UPOZNAJTE MUSIDORU

PRVI VAMP NA SVIJETU: Tko je bila prva superjunakinja koja je svijet zaludjela uskim seksi kombinezonima

Aleksandra Orlić
12.02.2023.

Upoznajte slavnu Musidoru, francusku glumicu, spisateljicu, redateljicu i producenticu koju povijest nepravedno zanemaruje kako bismo je ponovno s oduševljenjem otkrili. Nakon filma ‘Irma Vep’ francuski redatelj Olivier Assayas nam je nedavno poklonio i istoimenu izvrsnu seriju

‘Sve te superjunakinje nose samo lateks i kožu. Ta pogledaj samo Scarlett Johansson, Angelinu Jolie, Gal Gadot! A što kažeš da za promjenu za kombinezon uzmemo nježan baršun ‘, pitanje je koje stilistica postavlja Aliciji Vikander koja u seriji ‘Irma Vep’ glumi Miru. Zvijezda blockbustera tek je pristigla u Pariz na snimanje kultnog remakea francuskog klasika, nijemog filma iz 1916. godine – ‘Les Vampires’. Pročitala je scenarij, svidio joj se, i to jako, iako ga nije imala vremena detaljno proučiti pa joj na početku serije redatelj na mobitelu ovlaš prikazuje scene iz starog crno-bijelog filma.

Baršun umjesto lateksa

No tek na probi kostima Mira prvi put uzima u ruku staru fotografiju, a i mi tada skupa s njom prvi put vidimo kako je izgledala prva Irma Vep – fiktivna junakinja koja je u uskom kombinezonu prošetala noćnim Parizom i koju je prije 106 godina oživotvorila Francuskinja Musidora. ‘Kako je moćna! Kako divne ženstvene obline’, kaže Mira. No tko je zapravo žena koja je toliko puno učinila za ženska prava, umjetničko izražavanje, uživanje, a zbog koje se i počeo koristiti izraz – vamp?

Musidora, zvijezda nijemog filma i muza nadrealista

‘Važno je biti fotogeničan od glave do pete, a nakon toga vam je dopušteno pokazati i malo talenta’, čuvene su riječi karizmatične Musidore, jedne od prvih zvijezda nijemog filma koju pamtimo po dramatičnim crnim očima, blijedom tenu i pripijenim kombinezonima, a koja se proslavila ulogom Irme Vep. Pa čak i ako priznamo da možda ima ponešto istine u toj ironičnoj izjavi, čini se da je Musidora svijetu u oči sasula toliko talenata da ne znamo odakle krenuti.

Rođena je kao Jeanne Roques u Parizu 1899. godine od oca kompozitora i teoretičara socijalizma te mame slikarice i feministkinje. No već s petnaest godina, kada piše svoj prvi roman, daje naslutiti da će odsad nadalje igrati samo po svojim umjetničkim pravilima. A to znači da će se sama ‘roditi’ još jednom. Ovaj put pod imenom Musidora (doslovno znači – dar muza), a koje je posudila iz knjige Théophilea Gautiera iz 1838. godine.

Prva krađa vampirskog stila

Ostalo je povijest. I to ona koja ide ubrzanim ritmom, od trenutka kada ju je kao plesačicu u Folies Bergère primijetio redatelj Louis Feuillade, namijenivši joj ulogu Irme Vep u seriji ‘Les Vampires’. Iako je njezino ime anagram od riječi vampir, u seriji nema nadnaravnih bića koja vam sišu krv, nego se sve vrti oko gangsterskih bandi, spletki, krađa, kao i koketiranja s okultnim koje je tada u Parizu totalno in pa tako u jednoj epizodi Irma Vep pod utjecajem hipnoze mora počiniti atentat.

