Tko je tu lud?

10 SIMPTOMA GASLIGHTINGA: I jedan prečac koji odmah vodi do odgovora radi li vas netko ludim

Lena Ivanović
13.08.2023.

Iako je svaka treća osoba u nekom razdoblju života doživjela gaslighting, malo nas može od prve prepoznati manipulaciju. Evo kada nije riječ o tome da vaš partner ima samo drugačiju perspektivu koju vi nikako ne razumijete nego da vas namjerno rade ludim.

Znate onaj prastari vic kada se žena ranije vrati s posla kući i zatekne muža u spavaćoj sobi s ljubavnicom, a preljubnik se potom pravda riječima – ‘Pa dobro, vjeruješ li meni ili svojim očima?’ Eh, kada bi barem vaš problem bio tako očit, jer puno lakše biste izašli na kraj. No što kada je u igri na tisuću zbunjujućih znakova pa nikako ne možete odlučiti tko je u pravu – je li vam se samo učinilo da je vaš partner flertao s nekim, a sada vam prodaje priču da ste ljubomorni, paranoični i da imate priviđenja? Srećom, postoji nekoliko načina kako možete prepoznati jeste li žrtva manipulacije.

Prijatelj ili stranac kao objektivan sudac na temu – tko je tu lud

Jednostavno, pitajte za mišljenje prijatelja. I to onoga za kojeg mislite da može sagledati situaciju realno. Nevjerojatno je koliko sami nismo u stanju vidjeti što nam se događa pred očima, kaže i britanski filozof Alain de Botton. A to ide toliko daleko da čak i obični stranci koji s nama provedu deset minuta mogu realnije sagledati situaciju od nas. No, ukoliko vam se ne da povjeravati prijateljima ili slučajnim prolaznicima, ovo je popis simptoma koji govori samo jedno – da, vrijeme je da progledate. S vama je sve u savršenom redu i nije vam se samo činilo…

Foto: Unsplash+

10 simptoma da ste žrtva gaslightinga

Negiranje: Osoba tvrdi da se nešto nije dogodilo, iako ste malo prije svjedočili događaju i znate da ne umišljate. “Ma nisam to rekao/la” ili “To ti se samo čini.”

Izmišljaju informacije: No, manipulator često ne ostaje samo ne negiranju nego često, pogotovo ako ima bujnu maštu – naprosto izmišlja informacije ili vrlo precizno opisuje nepostojeće događaje kako bi vas doveli u zabludu.

Dovode u pitanje vaš pamćenje: A da nije u igri vaše nepouzdano pamćenje? Jao si ga vama ako ste ponekad nešto zaboravili, jer manipulator sada ima dokaza. Uostalom, to mu je i cilj – navesti vas da počnete sumnjati u sami sebe.

Pomiču cilj: Taktika preuzeta iz gejmerskog svijeta – manipulator mijenja svoje tvrdnje kako bi vas zbunio i prisilio da se konstantno prilagođavate novoj stvarnosti.

Namjerno stvaraju konfuziju: Namjerno izazivaju konfuziju kako bi vam bilo teško razaznati što je istina, a što nije.

Napad na emocionalnu stabilnost: Kada ništa više ne pomogne, pripremite se na to da će vas gaslighter početi vrijeđati, omalovažavati ili koristiti druge tehnike kako bi narušio vašu emocionalnu stabilnost.

Izolacija od podrške: Gaslighter će vas možda pokušati izolirati od vaših prijatelja, obitelji ili drugih izvora podrške kako biste se osjećali nemoćno i izolirano.

Kršenje granica: Neprestano prelaze vaše granice, jer time žele oslabiti vaš osjećaj identiteta i autonomije.

Pretvaraju se da su zabrinuti za vas: Gaslighter se može pretvarati da je zabrinut za vaše dobro i to samo zato da kako bi svoje manipulacije jednog dana prikazao kao brigu.

Negiraju manipulacije: Kada ih suočite s njihovim ponašanjem, gaslighter će vjerojatno sve to negirati. ‘Časti suče, nevin sam i sve mi je ovo smješteno. Čak i ovaj popis od 10 simptoma.’

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

ČAROBNI KAMEN

Ne morate vjerovati u čudesni kamen mudraca, ali možete isprobati plemenite i poludrage kamenčiće koji će vam podariti ekstra ljepotu, unutarnju ravnotežu te vam pomoći da se riješite bolova. Kad već ne mogu natjerati nekoga da se ekspresno zaljubi u vas, ili?

Kad se govori o toksičnim odnosima, puno se pažnje posvećuje ljubavnim vezama, no ponekad zanemarujemo one „vukove u ovčjoj koži“ u vlastitom taboru – među prijateljima

unutarnji glas

Svi ljudi posjeduju intuiciju, no možemo li joj uvijek vjerovati i kako biti bolje usklađen sa svojim šestim čulom?

Stalno se uspoređujemo i ocjenjujemo: drugi su pametniji, ljepši, uspješniji i sve mogu bolje. To često izaziva neugodne osjećaje i otežava nam prihvaćanje sebe onakvima kakvi jesmo. Usporedbe s drugima mogu ozbiljno narušiti naš pozitivan stav prema sebi. Zašto se onda uspoređujemo s drugima? Kako to stalno uspoređivanje s drugima utječe na našu psihu i naše živote? Kakvu ulogu igraju društveni mediji isamoprihvaćanje? Ovdje ćemo vam dati odgovore na ova pitanja i pružiti vam druge uzbudljive činjenice.

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.