Spuštaj zaštitnu branu!

FORMULA USPJEŠNIH SPOJEVA: Najvažnija lekcija koju možemo naučiti od LGBTQ+ zajednice

Lena Ivanović
15.09.2023.

Netko će sada ovaj savjet možda nazvati jako neseksi i necool, no mi ga zovemo razumnim.

Vjerojatno ste vidjeli onu foru na društvenim mrežama – majmun sjedi na kauču, podočnjaci do poda, a ruka na glavi jer je dobio nagli napad migrene. ‘Zar niste vidjeli sve one crvene zastavice’, pita za šrink. ‘Ma jesam, ali sam mislio da je karneval!’ Nećemo se rugati jadnom majmunu jer tko od nas nije barem jednom namjerno previdio sve te upozoravajuće znakove?

Uostalom, zašto bi inače ljudi pokrenuli sjajan biznis i i počeli printati majice s natpisom ‘Red Flags Carnival’ te otvarati istoimene grupe na društvenim mrežama. Tko zna, možda se stvarno organizira i pravi maskenbal na tu temu. No s druge strane, tko nam je kriv što nismo odmah na početku postavili prava pitanja nego smo se prepustili maštanju i brijanju po vlastitim fantazijama.

Foto: Unsplash

Komunikacija je seksi!

A onda smo naletjeli na Hingeov Date Report koji pokazuje da je dvosmislena komunikacija apsolutno zabranjena za mnoge queer osobe, a više od polovice ispitanih korisnika aplikacije navelo je kao najveću prepreku u ljubavnom životu u protekloj godini upravo neadekvatnu komunikaciju. Točnije rečeno, 36 posto ispitanika je reklo da ne bi išlo na drugi spoj s osobom ako su im namjere nejasne ili uopće nisu iskomunicirane, čak i ako je sve ostalo dobro, a 71 posto trans osoba izjavilo je da jasno formulira svoje namjere i ideje prije prvog susreta.

Foto: Unsplash

Što želim, a što ne želim od osobe s kojom upravo sjedim na dejtu?

Znate već na koja pitanja mislimo – Kakva očekivanja imam od sastanka? S kojom namjerom upoznajem novu osobu? Što želim, a što nikako ne želim od osobe koja sjedi preko puta mene (ili u mom krilu)? A sve dok ne dobijete prave odgovore – primjenjujete trend zvan guardrailing  (nešto kao da ste spustili zaštitnu branu koja vas treba spriječiti u tome da opet srljate u vezu, iako su vam crvene zastavice do grla). Ok, uvijek će biti onih koji će reći da su takva pitanja užasno neseksi. Nešto kao da na prvom dejtu izvučete dosadan upitnik s izlistanim očekivanjima i strogim uvjetima u fusnotama. Zovite to kako želite, no mi to zovemo razumnim. A i šrink s početka priče bi se složio. I jednom za promjenu zamaskirao u nešto drugo.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.