drugačije? Zašto je Bog dopustio da se to dogodi? Koji je smisao mog života? Tko je stvorio Boga? Što se dogodilo prije Velikog praska? Čak i kad bi postojali odgovori na takva pitanja, oni bi samo doveli do daljnjih pitanja. Kada istražujete pitanja poput ovih koja nemaju nikakve veze s vašom trenutnom situacijom, dajete egu dodatnu energiju. Zato vam se ponekad čini da je važnije pronaći odgovore na naizgled plemenita, ali nerješiva ​​pitanja u životu – umjesto pronalaženja smisla, moći i sreće u ovom trenutku, ovdje i sada.

Pročitaj više

Svi smo čuli za FOMO – strah da ćete nešto propustiti pa non-stop morate biti vani i zujati po svuda, no što je to FOBO – fear of better options?

reality check

Treba vam godišnji poslije godišnjeg? Svi smo imali taj moment, no znamo i kako se osloboditi stresa, ali i minusa koji nas je dočekao s povratkom u svakodnevicu

Bruto ili neto?

Na poslu provodimo barem 40 sati tjedno, a mnogima zaokuplja misli i u slobodno vrijeme. Pa prije negoli se upustite u avanturu zvanu novo radno mjesto, provjerite što bi vas tamo moglo dočekati

Crossover pjevačica i vocal coach

Irma Dragičević, crossover pjevačica, prepoznatljivo lice regionalnih mjuzikala i opereta te vocal coach s akademskom naobrazbom – otkriva nam kako bez straha pustiti svoj glas te kako nam pjevanje i ‘treniranje’ glasa glazbom mogu pomoći u boljem javnom nastupu, donijeti nam više samopouzdanja, a gotovo sigurno – pomoći nam da pronađemo talente koji nismo niti znali da imamo. (P. S. Da, većina nas može pjevati, i to jako dobro!)

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.