Nije čudno što je hrabra junakinja zaludjela sve pred malim ekranima, čak i nadrealiste koji su smatrali da Irma savršeno utjelovljuje ‘totalno kino’ te onaj famozni hod između svijeta stvarnosti i imaginacije, podsvjesnog i fiktivnog. Dakle, bilo je samo pitanje vremena kada će njezin vampirski stil vrlo brzo kopirati i američka glumica Theda Bara i pretvoriti ga u pravi trend, koji i danas tako halapljivo sišu vampovi, vampiri i svi superjunaci ovog svijeta u preuskim kombinezonima u kojima se ne da disati.

Od seks-simbola, redateljice do arhivistice

No iako se proslavila kao neka tajna agentica u seksi kostimima, Musidora je bila puno više od tadašnje seks-ikone s obzirom na to da je tijekom života radila i kao pjevačica, spisateljica i redateljica, a 1919. je osnovala i svoju producentsku kuću. Zanimljivo je kako je sama spisateljica Colette, koja joj je cijeli život bila dobra prijateljica, inzistirala da upravo ona režira i glumi u ekranizacijama njezinih djela. Iako je Musidora režirala deset filmova, očuvana su ostala, nažalost, samo dva. Izgleda da se umjetnica, ma koliko talentirana bila, baš poput Tesle, nije dobro pobrinula za svoje ugovore. Naime, mnoge od njih uopće nije potpisala kao redateljica i scenaristica nego samo kao glumica pa je tako pred kraj života radila kao prodavačica kinoulaznica i arhivistica, a u sjeni svoje nekadašnje slave pisala pjesme, romane i drame.

Toreador da. A dubler? Ne, hvala!

No kada se sve zbroji i oduzme, Musidora je stvarno zaslužila titulu superjunakinje i u stvarnom životu jer je bila hrabrija i od Hemingwaya i Toma Cruisea zajedno. Ne samo što je bila hiperproduktivna, odvažna i smjela, nego je doslovno rušila granice gdje god je stigla – bilo da je igrala uloge socijalnih radnica na dnu društva koje je suprotstavljala klišejiziranoj slici glamurozne Parižanke, miješala smjelo kina i kazališta ili odbacila prekarikaturalan stil glume koji je bio važan u doba nijemog filma te prešla na onaj ful prirodni.

Musidora kao da nikada u životu nije čula riječ odustajanje, a svemu što je radila prilazila je s puno ironije, istraživačke znatiželje i autorefleksije. Treba li još napomenuti da se u jednom razdoblju života kada se užasno zaljubila u jednog toreadora zbog njega preselila u Španjolsku, a na filmskom setu je inzistirala da sve scene snimi sama, i to bez dublera. I stoga još jednom Olé! za prvu pravu super junakinju koja je cijelom svijetu pokazala što to znači biti prva, prava Wonder Woman, a pred kojom i Tom Cruise može samo napraviti pet počasnih krugova mlažnjakom i ispisati na nebu njezino ime – M.U.S.I.D.O.R.A.

Naslovna fotografija: HBO

Pročitaj više

Eurosong je izazvao mnogo reakcija na različitosti koje smo imali prilike doživjeti. Svakakvi ružni komentari povlačili su se društvenim mrežama. Svijet još nije spreman za različitosti, a kako bi i bio kad još nismo prihvatili ženska i dječja prava. Upravo o tome potonjem želim pisati jer istraživanja američkim i švicarskih sveučilišta daju frapantne rezultate.

business & pleasure

Spremne ste svoje prijateljstvo odvesti na novu razinu – onu poslovnu? Koliko god vam bila dobra ideja proizašla iz druženja s frendicom, prije ove avanture postavite si 5 pitanja i saznajte kakva budućnost očekuje vaš biznis i prijateljstvo

Pred nama je najnevjerojatnija vožnja u povijesti čovječanstva. Vežite se, polijećmo!

NOVA POSLOVNA PRAVILA

Kako to da ste već tri godine zapeli na istom radnom mjestu i ni mic pa se u usporedbi s vama, čak i ona orhideja koja čami na vašem radnom stolu i koja već peti puta mijenja ruho čini kao simbol uspješnog cvijeta? Hm… A jeste li sigurni da koristite nove programe?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.