Imaš ili nemaš rizz faktor

DEJTING TRENDOVI KOJI TEK DOLAZE: Skinite rizz naočale i nemojte se tera-pozirati niti pokazivati PMI

Lena Ivanović
19.11.2023.

Web stranica za upoznavanje Plenty of Fish ispitala je 6000 američkih korisnika ne bi li otkrila neke trendove u nastajanju

Rizz naočale

Sjećate se kako ste nekada govorili da netko nosi ružičaste naočale i da ne vidi dobro realnu situaciju nego je boji osjećajima i scenarijima iz mašte? E pa sada tako govorimo da netko gleda osobu kroz ‘rizz obojene naočale’? Pogled u Urban Dictionary otkriva da je rizz skraćenica za riječ karizma. U prijevodu – za samopouzdanje i gard. No što je tu problem, jer šarm je uvijek tako privlačan. Pogotovo kada čovjek s rizzom ima izvrstan nastup, a i vještine uvjeravanja su mu na nivou. Hm, pa problem je samo taj što ćete na kraju svoje sastanke početi procjenjivati na temelju rizz faktora, a ne na osnovu toga što vi želite i koliko ste zapravo kompatibilni.

Canon-Bailing

Canon događaj je nešto što bismo mogli opisati kao onaj ‘aha’ ili ključni trenutak koji oblikuje vašu budućnost. To je suštinski važan događaj jer odlučuje kojim ćete putem krenuti ili gdje skrenuti. Kada canon-bailate iz veze, usredotočujete se na razvoj vlastitog identiteta umjesto da se jednostavno oslanjate na vezu da vas ona definira.

Foto: Unsplash+

Thera-Posing

Ukratko rečeno – to bi bilo ono kada nekoga nazovete narcisoidnim bez da pri tome stvarno razumijete što to zapravo znači. Ljudi često zloupotrebljavaju riječ koju su čuli tijekom terapije. Da, samo zato što netko kaže: “Obratite pažnju na mene! Upao sam u fontanu”, ne znači nužno i da je ta osoba narcisoidna.

PMI. Šifra za preuranjenu intimnost

Kao što postoji TMI (previše informacija), tako sada postoji i PMI, nešto kao preuranjena intimnost. To je kada prerano dijelite previše informacija na dejtovima. Na primjer, netko pita što želite, a vi krenete u detalje opisivati kućicu na moru, troje djece i mjesto gdje želite dočekati penziju. A vaš sugovornik je jednostavno mislio što ćete naručiti s menija.

Kript-ik

Naglasak bi u ovom neobičnom terminu trebao biti na riječi ick, a koja je u međuvremenu postala trend na TikToku. Kad netko kaže ili učini nešto ick, odmah vizualiziramo nešto mučno ili grozno. No u ovom slučaju ovaj termin se upotrebljava kada primjerice naglo shvatite da se sve teme vaše simpatije i na desetom susretu vrste samo oko jedne ick teme. Tema ne mora biti nužno vezana uz kripto-svijet da bi stvari bile kript-ik. To može biti bilo koja tema na svijetu, od bjesomučnog planinarenja, kuhanja do pjesmama Taylor Swift. No u svakom slučaju, definitivno jedna od situacija kada ozbiljno razmišljate da ponovo postanete singl.

Naslovna fotografija: Unsplash, Canva

Pročitaj više

Budite realni!

Priznajte jednom za uvijek da vi to ne možete i slobodno zaboravite na priručnike za samopomoć! Naravno, knjiga američkog neuropsihologa Paula Pearsalla ‘The Last Self-Help Book You’ll Ever Need’ je izuzetak!

Ne morate guglati simptome

Groznica, klecanje koljena, aritmija srca, gubitak sluha, paranoja, a naposljetku i potpuni gubitak razuma. Pa vi sada recite da to nije bolest. Dobra vijest: lijeka ima. Još bolja: kao i onih koji baš vole bolovati od ljubavi…

Sologamija, što je to?

Pogledali smo neke SF filmove koji tematiziraju ljubav, a zavirili smo i u knjigu ‘Future of Love’ Matthiasa Horxa

Izlaz iz fatalne veze

Što je to u našoj ćudi da nas tjera da hakiramo partneru e-mail, da se smucamo oko njegove zgrade dok vani lije kao iz kabla i da otkantavamo frendice jer smo, eto, toliko zauzete ne bismo li slučajno naletjele u gradu na predmet svoje žudnje? Da, čini se da odgovor leži baš u onom dijelu mozga koji je odgovaran i za sve vrste destruktivnih ovisnosti. Želite li se skinuti?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.