Vaš minimalistički plan: Zrno po zrno

SORRY, ALI VELIČINA IPAK NIJE VAŽNA: Put do uspjeha vodi preko mini-projekata i malih zalogaja

Lena Ivanović
22.03.2024.

Jesmo li mi to cijelo vrijeme živjeli u zabludi, jer odjednom je ispalo da veličina više uopće nije važna jer svi pričaju samo o tome kako su male stvari bitne i da nije dobro pretjerivati s megalomanskim planovima…

Znate već one spike – zašto si ne biste svaki dan čestitali na malim uspjesima. I koga briga ako niste uspjeli otići ove godine na maraton kada ste, evo, jutros izdržali vježbati deset minuta. Zaspali ste nakon tri stranice Knausgårda? Čestitamo! Ipak su to tri stranice. A što ćemo s onim kompletom seksi rublja i igračaka koje još niste stigli ni proučiti? Nema veze. Pa flertovali ste sa strancem preko puta vašeg stola cijelu večer, a i to se računa. Evo na kojim još poljima možete ostvariti velike uspjehe malim koracima.

Mini edukacija

Naučiti talijanski na ultra brzom tečaju za dva tjedna ne samo da zvuči skupo nego i stresno. Zašto si onda ne biste olakšali život. Počnite učiti talijanski na mini tečaju. Primjerice, svaku večer odvojite deset minuta za aplikaciju Babbel. Ne, nitko vam ne jamči da ćete do kraja ljeta savršeno govoriti talijanski, ali možda će vam stečeno znanje olakšati život na sljedećem putovanju u Italiju. Isto vrijedi i za književne klasike. Umjesto da si postavite zadatak da ćete svaki mjesec pročitati roman Moby Dick, možete svaku večer pročitati tri stranice. Uz dovoljno ustrajnosti i strpljenja doći će i dan kada ćete konačno pročitati cijelu knjigu.

Mini fitnes

Da, svima je jasno da se premalo krećete i da pod hitno trebate nešto poduzeti, ali što poduzeti kada pomisao na trčanje pet kilometara prije posla ubija svaku iole zdravu stanicu u mozgu. A što kažete na ovo – navijte sat tri minute prije uobičajenog vremena i rastežite se u krevetu tri minute. Eto, to je prvi korak prema zdravoj rutini. Drugi je korak da ujutro otrčite krug oko zgrade. Treći je korak da to napravite malo brže, a četvrti da se odvojite od zgrade i potrčite malo brže (na veliku radost susjeda). Isto vrijedi i za jogu. Slobodno raširite prostirku i ljenčarite na njoj umjesto na kauču. A želja za vježbanjem će se kad-tad pojaviti, vjerujte nam.

Mini investicije

Naravno da ne možete preko noći postati vuk s Wall Streeta, ali ako počnete koristiti aplikaciju Best Brokers (ioS/Android), na dobrom ste putu. Ne da bi- ste se zabavljali poput Leonarda DiCaprija, nego da biste razvili osjećaj za tržište i isprobali profi alate. Ne bi bilo loše ni da upišeteneki besplatni tečaj. Znate kako kaže stručnjakinja za financije Madame Moneypenny: “Dionice u principu nisu toliko opasne kao neznanje.“ Naš prijedlog – izdvojite svaki mjesec 25 eura i uložite ih u dobar fond.

Mini zdrave navike

Svjesni smo da ovo nije pravo vrijeme za trčanje doktoru za svaku sitnicu, ali tko kaže da ne biste mogli sami malo bustati imunitet. Počnite tako što ćete tjedan dana odlaziti u krevet 30 minuta ranije. Dobra vijest – američki znanstvenici koji proučavaju san zaključili su da sve osobe koje spavaju manje od sedam sati češće obolijevaju od prehlade, dijabetesa i depresije. Ajmo, cilj je odspavati barem osam sati svaku noć. Priznajte da je ovaj zadatak mogao biti puno, puno teži…

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Svi smo čuli za FOMO – strah da ćete nešto propustiti pa non-stop morate biti vani i zujati po svuda, no što je to FOBO – fear of better options?

reality check

Treba vam godišnji poslije godišnjeg? Svi smo imali taj moment, no znamo i kako se osloboditi stresa, ali i minusa koji nas je dočekao s povratkom u svakodnevicu

Bruto ili neto?

Na poslu provodimo barem 40 sati tjedno, a mnogima zaokuplja misli i u slobodno vrijeme. Pa prije negoli se upustite u avanturu zvanu novo radno mjesto, provjerite što bi vas tamo moglo dočekati

Crossover pjevačica i vocal coach

Irma Dragičević, crossover pjevačica, prepoznatljivo lice regionalnih mjuzikala i opereta te vocal coach s akademskom naobrazbom – otkriva nam kako bez straha pustiti svoj glas te kako nam pjevanje i ‘treniranje’ glasa glazbom mogu pomoći u boljem javnom nastupu, donijeti nam više samopouzdanja, a gotovo sigurno – pomoći nam da pronađemo talente koji nismo niti znali da imamo. (P. S. Da, većina nas može pjevati, i to jako dobro!)

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.