Ležiš i prebacuješ!

GENIJALNI PATENTI ROĐENIH LIJENČINA: Tko kaže da lijenost ne može biti produktivna?

Nika Kovačić
12.01.2024.

Ovo četvero genijalaca je zacijelo mislilo – zašto se mučiti bez veze, kada može i jednostavnije!

Daljinski

Zašto muškarci svako malo primaju tu malu stvarčicu u svoje ruke? Zato što bi se inače po cijeli dan na telki vrtjele reprize svih Emily u Parizu, Kruna i Seksa i gradova. I zato, svaki put kada ležite ko prebijena mačka na kauču i nervirate svog partnera, pomislite koji trenutak na gospodina Adlera, kralja couch potatoesa. Zašto? Zato što je upravo Robert Adler, rođeni Bečlija 1956. godine konstrurirao aparate pod imenima ‘Lazy Bones’ i ‘Space Command’ za Zenith Radio Corporation u Chicagu. Naravno, sve je to bilo prije vremena kabelske televizije i salate od kabela i žica. Hvala gospodine Adler! Mislit ćemo na vas!

Korektor

Bette Graham je početkom pedesetih godina radila kao sekretarica u firmi Texas Bank and Trust u Dallasu. A kao i većina njenih kolegica imala je problema s prvom električnom IBM pisaćom mašinom. I naravno s tipfelerima. (Hvala Bogu na spelling checkeru!) Dakle, može se slobodno reći da je ideja gđice Bette bila i više nego genijalna. Premažeš slovo ili riječ bijelim lakom, malo puhneš i voziš dalje! Nažalost, tek godinu dana prije njene smrti, dakle 1979. Bette je uspjela i prodati svoj patent pod imenom Liquid paper Gillette Coporation za 47.5 milijuna dolara.

Pelene za jednokratnu upotrebu

Znate onaj grafit ‘Dosta sam se ja u životu namorala!’ Srećom, Marion Donovan bivša redaktorica magazine Vogue je došla na ideju kako si olakšati posao s pranjem i peglanjem pelena pa je tako davne 1951. izrezala jedan plastični zastor za tuš i tako napravila prvi prototip pelena za bacanje. Trebalo je još samo zašiti par gumbića i patent je tu. Tres chic!

Usisivač

Zapravo, bi čast za izum ovog čudesnog stroja trebala pripasti Londončaninu Hubertu Cecilu Boothu. No, zašto onda dovraga Englezi kažu to hoover, umjesto to booth? Vrlo jednostavno! Zato što je mašina koju je izmislio Booth bila pravi monstrum. Motor i pumpa su bili tako veliki da je za njihovo pokretanje trebalo unajmiti par konja. A onda je sve to dozlogrdilo izvjesnom Jamesu Murrayu Spangleru iz Ohija pa je počeo petljati nešto s jastučnicama svoje supruge, jednim ventilatorom i jednom drškom od metle, sve dok nije usavršio svoj izum i prodao ga Williamu Hooveru. Ovaj je potom prepoznao tu rupu u niši i prodao ga 1908. pod imenom usisivač. Jadni Booth!

Naslovna fotografija: Unsplash, animacija: Canva

Pročitaj više

Čovječuljak u glavi kao unutarnji kapitalist

Ako se niste dali zbuniti s ovime “ili” mi smo za varijantu da jedno ne isključuje drugo. Zašto ne bismo imali oboje? Razmišljam o današnjem tržištu rada i pitanju za milijun eura: Što točno želite?

chit chat

I usputno čavrljanje sa strancima je vještina koja se može istrenirati, a mi donosimo par prijedloga kako bi ono bilo što ugodnije

moć misterioznosti

Lako bi bilo pomisliti da pratitelji koji se broje u tisućama dokazuju da je neka osoba zanimljiva, no sve je više onih koji smatraju da su više seksi one osobe koje uopće nisu prisutne na društvenim mrežama

Loš tajming ili pogrešan stil?

Poslodavci su ipak otvorili svoje bilježnice i pogledali što su sve potajno zabilježili kada su preko nečije molbe za većom plaćom velikim slovima napisali NE

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.