Set za preživljavanje

KRITIKA NIJE SVETO PISMO: Pa ipak, zašto nam trebaju korak po korak upute kako je preživjeti

Lena Ivanović
13.05.2023.

Naučiti se nositi s kritikom ne znači gurati frustraciju pod tepih. Kad netko vaš rad proglasi teškim debaklom, prihvatite činjenicu da ćete puknuti kao kokica. Ili pročitajte sljedeći tekst…

Poplava loših osjećaja

Fora je u tome da si dopustite da puknete. Bolje da vas preplave osjećaji i da to izbacite iz sustava nego da kritiku dodatno “zabetonirate” osjećajem samokritičnosti. Jer bolje je suočiti se sa svakom kritikom pojedinačno. Izbacite sve iz sebe bez obzira na količinu šmrklji koji će se tijekom procesa generirati.

Besplatna lekcija

Iritantna istina o kritici: ako je znate prihvatiti, postajete bolji u onom što radite. I samopouzdaniji. Pokušajte se zamisliti u situaciji da vas kritizira netko kome vjerujete – zamolite za mišljenje prijateljicu, pouzdanu kolegicu ili nekoga tko je neutralan. Što više kritike možete podnijeti, to ćete postajati imuniji – i spretnije ćete se dočekati na noge.

Budite objektivni

U svakoj je kritici i zrno istine. Ako se nekome nešto ne sviđa što radimo, to ne znači nužno da nije dobro. Budite objektivni – to što ste napravili ne mora biti loše, možda samo treba još poraditi na tome. Ako je kritika osobna, jeste li mogli pristupiti na drugačiji način? Bi li isprika pomogla? Svi ponekad griješe. Napravite popis (možete usput gunđati i psovati) onoga čemu vas je određena kritika naučila. I ne razmišljajte više o tome.

A kritika kritičaru?

Svi se sjećamo situacija kada smo bili relativno zadovoljni onime što smo napravili, a između stotine komplimenata čulo se jadno slabašno – “O, ne!” Iako ste možda istog trenutka pali u duboku jamu, sigurno je već sljedećeg dana sve ponovno bilo ok. Imajte na umu da kritika nije sveto pismo, kritičar ne mora biti u pravu. Procijenite koliko kritičar zna o temi i koliko vam je njegovo ili njezino mišljenje važno. Kritizira vas najbolja prijateljica? Razgovarajte o tome. Ili je riječ o osobi koja samo trabunja? Tada zaboravite.

Ne sorry, ali napiti se nije naš zadnji savjet

Vjerojatno nakon kritike nećete biti u stanju logički razmišljati. Kad bijes prestane i suze se osuše, odvratite si nečime pozornost – znajući da ćete se poslije moći objektivnije suočiti s kritikom. Primjerice, priuštite si omiljeno jelo ili film na Netflixu. Napiti se nije dobra ideja, kao ni cmizdriti drugima. Treba mozgu dati vremena da se odmori, a ne pogoršati situaciju.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Izgubljeni u šopingu

Znamo, zvuči nategnuto, ali kažu da nema brendova mi čak ne bismo znali ni tko smo, a ni što smo. Na primjer, odgovara li recimo našem karakteru i stanju duha više BMW zato jer smo proaktivni ili Mercedes jer više cijenimo stabilnost, jesmo li, primjerice, više desno (PC) ili lijevo (Mac)… Iako ova teorija zvuči uvrnuto, psiholozi šopinga (bihevioralni ekonomisti) mogu nam za nju ispostaviti i ‘račun’

Dubravki Vrgoč sinoć je u Esplanadi dodijeljena nagrada “Menadžerica godine u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta” Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA

Nekoć je sve bilo lako. Postojali su mladi, situirani i seniori, a onda se sve zakompliciralo…

priroda i društvo

Što je biološki sat i zašto su žene te koje uvijek osjećaju taj pritisak

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.